/i/Devlet

  1. 1.
    +5
    1* Bu kırılmaları bazen doğa olayları bazen de insanlar yaşatır. 25 Nisan 1915'te, bir insan yarattı.

    2* Birinci Dünya Savaşı haritasına bakıyorsunuz. Savaşın en sıcak zamanında Rusya'da ihtilal çıktı. Fransa ve ingiltere yardım göndermeliydi

    3* Fakat yardımı Rusya'ya ulaştırmak mümkün değildi çünkü ortada düşman Almanya bulunuyordu. Başka bir yol daha vardı: boğazlar...

    4* Fransa ve ingiltere, boğazları aşıp, istanbul'u işgal ederek hem Osmanlı'yı savaş dışı bırakacak hem de Rusya'ya yardım zütürecekti.

    5* Dünyanın en güçlü donanması olan ingiliz Donanması Çanakkale önlerine geldi. Boğazı öylece geçebileceğini düşünüyordu. Öyle olmadı!

    6* Çanakkale boğazını geçmek isteyen ingiliz donanmasına kıyıdan ateş açan Osmanlı ordusu geçişi engelledi. ingilizler yeni bir plan kurdu.

    7* Plana göre Gelibolu yarımadasına çıkarma yapılacak, boğaz kıyılarındaki Osmanlı ordusu temizlenecek böylece donanma geçecekti.

    8* Osmanlı karargâhı ise çıkarmaların nerelere yapılacağını tartışıyordu. Ordumuzun komutanı Saroz Körfezi'nden olacağından emindi.

    9* Tartışılan diğer konu, çıkarma yapan düşmana kıyıda mı yoksa merkezde mi müdahale edilecekti. Orduda merkezlerde müdahale görüşü hakimdi.

    10* Bigalı köyünde, yedek kuvvet olarak bulunan 19. Tümen Komutanı, Yarbay Mustafa Kemal, farklı düşünüyordu.

    Alıntıdır devamı gelir ilgi gösteren olursa.
    ···
   tümünü göster