/i/Oyunlar

Hayat bir oyundan ibaret değil midir ?
  1. 1.
    +520 -23
    4 yildir oyun sektorundeyim. Turkiye'yi ve sektoru gayet iyi tanidim. Sozlukte de zaman zaman yazilar yazdim. Hatta herkes 1 tl verse saglam oyun yapariz dedim, kimse giblemedi. Neden mi? Anlatayim.

    Oncelikle oyun sektorunun buyuklugunden bahsedeyim. Cunku bu isi "oyuncak" sanan o kadar cok cahil var ki anlatamam.

    2016 itibari ile oyun sektorunun toplam hacmi (kayitli hacim) 100 Milyar dolar'a ulasmistir. Senelik yaklagib %7 buyuyen bir pazardir. Bu rakamlar yalnizca acik pazardaki rakamlardir. Yani son kullanicilar bu buyuklugu olusturmustur.

    Biliyorsunuz bircok sirket, firma tanitimlari icin irili ufakli oyunlar yaptirip oyun sirketlerine para oduyorlar. Ancak bu oyunlar herhangi bir platformda satilmiyor. Bu pazari da dusunursek aslinda oyun sektoru 200 milyar dolarin uzerinde bir gelir hacmine ulasiyor.

    Oyun firmalarinin toplam degerleri ise haliyle bunun kat kat uzerinde, trilyon dolarlara ulasmakta.

    Turkiye'de oyun sektorunun hacmi ise 300 milyon lira civarinda. Yani rezalet arkadaslar. Ancak buna ragmen , Turkiye'nin yazilim ihracatinin yarisi oyun sektorunden gelmekte ki bu ayri bir rezalet.

    Kisacasi, ulkece yazilim alaninda sinifta kaldik.

    Peki nasildir bu sektorde calismak?

    Oncelikle, yazilim sektorundeki diger islere gore daha az kazanirsiniz. Cunku sektore devlet destegi ve yatirimci ilgisi cok yetersiz. Calisanlarin bircogu hayalleri oldugu icin sektordeler. Ben de bunlardan biriyim. Su an x lira kazaniyorsam, baska bir sektore geceyim, 2x kazanirim cok rahat. Bunu bu kadar rahat diyorum cunku butun yazilimci arkadaslarim 2x kazaniyor. Deneyim yilimiz ayni olmasina ragmen.

    Ikincisi, Turkiye oyun sektoru mobile cakilmis kalmis durumda. Turkiye'de en buyuk oyun firmasi salak salak okey, 101 gibi oyunlar yapan Peak Games dir. Dusunun Mount and Blade yapimcisi TaleWorlds 2. sirada ki adamlarin yaptigi oyunlar dunya capinda ses getiriyor, milyonlarca kopya satiyor.

    Peki neden bu boyle? Onu da aciklayayim.

    Oyun sektoru Turkiye'de yatirimci cekemiyor arkadaslar. Cunku bu isi kucumsuyorlar. Yatirimci adam gidiyor e-ticaret sitesine para gomuyor. Haliyle binlerce e-ticaret sitesinden birisi de bu adamin yatirim yaptigi site oluyor. Yarin bir gun Amazon Turkiye'de is yapmaya baslasin hepsi bayacak. Sen kimsin Amazonla E-Bay ile yarisacaksin, adamin aklini gotune sokarlar.

    Ikincisi hadi yatirimcilar cahil, devlet de cahil olamaz degil mi?
    Zir cahil. Birkac sene once oyun projelerini arge statusunden cikaran bir Tubitak var karsimizda. Zaten verdigi 150bin TL para, onu da oyun yapana vermem diyor. Sen daha verme. Papaz erigini imam erigine ceviren sisteme 1 Milyon yatir. Namaz kilan robot yap.

    Peki yok mu oyuna yatirim yapan yatirimci? Evet var. Mesela dunyanin en guzel oyunu olan ve dunya capinda herkesin bildigi okey(!) oyunu icin Peak Game 1 Milyon TL yatirim almisti. Vizyona bak hele. Gidin kumda oynayin. Siz zaten 1, gelen ata para yatirmaya devam edin ki diger atlar hicbir zaman one gecemesin. O at olunce de yahnisini yaparsiniz artik.

    Diger bir yatirimci turu de olu gibiciler. 100 bin vereyim sirketin %80ini bana ver, 50bin vereyim yarisini ver, 200bin vereyim yapamazsan faiziyle geri alirim. Oldu canisi. 100bin ben veriyim de gibtir ol git ulkeden.

    Yani arkadaslar, oyun sektoru gelismekten cok uzak ama buna ragmen cok guzel seyler cikiyor arada. Size sunu soyleyeyim, benim gozumde Mount and Blade, GTA 5den 10 kat daha degerli. Cunku bu ulkede bu uleye ragmen yapildi. GTA oyle mi? 235 milyon butcesi var. Rockstar kuruldugu zamanlarda fikre yatirim yapan yatirimcilar var. Simdi hep birlikte 235 Milyon dolar harcadiklari oyundan kazandiklari 2 Milyar Dolari yiyorlar.

    Yazarken aklima geldi lan, GTA 5in butcesi Turkiye oyun sektorunun tamamini 3e katliyor. Kazandigi para ise 12ye katliyor.

    Sonuc olarak arkadaslar, oyun sektoru cok karli bir sektor. Tertemiz bir endustri. Ayrica oyunlar uzun yillar boyu satmaya devam ediyor.

    Peki ne yapmali?

    Once devlet destek verecek arkadaslar. Yatirimcilar zir cahil olduklari icin, tek istedikleri bir an once para kazanmak oldugu icin yanasmiyorlar. Ama devlet el atarsa, sirketler para kazanmaya baslarsa yatirimcilar da "aaa olum bu sektor iyiymis, birkac milyon da buraya atalim" demeye baslarlar. Bu asamadan sonra da sektor ucar gider.

    Peki bu yapilir mi? Tabi ki hayir. Cunku yol yapariz onun yerine. Kopru yapariz. Parayi topraga gomeriz de oyun sektorune yatirmayiz.
    ···
   tümünü göster