/i/Tespit

  1. 1.
    +10
    Evet gençler. yeni konumuz ile karşı karşıyayız. Gazi Mustafa Kemal, Türk tarihinin gördüğü en büyük Türkçülerden birisidir. Bunu birazdan detaylandıracağız.

    Şimdi, ilk önce şunu söylemek gerekir ki, Gazi, gençlik yıllarında, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Namık Kemal gibi jöntürk akımından çok etkilenmiştir. nedir bu jöntürk... efendim, işte değişen osmanlı toplumunda, milliyetçiliğin kademeli şekilde osmanlı topraklarında tezahürüne istinaden, başlı başına bir görüş halini almış ve o kozmopolit osmanlı toplumunda milliyetçiliğe değinebilmiş ve çözüm olarak da, gerek edebiyatta gerek siyasette gerekse de toplumda bu görüşün hakim olması gerektiği tezidir. özellikle Akçura' nın üç tarz-ı siyaset adlı eserinde, türkçülüğün, osmanlıcılık ve islamcılık metodolojileri karşısındaki üstünlüğünü kanıtlar şekildeki eseri türkçülük akımının oluşmasına ve bu hareketle birleşmesine neden olmuştur. akabinde ziya gökalp, tevfik fikret, hatta rousseau, montesquieu ve voltaire gibi düşünürlerden de bu doğrultuda etkilenmiş, bunu da daha sonraları çeşitli defalar belirtmiştir.

    daha sonra, ömrü cephelerde geçmiş, çok insan çok savaş çok yıkım görmüş ve bu esnada da türlü ihanetlerle karşılaşmıştır. neticede artık fikirleri de tamamen belirginleşmiştir; türkçülük...

    bunu nereden anlıyoruz biliyor musunuz? söylemlerinden... işte bazıları;

    - istanbul'da çıkan bir gazeteyi Kaşgar'daki Türk de anlayacaktır.
    - Dünya yüzünde, Türk' ten daha büyük, ondan daha eski, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlık tarihinde görülmemiştir.
    - Hayattaki yegane üstünlüğüm, Türk doğmaktir. Muhterem milletime sunu tavsiye ederim ki; sinesinde yetiştirerek basının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki cevher-i asli yi çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin. (kanındaki cevher-i asli lafına dikkat)
    - Biz doğrudan doğruya millet severiz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. Bu topluluğun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluluğa dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur.
    - Türk budur: Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
    - Türk aydınlarının kendi kendisini bilmemesinden ve başka milletlerde su veya bu sebeple üstünlük olduğunu sanarak, kendini onlardan aşağı görmesinden doğmaktadir. Bu yanlış görüşe son vermek için Türklüğümüzü bütün asaleti ve tarihi ile tanımak ve tanıtmak şarttır.
    - Türk aleminin en büyük düşmanı komünizmdir. Her görüldüğü yerde ezilmelidir.
    - Taş kırılır, Tunç erir, ama Türklük ebedidir.
    - Yurttaşlarım! Az zamanda çok ve büyük isler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir.

    gibi gibi ... örnekleri çoğaltabilirsiniz...

    ve en önemlisi ...

    -Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

    damarlarındaki asil kanında kudret olduğunu düşünmek ve söylemek durumu türkçülüğün en büyük yolbaşçısı üstad nihal atsız da bile mevcut değildir. bu kadar net ve sert bir türkçülüğü, o bile yazılarında barındırmamıştır. buradan hareketle bile Gazi' nin ne kadar büyük bir Türkçü olduğunu gösterir bu.

    Peki sonrasında ne olmuştur. ikinci dünya savaşının sonlanması ile dünyadaki sovyet akımlarından etkilenen chp hükümeti dolayısıyla ismet inönü ve eşrafı, atatürk ü daha sol minvale çekilmesi için gayret gösterdiler. bu yönünden ziyade Mustafa Kemal' in sosyalist çizgide olduğu ve böyle değerlendirilmesi gerektiği fikrini aşıladılar. daha sonra sol akımlar ülkede daha da güçlenince Gazi hepten sosyalist bir devrimciymiş gibi lanse edildi.

    o hava halen devam etse de, yukarıdaki tariflerden ve sözlerinden hareketle bile Gazi' nin ne kadar büyük bir Türkçü olduğu bellidir.

    TTK...

    Saygıyla.
    ···
   tümünü göster