/i/Tespit

  1. 1.
    +376 -31
    en büyük askeri dehadır.

    şimdi gençler her birimiz senelerce bunu duyarız. gazi bu milletin gördüğü en büyük şahsiyetlerden biridir. onun askeri dehası, zamanının çok ötesindedir ve çok savaş kazanmıştır falan. buna mukabil, son yıllarda virüs gibi türeyen bazı akp li çomar tayfası, gaziye bi yerden sallamak için, işte memleketi atatürk kurtarmadı da aslında milletin azmi kurtardı falan filan bir takım safsatalar dile getirir. şimdi bunlara sövme kısmına değinmeyeceğim bu fanteziyi sizlere bırakıyorum. ben burada atatürk ün askeri dahilik özelliğini ispatları ile anlatacağım.

    öyle ki, gazi bir söz söylemiştir biliyorsunuz. baş komutan sıfatını ve 3 aylığına tüm meclis yetkilerini üzerine aldıktan sonra, tüm cephe hatlarına bir gece yarısı bir telgraf çeker. telgrafta son kısmında şu yazar (sakarya savaşı sonrasında bunu mecliste de dile getirmiştir), "hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır. vatanın her karış toprağı vatandaşın kanı ile ıslanmadıkça bırakılamaz." şimdi bu lafı hep duyarız ama nedir bu laf pek çoğumuz bilmeyiz. bunun anlamı aslında gerçekten çok derin.

    şimdi gençler, eski zamanlarda hep meydan savaşları meşhurdu biliyorsunuz. iki ordu gelir, bir ovada karşılaşır, hürra, çatara çutara top sesleri mermi sesleri ... ve bir kazanan çıkar. bu durum yüzyıllarca böyle cereyan etmiş ta ki napolyon bonaparte a kadar. napolyon amcamız, askeri literatüre bir kavram getirdi; square formation... buna göre hürra çatara çutara savaş yerine, kare biçiminde hizalanmış askeri birlikler belirli mesafelerle bir formasyon oluşturur. böylece ilk iki sıra savaşta düştüğünde, geride kalan iki sıra atış kabiliyeti kazanmaktadır. fakat tüm sıralar ateş edebilme şansına sahip değildir. napolyon bu askeri değişim sayesinde, tabi kendi taktik zekası da var, dünya kadar memleketi fethetmiştir. nereye kadar peki; waterloo da ingilizlere yenilene kadar.

    1815 yılında belçikanın bir şehri olan waterloo da, ingilizler fransızları durdurmuştur. peki nasıl? bu taktiği alt üst ederek. cephe hattı kavramı ile... cephe hattı, tüm birliklerin yana doğru genişleyen düz bir sıra halinde teşkilinden oluşur ve daha da genişleyen cephe hattı sayesinde, tüm birliklere ateş kabiliyeti sağlar. dolayısıyla karşıdaki ordu daha darken sen daha geniş bir alanda hareket kabiliyeti sağlayabilirsin. napolyon un square formaiton ı, ingilizlerin cephe hattı kavramı ile çökmüştür.

    waterloo sonrası savaşlar bu minvalde devam ederken, başka bir askeri deha bu taktiğe de son vermeyi başarmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ... askeri literatüre kazandırdığı taktiğin ismi ise, "hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır" sözüdür. buna göre herkes bulunduğu hattı değil bulunduğu alanı kontrol edecek, cephesi yarılan birlikler komple geri çekilmeyecek, bir kaç kilometre çekilip yeniden mevzilenip düşmana mukavemet gösterecek. bu şekilde cephe hattının yarılması neticesinde savaş kaybedilmiş olmayacak, herkes kendi alanını kontrol yetisine sahip olabilecektir. bu emri yerine getiren birlikler, ağır düşman taarruzlarına maruz kalsalar bile külliyen geri çekilmeyerek, biraz daha geride yeniden mevzilenmiş ve düşman ilerleyişini yavaşlatabilmişlerdir. geniş cephe hattı sistemine alternatif geliştirip önlem almayı başarabilen gazi mustafa kemal, akabinde yeni taktiğini hayata geçirmek için çalışmaya başlamıştır; büyük taarruz...

    tüm birlikleri, afyon kocatepe mevkinde, günlerce düşman keşiflerinden kaçırarak, bir noktada toplamayı başarmıştır. keşif uçaklarının tatbikine karşı, koyunları asker kıyafetlerine benzer kumaşlarla cephelere salıp, ordu yerli yerinde imajı verdirmiştir, düşman istihbaratlarına. karşıdaki düşman hiçbir şeyin farkına varmamıştır günlerce.

    ve mustafa kemal, binbir güçlükle topladığı orduya, 26 ağustos 1922 sabahı, tek bir noktadan, kocatepe den, düşmanın üzerine taaruza geçme emri verir. cephe hattı yarılan düşman ordusunun arkasına, fahrettin bey komutasındaki süvari birliklerini sızdırır. işte bu kritik manevranın neticesi, düşman birliklerinin tüm ikmal noktalarını ve geride yeniden mevzi oluşturmasının önüne geçebilmektir. taarruz sonrası ikmal ve iaşe yolları da tükenen düşman tamamen bozguna uğramış, ve şehirlerimiz bir bir düşman işgalinden kurtarılmıştır.

    büyük taarruz taktiğini ilginçtir daha sonraları bir lider daha denemiştir; adolf hitler... fransa nın ikinci dünya savaşındaki ünlü, o dönem avrupasında geçilmez addedilen majino hattını, blitzkrieg (yıldırım) operasyonu adını verdiği, sistemle yarmıştır. tek bir noktadan saldırıp düşman hattını parçalamak üzerine planlanan operasyon, büyük taarruzdan esinlenerek gerçekleştirilmiştir. ve başarılı olmuştur.

    özetle, mustafa kemal sadece bu askeri taktik ve dahiliğiyle bile türk tarihinin değil dünya tarihinin seyrinde rol oynamış nispette büyük bir liderdir. başkomutanlık sıfatını ve vasıflarını, oy çokluğu sağladığı sandıklardan veya yazılı bir takım yasalardan değil, kanlı cephelerdeki zaferlerinden alır. ve hayatı boyunca hiçbir savaş kaybetmemiş tek liderdir.

    hadi selametle ...
    ···
   tümünü göster