/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +2
    Özellikle Dr. Rıza Nur'un tanımayan ve liseli kardeşlerimin üşenmeden okumasını öneririm.

    Dönemin sağlık bakanı Lozan antlaşmasını imzalayan 3 isimden biri olan Dr. Rıza Nur Lozan antlaşmasından döndükten sonra can güvenliğinin tehlikede olduğunu düşünmüş siyasetten bıkmış ve yeni rejimin diktatörlük olduğunu düşünmüştür. Atatürk’ün Nutuk’ta kendisini ”Arnavutları isyana teşvik ettiği” diye suçlamasından sonra Dr. Rıza Nur anılarını yazmıştır. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk hakkında da Sırp olduğunu ve Ali Rıza Efendi'nin Atatürk'ün üvey babası olduğunu iddia etmiştir

    Rıza Nur, bir uçtan bir uca sürekli gidip gelen bir kişidir. Balkan Savaşı’nda Arnavutları ayaklandırır, Kurtuluş Savaşı’nda milliyetçidir, anılarını yazarken ırkçıdır. Anılarında hem sultanlık ile halifeliği kaldırmış olmakla övünür; hem de hazırladığı parti programında halifeliği yeniden kurmak ister. “Türk Tarihi” adlı kitabında Mustafa Kemal’in hakkını teslim eder, onsuz zaferin olamayacağını belirtir. Anılarındaysa Mustafa Kemal’e olmadık iftiralar atar.

    Dr. Rıza Nur'un akıl sağlığı yerinde değildi nitekim bu yüzden Atatürk hakkında gerçek olmayan iddialarda bulundu.

    Turgut Özakman yapmış olduğu araştırmalar ve incelemeler neticesinde Dr. Rıza Nur Dosyası adlı kitabını yazmıştır. Bu kitap da Rıza Nur'un bütün satırlarının tek tek yalan olduğunu belgeleri ile ispat ederek, konuyu tereddüde yer bırakmayacak derece de noktalamıştır.

    edit: uplayın beyler bilmeyen kardeşlerimiz faydalansın
    ···
   tümünü göster