/i/Yazılım

Umuyoruz ki geleceğin yazılımcıları bu altinciden çıkacak!
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +13 -2

    PHP Giriş V1



    Tekrardan merhaba gençler, ben bozalabozbasliklipisporsuk bu başlık'ta yeni ders'imize başlıyoruz. Önceki başlıkt'ta HTML derslerini bitirmiştik. Şimdi ise PHP derslerine başlıyoruz, zaten iki dil'de birbirine entegre olarak çalışıyor. Yani iki ders'ide takip edenler büyük ilerleme kazanacak.

    PHP kısaca web tabanlı bir programlama dilidir. Eskiden açılımı “Personal Home Page” yani Kişisel Anasayfa iken günümüzde gelişmesi ve daha iyi anlam kazanması ile “PHP: Hypertext Preprocessor” yani Üstün Yazı Önişlemcisi olmuş.

    PHP oldukça faydalı belge işleme özelliklerine sahiptir. Bu yelpaze Genişletilmiş POSIX ya da Perl düzenli ifade komutlarından (PCRE) XML dosyalarını okumaya ve çözümlemeye kadar uzanır. PHP tüm XML uzantılarını libxml2 tabanında tek bir standartta toplamış ve SimpleXML ile XMLReader ve XMLWriter desteğini de bünyesine katarak sunduğu imkan yelpazesini genişletmiştir.

    Diğer web tabanlı dillere göre onlarca avantajı olan ve günümüzde en popüler dillerden birisi. internet üzerindeki durağan sabit yazılara dinamiklik katmamızı sağlayan bir web tabanlı dil olan PHP, temel olarak linux sunucusu üzerinde çalışır.

    Fakat sanal sunucular sayesinde kolaylıkla her alanda kullanılabilir. PHP en iyi performansı MYSQL veritabanı ve linux işletim sistemi ile gösterir.

    PHP, Tıpkı HTML gibi Açık Kaynak (Open Source) tabanlı bir yazılımdır.Bunun anlamı kaynak koda erişebileceğiniz, hiçbir ücret ödemeden kullanabilir ve kodu değiştirip yeniden dağıtabilirsiniz.

    PHP'nin Avantajları nelerdir?



    Php açık kaynak kodlu bir programlama dili olduğu için gelişimine herkes katkıda bulunur ve sürekli gelişirilir.

    Herkes tarafından geliştirilip ve destek verildiği için kaynak sıkıntısı çekmezsiniz.

    Facebook, google, instagram, twitter gibi ünlü internet şirketlerinin API destekleri sayesinde kendi bilgilerini kullanmana olanak sağlar.

    Yardımcı sınıflar sayesinde bir çok dosya formatlarını okuma ve üzerinde işlemler yapılabilmesine güçlü imkanlar sağlar.

    Github sayesinde bir çok geliştirici ile birlikte yeni ve büyük projeler geliştirebilir. Geliştirmek istediğiniz projeye örnek projeler bulup yeni fikirler edinilebilinir.

    Composer, php için bağımlılık yönetim araçıdır. Projeleriniz de ihtiyaç duyduğunuz kütüphaneleri ve sınıfları sizin için kurmanızı sağlar. Composerda veriler json olarak saklanır ve paketleri oluşturulması json olarak sağlanır. Composer sayesin tüm paketler ve sınıflar kolayca otomatik yüklenir.

    PHP ile Neler Yapılabilir?

    PHP ile o kadar çok şey yapma imkanımız var ki malesef hepsini saymam mümkün değil. Malum HTML 5'in gelmesi ile sınırlarımız çok daha genişledi.

    Ama biraz saymam gerekirse;

    *içerik yönetim sistemleri (WordPress, Drupal, …)

    *Dinamik sayfalar

    *Veri depolama sistemleri (Senduit, Imageshack.us, …)

    *Forumlar, makaleler, sözlükler (Wikipedia, Vbulletin, MyBB, …)

    *içerik bulup derleyen botlar

    *Web tabanlı robotlar

    *Forumlar, makaleler, sözlükler (Wikipedia, Vbulletin, MyBB, …)

    *içerik bulup derleyen botlar

    *Otomasyon yazılımları

    *Resim oluşturma ve düzenleme

    *Online oyunlar (Travian, Ogame, …)

    *Web tabanlı robotlar

    *Anlık bilgi paylaşımı (Facebook,Twitter,instagram …)

    *E-ticaret sistemleri (ShopPhp, …)

    ve tabiki çok daha fazlası yapılabilir, erişilebilir durumda..

    HTML'de giriş bölümünü, (Çalışma mantığı, yapılabilen, yapılamayan şeyler)'i bir ders'te anlatabilip bitirebilmiştik. Fakat PHP çok daha derin bir konu olduğu için ve ders'i çok çok uzun tutup sizi sıkmak, beyin'inizi boğmak istemediğim için temel mantığı v2'de bitirip. Uygulamalı derslere başlıyıcam..

    Umarım işinize yaramıştır, şuan ki süreçtede ilerleyecek süreçtede PHP ile ilgili sorularınızı bana mesaj atarak sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum.

    Unutmayın gençler bu ders'ler çok büyük emek verilerek yazılıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, her gün yeni bir ders paylaşmak beni zorluyor. Emeğe saygınız olsun, lütfen..

    HTML derslerime erişmek isteyenler: (bkz: HTML Giriş V1)

    inci Yazılım Twitter Sayfası: https://twitter.com/Inci_Yazilim

    inci Yazılım Youtube Kanalı: http://www.youtube.com/ch.../UCXrcyB4czsKC0QpSz4mSSEw

    Devamı gelecek...

    -bozalabozbasliklipisporsuk
    ···
   tümünü göster