/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +31 -3
    bilmeyenler için bilale anlatırmış gibi anlatayım. Büyük oyun falan gibi birşey yok kardeşim.Biz ülke olarak ürettiğimizden çok satın alıyoruz. Ekonomiyi de elin parasıyla ayakta tutuyoruz yıllardır. Buna sıcak para diyoruz.Bir nevi el gibiyle gerdeğe giriyoruz. Sıcak para uçunca da kral çıplak kalıyor. Sıcak paranın çıkmasının sebepleri de
    -Ülkedeki istikrarsızlık
    -Terör
    -Devletin başarılı ekonomik planı olmayışı
    -Yabancı devletlerin faiz arttırması
    -Abd'nin faiz arttırması
    Kabaca adamlar paralarını kendi ülkelerine çekiyorlar.Çünkü oradaki faiz, istikrar daha iyi. Erdoğan da faizi arttırmadan para bekliyor. Adam salak mı pardon daha az kazanacağı yere parasını gömsün.Üstelik Coni gelse 1 doları 1tl yapacak kadar dolarla girse bizim ülkeye, 2 aya 1 dolar 2 tl olur olan da Coni'ın dolarlarına olur çıkmaya kalksa parasının yarısı puf olmuş olur.Bu durumda Coni parasını neden tutsun bizim ülkede veya neden yatırım yapsın?
    ···
    1. 1.
      +2 -6
      Faiz haram cugu
      ···
      1. 1.
        +2
        iktisat bilmezsen normal tabi
        ···
      2. 2.
        +2 -2
        iktisat haramı helal kılmaz
        ···
      3. 3.
        0
        o zaman direk paranın varlığına karşı çıkacaksın. Senin bugün 100 tl paran olduğunu varsayalım.100 tane armut alabiliyorsun. Enflasyon uçtu seneye bu parayla 50 tane armut alabiliyorsun.Ama senin 100 armut alabilecek varlığın olmalı?O zaman 200 tl paran olmalı.O zaman senin paranı 200 tlye çıkaracak faiz de haram değil.
        ···
      4. 4.
        +3
        Kardeş internetim bitti biraz geç cevap veriyorum kusura bakma.

        Evet bazı alimler enflasyon oranına göre faiz e cevaz verebiliyorlar. Ancak yine de pek çok alim bunun da tehlikeli olduğunu belirtiyor. Bu yüzden uzun vadeli para işlerinde islam'da altın kullanılır veya kullanılması önerilir. Çünkü altın herhangi bir para birimi değildir. Enflasyondan enflasyon oranında etkilenir. Bir madendir ve armut gibi değeri sabit kalır. Para gibi enflasyon değerini düşüremez. Küresel bir değerdir çünkü. Bugün 1 altına 100 armut alabiliyorsan ve altının değeri 100 TL ise 1 sene sonrada 100 armut 120 TL olduğunda 1 altın da 120 TL olacaktır zaten. Ha dünyada armut kıtlığı olur armut çok değerli olur ve 1 armut 1 altın edebilir mi 5 sene sonra? Evet. Ama bu çok başka bi konu zaten.
        ···
      5. 5.
        0
        güzel anlatmışsın armut örneğimin kusuruna bakma diğer etkenler sabitken bir değişken demem daha doğru olurdu.2008de de Akp vardı başta o zaman da yüksek faiz vardı, ondan sonra düşürmeye başladılar dikkat etmişsen zaten ondan sonra da ekonomide yerimizde saydık. Rusya nasıl Ukraynanın işgalinden sonra faizleri arttırmak zorunda kaldıysa biz daha fazla arttırmak zorunda kalabiliriz, özellikle bir planlamamız yoksa.
        ···
      6. diğerleri 3
    2. 2.
      +2
      ne yani şimdi faizi yükseltip aynı tak çukurunu daha çok mu kazsın?
      ···
      1. 1.
        0
        Opsiyonlardan birisi, halkın bankalara borçlanması çok yüksekken zaruri bile denebilir.Ama gelecek para ile yine üretim ekonomisine geçilmezse bu sefer daha dibini görürüz daha çok borçlu olarak.
        ···
      2. 2.
        0
        abi zaten borçlu herkez borcu olmayan yok. Ama gerçekten biraz kızılötesi bakmak gerekiyor şu ülkenin haline.

        Yinede bundan 10-15 yıl önce cebimde çalıştığım halde 5 TL ekmek alacak param yoktu şu an şükürler iyi kötü şeyler var. Millet Instragramdan deli gibi yedeğini içtiğini paylaşıyor. 10 yıl önce muz zengin meyvesiyken şu an pazarda tam 10 adet muz 10 Lira olarak (yerli muz) satılıyor.

        Ama faiz mevzusunda sonuna kadar desteklerim abi indirebilidği yere kadar indirsin
        ···
      3. 3.
        +1
        onun bunun ne paylaştığı ile belli olmaz ülkenin hali durumu. Piyasada panik ve güvensizlik havası var. Devlet halka krizi hissettirmemek için varıyla zaten müdahale ediyor edecek. Senin benim gibi adamlar ne zaman tam hisseder biliyor musun?Ülkede kritik bir şey olur, yatırımcılar kaçacak delik arar o zaman dibi görürüz.Bu 2.darbe mi olur, kanlı iç savaş mı olur, siyasilerin katli mi olur, ağır diktatörlük içeren başkanlık paketinin kabülü mü olur bilemem.Ama bizim üretmeye ihtiyacımız var, burada anahtar bu.Üretmek dediğim Avrasya tüneli veya 3.köprü gibi vatandaşa hizmet anlayışı değil. Yurtdışına satabileceğimiz birşeylerden bahsediyorum. Devlet planlamasını yapmalı ihracata yönelmeli ve yönlendirmeli, parası yetmiyorsa dış borç almalı onu da gözü yemezse faizi arttırmalı. Burada en kolayı faizi arttırmak doları düşürmek kendi parana nefes aldırmak, daha sonra da acilen üretmeye başlamak.
        Şu halimize iyi diyorsan daha önceleri de düşün %8-10 büyüdüğümüz zamanları mesela.O zamana göre çok kötü durumdayız ve iyiye gitmiyor, abd'nin faizleri artıracağız demesi de gitmeyeceğine işaret ediyor.
        ···
      4. diğerleri 1
    3. 3.
      +1
      Coni var şuku
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster