/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +3 -2
    Ana hatlarıyla şehitlik; Allah'ın(c.c.) tekliğine ve muhafazid'in(s.a.v.) elçiliğine iman eden kimsenin cihad ederken ölmesi neticesinde Allah tarafından verilen bir ahiret rütbesidir. Sırf "vatan, millet, bayrak" için öldü deyip önüne gelene şehit denilemez, haddinizi bilin.

    Ayetleri inceleyecek olursak:

    "Eğer Allah yolunda öldürülür ya da ölürseniz, şunu bilin ki Allah’ın mağfireti ve rahmeti onların topladıkları bütün şeylerden daha hayırlıdır."
    Ali imran/157

    Görüldüğü üzere islâm'da şehit olmanın temel şartı kişinin "Allah yolunda" ölmüş olmasıdır.

    "Allah yolunda öldürülenlere "ölüler"" demeyin. Bilakis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız."
    Bakara/154

    Bu iki ayeti atmakla yetiniyorum. Şayet "Şehit" kelimesi akabinde Allah'ın yolu ve rızasından bahsedilmeyen bir ayet var ise gösterip beni de aydınlatabilirsiniz.

    Biliyoruz ki burası bir Şeriat devleti değil. Haliyle kafir ve mürtedlere karşı genel bir tevhid müdafaası da yok. Asker ve polislerin ölüm yerlerine de baktığımızda cihad sahası yerine karakol, nöbet yeri, çarşı izni, terhisler ve operasyonlar esnasında öldüklerini görürüz. (Ruhî açıdan ölüp ölmemelerini Allah'a havale etmekle beraber "öldüler" demekte sakınca görmüyorum. Zira biyolojik yönden ölmüştürler.)

    Peki bu durumlar -inşaAllah- şehit olmalarına engel midir? Elbette hayır. Zira bu bir zihniyet meselesidir. PKK'ya karşı; "Onlar ateist bir grup, masumları öldürüyor ve zulmediyorlar." diyerek savaşmak ile; "Amk kürtlerine göstereceğim." demek arasında dağlar kadar fark vardır. Dilde islâmi olanı söyleyip kalben bozuk bir akideye de sahip olabilir. Bu ayrımı yapıp rütbe verme yetkisi ancak Allah'a aittir. Zira o bilmediklerimizi bilir.

    Bana "icat çıkarıyor" diyen hanımefendi; senin icat dediğin dinin özüdür. Şimdi ben sana sorayım, hangi aptalın icadısın?
    ···
   tümünü göster