/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +2 -2
    Malazgirt yalanı
    Kürtler, Malazgirt savaşında yardım etmediler. Alparslan Diyojen ile ateşkes imzalamış halde Mısır'ın üzerine gidiyordu fakat Diyojen kurnazlık edip Doğu ve Güneydoğu Anadoludaki Türkmen Şehirlerini ele geçiriyordu. Alparslan bunu duyunca Mısır seferini iptal etti ve ordusundaki yavaşlatanları (ki bunlar çoğunlukla Türk olmayan gulam piyadeleti) bırakarak Diyojene doğruldu. Alparslanın ordusu Diyojene kıyasla sayıca azdı fakat çoğunlukla hareket kabiliyeti yüksek Türk Atlı Okçularından oluşuyordu. Bu savaşın kazanılmasındaki en büyük etmenlerden biri Diyojenin yaptığı strateji hataları ve Diyojen'in kumandanlarından birinin taht için kaçması.

    1000 yıldır kardeş milletiz yalanı
    Osmanlı Devleti, Anadolu'nun doğusundaki toprakları Safevi'lerden aldığında bu yörelerde kürt nüfusu çok azdı, neredeyse tamamen Türklerden oluşuyordu. Mesela Akkoyunlu Devletinin başkenti Diyarbakırdır, Uzun Hasan buradan yönetmiştir devletini. Yavuz Sultan Selim, Zagros dağlarında ve kuzeydoğu ıraktaki Sünni Kürtleri, Şii Safevi baskısından kurtarmak için almıştır ve yazdığı şiire bakılacak olursa pişman olmuştur. Ayrıca osmanlı devletinde Kürtler tarafından çıkarılan sayısız isyan vardır. Vikipedide Kürt isyanları diye bi madde vardı ama ırkçılık olmasın diye adını doğu isyanları yaptı muallakler

    Vatanı beraber kurtardık yalanı
    Çanakkale Savaşındaki şehitlerin memleketlerini gösteren bir harita var. O haritaya göre Güneydoğu Anadolu'dan gelipte şehit olanlar %2. Ayrıca 1. Dünya Savaşında ruslara hiç direnmeyen, Kurtuluş Savaşında da ingilizlere hiç direnmeyen şehirler yine kürt sehirleridir. Antep, Maraş, Urfa gibi öz be öz gösterdikleri direnişten ötürü ünvan alırken Diyarbakır, Hakkari, Van almaz çünkü onlar o sırada ingiliz askerlerine pekekentlik, gavatlık yaparlardı. Üstelik kürtler Antep, Maraş ve Urfaya göç ederek buralardaki kürt nüfusunu arttırıyorlar.
    ···
   tümünü göster