/i/Tespit

  1. 1.
    +1
    suikastçı canlı ele geçirilebilir miydi
    cevap evet.
    çünkü eleman elçiyi vurup sivilleri dışarı çıkarıyor, yani elinde hiç rehine yok. bir binada tek başına elinde silahla sadece. kendini öldürmüyor, öldürülmeyi bekliyor

    adamı canlı ele geçirebilmek o kadar kolay ki bunu biz siviller bile bunu düşünebiliriz. koskoca mit mi devlet mi düşünemeyecek bunu. ayrıca elçi öldürüldükten yaklaşık 1 saat sonra öldürülüyor suikastçi. bu 1 saat içinde yapılan telefon konuşmalarını bilgi alışverişini düşünün. rus yetkililer, amerikalı yetkililer, anında haberdar olurlar böyle bir durumdan, onlardan izinsizce habersizce canlı yakalanması bu kadar kolay olan bir adamı öldürürler mi sizce? nasıl canlı ele geçirileceğini düşünemezler mi ?

    hükümetin cadı avı gibi fetöcü avladığı bu dönemde, rus büyük elçisini öldüren (sözde) fetöcü polisi yakalamak, ondan bilgi almak altın değerinde olmalı. neden öldürsün ki onu neden canlı yakalanmasın ? (eleman fetöcü olabilir ancak onu kullananlar kesinlikle fetöcü değil)

    sizin de anlayacağınız üzere, bu içeriden hazırlanmış planlanmış, yapılacağı önceden bazıları tarafından bilinen bir operasyondu.

    şimdi düşünelim bunu planlayanlar kimlerdi, amaçları neydi. rus ve türk yetkililerin açıklamalarından bunu türkiye ve rusya\'nın birlikte planladığı açık.

    sözleşmişler gibi daha rus elçi öldürüldüğü gibi hem rus hem türk haber ajansları, bu suikastın, türk-rus ilişkilerine müdahale amaçlı bir operasyon olduğunu ileri sürdü. rusya hiç büyük bir tepki vermedi, garip değil mi sizce de bu durum?

    peki bu suikasti planlama amaçları neydi ?
    birden çok amacı vardı;

    öncelikle türkiyenin doğuya yaklaşma sürecini hızlandırmak. medya aracılığı ile hem rus hem türk yetkliler olumlu ilişkileri güçlendirici sinyaller verdi. ilerleyen dönemde bu süreç kamuoyunun desteğini almakta iki tarafa da avantaj sağlayacaktır.

    2.si Andrei Karlov kimdir bunu bilmek önemli.

    anadil seviyesinde korece bilen ve 5 yıl güney kore 5 yıl kuzey kore ve son 3 yıldır da türkiyede elçilik görevi üstlenen bir arkadaşımız bu. size de garip gelmedi mi? birbirine düşman k.kore ve g.kore\'de elçilik nasıl yapabiliyor bu adam. hem de ard arda bu ülkelerde.

    bunu anlamak için olaylara biraz daha geniş çerçeveden bakmak gerekiyor. usa ve çin arasındaki gerginliği herkes bilir. ikiside birbirine diş geçirme derdinde. ikiside üstünlük kurmak için diğerinin komşu ülkelerinden ittifak elde etme derdinde. misal çin kuzey koreyi silahlandırıp desteklerken usa g.koreyi destekleyip silahlandırıyor. çin ve rusya batılı güçlere karşı müttefik olma yolunda. haliyle rusya abd\'nin de karşısında ve dolayısıyla güney kore ve rusya da birbirine karşı olan ülkeler. Andrei Karlov ise güney korede görevdeyken abd\'ye bilgi sızdıran bir ajan. daha sonra bu ajan, k.kore\'de elçilik yaparak, düşmanın bilgilerini yine usa\'ya iletmekte olan bir ajan. KGB Andrei Karlov\'un amerikan ajanı olduğunu son dönemde öğrendi (darbe döneminde) ondan sonrada ipini çekme kararı aldılar. bu sebeple yanında rus koruma olmadan etkinliğe katılmasına göz yumdular ve saf tetikçi bir çocuğun kurşuna kurban gitmesini sağladılar

    çok daha uzun ve detaylı yazabilirdim(yazmam gerekirdi aslında) ama inci için zaten uzun bir yazı oldu. merak ettiğiniz detaylar varsa sorabilirsiniz.
    ···
   tümünü göster