/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +19 -1
    Bağımsızlık günü
    ilk önce kazakistan kimdir neyin nesidir bakalım

    1)Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız devlet.
    2.727.300 km2 yüz ölçümü ile (Batı Avrupa'nın yüz ölçümü kadar) dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir.
    Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüz ölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir.

    2)eğitim hakkında
    Halkın çoğu 1917 komünist ihtilalinden önce göçebe hayatı yaşadığından, Kazaklarda eğitim faaliyetleri fazla gelişmemişti. Yerleşme merkezlerinde çok sayıda medrese vardı.
    ihtilalden sonra bölgede Rus eğitim sistemi uygulanmaya başlandı.
    ilk ve orta öğretim Kazakça yapılmasına rağmen, anaokullarında ve yüksek okullarda Rusça eğitim yapılması Kazak gençlerini Rusça öğrenmeye mecbur bıraktı.
    O yüzden şuan halkın neredeyse hepsi rusçda biliyor.
    Bu arada XX yüzyılda rus hükumeti, Kazakların milli şuurunu kaybetmesi için çeşitli çalışmalar yaptığından bazı kişiler kendi dinini tanımaz hale gelebiliyor.

    3)Cumhurbaşkanı (burada presıdent olarak geçiyor)Nazarbaev hakkında

    Nazarbaevbir köylü âilesinin çocuğu olarak 1940 senesinde doğdu. Sona 1962’de Sovyetler Birliği Komünist Partisine (SBKP) girdi. blablablablabla ve sayre.Şuan 76 yaşında. Bize,yani kazakistannan tükiyeye sonra yine kazakistana gelenlere baya iyi davranıyor. Kısacası dola boynumuza Nazarbaev.
    4)siyaset
    20 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen seçim sonuçlarına göre Nur Otan Partisi % 82,15; Ak Jol Partisi % 7,18; Komünist Halk Patisi %7,14; Birlik Partisi % 0,29; Ulusal Sosyal Demokratik Partisi % 1,18; Halkın Demokratik Yurtseverler Partisi "Auyl" % 2 oranında oy almıştır. %7’lik seçim barajını ise Nur Otan, Ak Jol ve Komünist Halk Patileri geçebilmiştir. Başbakan Karim Massimov’un kabinesi yeni meclisten güvenoyu almış olup görevine devam etmektedir.

    Şimdi kazakistanın birkaç başarısından bahsedelim:

    1)Nükleer silahtan gönüllü vazgeçen bir ülke Kazakistan

    Mevcut ekonomik sistemi dönüştürüldü ve bugün Kazakistanlılar gelişmekte olan piyasa ekonomiye ve küresel ekonomiye entegre kapasitesine sahip bir ülkede yaşamakta. Devlet yabancı yatırımları çekme konusunda BDT ve Doğu Avrupa'nın lideri oldu. Uluslararası düzeyde önemli karar alındı; Kazakistan kendi topraklarında nükleer silahların kullanımını gönüllü vazgeçti ve kendisin nükleer silahlardan arındırılmış bir ülke ilan etti.
    Bağımsızlık surecinde Kazakistan Cumhuriyeti 40 tan fazla çok taraflı ve 700 den fazla iki taraflı anlaşmalara katılarak imza attı, Cumhuriyet uluslararası platformda tanınmaya ve dünyanın ekonomik sistemleri arasında önemli yerlerini almaya başladı.

    2)Kazakistan içe kapalı değil dışa açık bir ülke

    Uluslararası arenada büyük ve verimli çalışmalar yapıldı: 120'den fazla ülke Kazakistan’ı resmen tanıdı ve Kazakistan ile diplomatik ilişkiler kurdu. Devlet BM’nin tam ve aktif bir üyesi, yanı sıra Avrupa Birliği, Avrupa imar ve Kalkınma Bankası, iMF, IAEA, Kızıl Haç, UNICEF ve UNESCO gibi en etkili uluslararası kuruluşlarla işbirliğini güçlendiriyor ve tüm gerekli uluslararası hukuki işbirliği mekanizmalarına sahiptir. Bağımsızlık yıllarında, Kazakistan 40’dan fazla çoklu ve 700 tane de ikili anlaşmalar ve antlaşmalar, cumhuriyet uluslararası bilinen ve dünyanın ekonomik sistemler arasındaki haklı yerini almaya katıldı.
    3)Cumhurbaşkanı Nazarbayev ülkesi için 22 yılda çok şey yaptı

    Günümüzde Kazakistan’ın uluslararası barış ve güvenliğin güçlendirilmesi için yapılan katkılarından ve başarısından kimsenin şüphesi yoktur. ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in çok vektörlü dış politika uygulaması Kazakistan’ın dünya çapında saygılı ve önemli aktör olmasına izin verdi.
    Ve bu sadece uluslararası toplumu değil aynı zamanda, en önemlisi, kazak toplumu tarafından övgü ile karşılandı. 1 Aralık 1991tarihinde ülke çapında Kazakistan tarihindeki ilk Cumhurbaşkanı seçimleri düzenlendi, bu seçim süresinde Nursultan Nazarbayev seçimlere katılan seçmenlerin ℅ 98,78’inin desteğini aldı. Nursultan Abishovich Nazarbayev’in Cumhurbaşkanı olarak atan ilk adımlarından biri 10 Aralık 1991 yılında Kazak SSC ismini Kazakistan Cumhuriyeti olarak değiştirmesidir.

    Altı gün geçtikten sonra ise 16 Aralık 1991 de Yüksek Konseyi Kazakistan’ın devlet bağımsızlığını ilan etti, bu da Kazakistan’ın egemen bir ilke olduğunun bildirisidir. 1991 Aralığının ilk günleri Kazakistan için gerçekten önemli bir dönüm noktası oldu. Bundan böyle 1 Aralık ta bu genç devlet ülkenin ilk Cumhurbaşkanını kutlamaktadır. Biliyorsunuz ki, her gelişmiş toplumda böyle yurttaşlık bir bilinç görünmez. Ve bugün biz Kazakistan’da ortak çaplı değerler birleşen milleti gözlemleyebiliriz.

    SON OLARAK PROFILINIZE KAZAKISTAN BAYRAGI KOYABILIRSINIZ

    ···
   tümünü göster