/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    0
    Attığın makalede bizim bahsettiğmiz türden bir sabite yoktu. Bizim bahsettiğimiz türden sabiteler attığım arxivde vardı. Ayrıca benim dediğim sabiteler hiç değişmedi ve ahla da öyle evrenin hızı konusunda Hawking'de neden bu hızda olduğunu bilmiyoruz demişti ama sabit olduğunu söylemişti. Sabitelerin değişime uğraması demek fizik yasaları da değişecektir anldıbına gelmez, attığın linkteki deneyde elektromanyetik kuvvetin gücünün değişmesinden bahsediyor fakat bu her yılda 2 × 10^-17 kadardır. Eğer evrenin başlangıcına kadar gidersek bu sabite hala az bir değişime uğramış olacaktır ve hala elektron ve proton arasında elektromanyetik bir kuvvet var olacaktır.
    Ayrıca yazıdaki bilimsellik deney ile ilgilidir, keşfin başlangıcı olduğunu söylemesi kişinin şahsi görüşüdür zira bizim bahsettiğimiz ayarlarda bir değişiklik saptanmamıştır:
    https://arxiv.org/pdf/astro-ph/0511774v3.pdf
    Sen 20 postta da sistematik görmüşsün ama postlarda gerek kelam 1. öncüle gerek ince ayara gerek mühendis örneğine gerek akıllı-kusursuz tasarım örneğine gerek determinizm ve nedensellik ayrımına girdim nedensellik-belirsizlik çelişkisi olmadığına girdim kaynaklı bilim adamları sözlerine girdim ama sen sadece onu görmek istemişsin canın sağolsun ama sen entropi sırf düzensizliği arttırıyor diye neredeyse evrensel düzensizlik ve sistematik düzensizilik aynı şey diyecektin. Entropinin büyük bir düzen olduğunu düşünen bazı bilim adamlarından örnek vermek gerekirse:
    Nobel ödüllü ünlü Alman fizikçi Max Planck: “Özetlemek gerekirse, pozitif bilimler tarafından doğanın dev yapısı hakkında bize öğretilen her şey, kesin bir düzenin hüküm sürdüğünü göstermektedir; bu, insan zihninden bağımsız bir düzendir. Algılarımızla tanımlayabildiğimiz kadarıyla, bu düzen ancak amaçlı bir düzenleme sayesinde ortaya çıkmış olabilir. Dolayısıyla evrenin bilinçli bir düzene sahip olduğuna dair açık kanıt vardır.” (Max Planck'ın Mayıs 937 tarihli tebliğinden; A. Barth, The Creation, 1968, s. 144.)
    Ünlü ingiliz fizikçi Paul Davies: “Evrende nereye bakarsak bakalım, en uzaktaki galaksilerden atomun derinliklerine kadar, bir düzenle karşılaşırız... Bu düzenli, özel evrenin merkezinde "bilgi" kavramı yatmaktadır. Yüksek derecede özelleşmiş olan ve organize edilmiş bir düzenleme sergileyen bir sistem, tarif edilebilmek için çok yoğun bir bilgi gerektirir. Ya da bir başka deyişle bu sistem yoğun bir "bilgi" içermektedir... Bu durumda çok merak uyandırıcı bir soru ile karşı karşıya geliriz. Eğer bilgi ve düzen, sürekli olarak yok olmaya yönelik doğal bir eğilime sahiplerse, Dünya'yı çok özel bir yer kılan bütün o bilgi ilk başta nereden gelmiştir? Evren, zembereği yavaş yavaş boşalan bir saate benzemektedir. Öyleyse ilk başta nasıl kurulmuştur?” (Paul Davies, "Chance or Choice: Is the Universe an Accident?", New Scientist, vol. 80, 1978, s. 506.)
    Albert Einstein: “Açıkçası, a priori (önkabul) olarak, Dünya'nın, ancak bizim onu düzenleyici aklımızla düzenlediğimiz takdirde kanunlu (düzenli) hale gelebileceğini beklememiz gerekir. Bu, bir lisandaki kelimelerin alfabetik dizilimi gibi bir düzen olacaktır... Ama maddesel Dünya'da, a priori olarak beklemememiz gereken çok yüksek seviyede bir düzen vardır. Bu bir "mucize"dir ve bilgimizin gelişmesine paralel olarak daha da güçlenmektedir.” (Albert Einstein, Lettres á Maurice Solovine, 1956, ss. 114-115.)
    Ayrıca sicimin de boyutları var sen parçacıklar boyut dışına çıkar dersen sicimin boyutlarına gider demek olur bu yine sonuç olarak bazı boyutlarda sınırlı olurlar. Zaten hiç bir boyuta sahip olmayan hiç bir şey yoktur.
    Özetleyecek olursak:
    Dediğin linkin bunu destekler tarafı yok , burada saman adam safsatası yapıyorsun, fakat hassas ayarlardan bahsettiğimizdeki o sabitelerin değiştiği yönünde bir delil yok. Yani senin dediğin ince ayar olarak kullanılmıyor zaten. Değişken bir yasanın fizik sabitlerinin ince ayarı olarak kullanılması doğru olmaz. illa öyle bakacaksan bu sabite her yıl aynı oranda artıyor ve evrenin başına gitsek pek bir farklılık olmayacak. Ama bizim ince ayar sabiteleri dediğimiz şeyler değişimi durumunda evrensel olarak büyük etkiye neden olabilecek şeyler. Bunlar bilgisayar simulatörleri ve denklemlerle kanıtlı attığım linkte parametrelerden bahsediyor zaten. Örneğin evrenin genişleme hızı farklı olsaydı çökeceği hesaplanabiliyor. (Evren yeniden çökmenin olduğu modelleri sonsuza dek genişlemedeye devam eden modellerden ayıran hemen hemen kritik genişleme hızında yolculuğa neden başldaı ve on milyar yıl sonra şimdi bile neden bu kritik hızda genişliyor? Büyük Patlamadan bir saniye sonraki genişleme hızı yüzbin milyon milyonda birlik oranda daha az olsaydı evren bugünkü boyutlarına hiç ulaşamadan tekrar çökmüş olurdu. Stephen Hawking Zamanın Kısa Tarihi 25. Baskı sayfa 155)
    Yazılım sadece bir analojidir, bir analojiyi benzerlikler yönünden ortaya koyarız. Nitekim bir yazılımcı bile belirli nesnelere farklı komutlar biçebilir, örneğin hesaplama işleminde if i>5 deyip 3i+5 işlemini yaptırıp if i küçüktür 5 deyip 2i işlemini kodlayabilşr ve böylece 5ten büyük ve 5ten küçük sayıları farklı işlemlere, bu analojiden hareketle küçük parçacıkları kuantum dünyasını farklı davranışlara tabi tutabilir.

    Ayrıca sicim teorisi şu an spekülatiftir hiçbir deneysel gözlemsel kanıtı yoktur bile, bunun için buradan delil vermenin hiçbir anlamı olmayacaktır.

    Biz kuarkları ve etkileşimlerini de kuvvetlerle açıklarız kuantum kromodinamiği gibi şeyler boş boş durmuyor , hepsi kuvvetlere bağlılardır onlardan etkilenirler. Ayrıca madde antimadde simetrisi problemini yazmak için yazmışsın konuyla alakası yok, atomaltı fizikteki o bahsettiğin sanal parçacıkların istediği gibi hareket edebildiğini söylemek zordur ki bu boşlukların ateizmi olur ancak, biz bilimde bu atomaltı dalgalanmaların nedenini göremiyoruz diye yok anldıbına gelmez bu. Üstelik bahsettiği atomaltı dünyada yine o parçacıkların enerjisi vardır, enerjisiz bir parçacığın öyle istediği gibi hareket edebilen parçacıklar olmayacağını biliyoruz, demek ki bunların hareketleri de sahip oldukları enerjiyle kısıtlanmış veya kuvvet alanının etkisindeler

    Şu da kapsamlı ince ayar makalesi bizim bahsettiğimiz ince ayar ve sabite anlayışına sahip olan parametrelerle ilgili:
    https://arxiv.org/abs/1112.4647

    iyi akşamlar
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster