/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +1
    Tanrı'nın varlığı çeşitli argümanlarca kanıtlanabilir. Ayrıca ateizm Tanrı'nın olmadığına duyulan inançtır. Yani Tanrı yoktur demeyen kişi ateistim derse bu kendisiyle çelişmesi demektir ve ad hominem yani mantık hatası yapmış olur. Gelelim Tanrı argümanlarına... Çok uzun yıllardır hatta yüzyıllardır var olan geliştirilen argümanlar var ve hala sağlamlığını koruyup gelişmeye devam ediyor. Bunlardan bazıları Kelam Kozmolojik argüman, Ontolojik Argüman, Modal Kozmolojik Argüman, Evrimsel Argüman, Leibnizci Kozmolojik Argüman, Teleolojik Argüman, ince-Ayar Argümanı, Ahlak Argümanı, Gaye ve Arzu Delili vb...
    ···
    1. 1.
      +1
      maalesef bu deliller geçerliliğini korumuyor, sadece size öyle gösteriliyor. ne yazık..
      11.yüzyılda ortaya atılmış felsefi delillerin yanlışlanamaz olduğunu sana düşündüren ne diye sormak lazım. Aslında bu delillerin çoğunun temelinde tanrı vardır çünkü olmasaydı tanrı düşüncesi aklıma gelmezdi gibi basit ve tekdüze deliller.Bu delilleri yalanlayan bir çok eser kaynak var ve hiç bir şekilde kanıt olarak sunulamaz sadece bir hipotez düzeyinde..bu deliller yanlışlanamaz olsaydı din felsefecilerinin %95 inin müslüman olması gerekirdi ki müslümanlar çok küçük bir azınlığı temsil ediyor sende biliyorsun..

      Bahsettiğin argümanların çoğu felsefi düzeyde argümanlar ve tanrının varlığına dair bilimsel bir kanıt henüz yok.Big Bang hassas ayar(bu iddiada yukarıdakiler gibi aşırı derecede dayanaksız) henüz bilimin çözemediği iddialarla geleceksen o da sana kalmış unutma insanlar 5000 yıl önce şimşeği tanrıların kızınca dünyaya attığını sanıyordu..

      Ateistlerin tek ve basit dayanağı ise bilimin geliştikçe tanrının etkisinin azalması. Yani geçmişte açıklanamayan olayların tanrıyla bağdaştırılması gün geçtikçe yok oluyor.Big Bang'e kadar geldik ama hala tanrı ben buradayım diyemedi.
      ···
    2. 2.
      0
      ince ayara dayanıksız demen garip. Al bol kaynaklı formüllü sayısal ince ayar arxivi:
      https://arxiv.org/pdf/astro-ph/0511774v3.pdf
      ince ayarı ateist olsun, teist olsun kabul etmeyen bilim adamı kalmadı(Dawkins dahil) Biliyoruz ki evren hassas sabitler üzerine kuruludur. Bunu Stephen Hawking'in kitaplarında da görebilirsin, Paul Davies'te de John Wheeler'da da istediğin bilim addıbının kitabına bakabilirsin. Zaten yukarıda attığım arxiv yeterli olur sanırım tabi anlayabilrsen.
      Ayrıca Tanrı'ya dair bilimsel delil olmaz zaten olamaz. Thales döneminde bilim ve felsefe bir olarak görülürdü. Fizik metafizikten ayrılmazdı tabi Thales buna ne kadar karşı çıksa da... Ama günümüz biliminde görüyoruz ki fizik ve metafizik çok ayrı konular. Bilim işin fizik boyutuyla ilgilenir. Felsefe ize metafizik. Tanrı metafiziğin konusuyken fizik ve metafizik ayrıyken nasıl olsun da fenni ilimle Tanrı kanıtlaması yapılabilsin? Bilim sadece felsefi argümanlara kapı aralar ve felsefe o kapıdan ekmek çıkarabilir.
      Bu delilleri ortadan kaldıran hiç bir itiraz olmadı şu ana kadar. Ve bu argümanlar gittikçe güç kazandı. Evrenin ne kadar sistematik olduğu, ince ayar bulguları(teleolojik delil ve hassas ayar delili),evrende kendi kendine yokluktan oluşan hiçbir şeyin gözlemlenmemiş olması ve böyle birşey için en azından potansiyel olması gerektiği potansiyelin varlığının da yokluk değil bilhassa varlık olduğunun bilinmesi ve evrenin başlangıcının olduğunun bilinmesi-Hilber'in Oteli, Genel Görelilik,Big Bang, Hubble gözlemleri,BGV Teoremi, Hidrojen oluşum şartları, Kozmik ardalan fon ışıması desteğiyle-(Kelam Kozmolojik Argüman),insanda ahlağın doğuştan geldiğinin Yale Üniversitesi deneyleriyle deneysel olarak kanıtlanmış olması (Ahlak-Aksiyolojik Argüman) vb... deneysel, gözlemsel verilerle ilerleyen bilimden felsefenin çıkardığı ekmeklere örnektir.
      ···
   tümünü göster