/i/Devlet

  1. 1.
    +10 -2
    diyorsunuz. ulan hayatında av tüfeği bile tutmamış adamlar burada silah muhabbeti yapıyorlar.
    öncelikle, silah dediğin şey ihtiyaca göre koşulların değerlendirilmesiyle üretilir. operasyon sahası, iklim, personel sayısı, personel eğitim derecesi, gerekli olan vakit gibi bir çok koşula göre tasarlanır ve üretimine başlanır. her silah da her yerde kullanılamaz.
    mesela birliklerinin ellerine m4 carabina verip kum fırtınası olan çölün birinde keleşli militanlarla çatışmaya gönder, keklik gibi avlanırlar. ya da aynı şekilde kum fırtınası bulunan bir çöle ah-1 cobra helikopter yolla helikopterin düşmana zarar vermesini geçtim %90 o helikopter yere çakılır. xk-2 tankı gidip afganistan gibi bir arazide kullanmaya çalışırsan doğru düzgün hareket edemez, tek rpg mermisine muhariplikten düşer.
    Bu gibi durumlara en yakın örnek olarak Suriye'yi verebiliriz, Savaştan önce bütçenin %80'i orduya harcanıyordu fakat silahlarının çoğu ortama uygun değildi. çölün ortasında oldukları halde mig-25 uçakları hava kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturuyordu. oysa ki çöl fırtınalarında o uçağın kalkması imkansız. sırf bu yüzden bir çok yeri kaybettiler. Modern Rus uçakları yardıma gelmeseydi halleri harap idi. Bununla ilgili terör örgütü listesinde bulunan bir örgütün belgeseli var, propaganda olmaması adına buraya atmıyorum özelden isteyen varsa atabilirim.

    Gel gelelim T.C.'nin yerli silahlara,
    mpt-76, Atak helikopter, Altay gibi üretimleri ABD veya Rusya'nın üretimleriyle karşılaştırmak saçma ve gereksizdir. Zira bu silahlar Türkiye'nin üstte belirttiğim ihtiyaçlarına göre üretilmiştir. Mesela Altay gibi mobil bir tank ancak bu coğrafyada iş yapabilir, ya da mpt-76 gibi aşırı seken bir silahı gidip adalar halindeki bir ülkenin satın alacak hali yok. mpt-76 arazi koşullarına dayanıklı ve öldürücü bir silahtır. Bu arazi koşullarında yüksek kalibreli silahlar iş görür, mpt-76'da böyledir. Daha önce kalibresinin yüksek olmasından dolayı G3 kullanılıyordu fakat tutukluk yapması ve ağırlığı büyük sıkıntıydı. Eğer Türkiye nato yerine rusyadan taraf olsaydı belki de G3 yerine AK-47 kullanırdı. Zira arazi koşullarına bayağı uygun.

    Uzun lafın kısası silahlar koşullara göre eleştiri alır, şu şu Türkiye'den daha iyi silah yapıyor demek saçmadır.
    ···
   tümünü göster