/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +1
    Yanlis bilgi vermek istemiyorum bro arastiriyim bulunca atarim
    yanında diğer vazifeleri de şunlardır:

    Tek gorevi sura uflemek degil oku arastirmadan konusma

    israfil (as) Allah’ın (cc) “Muhyi” ismi ile “hayat” vermesindeki emirleri uygular
    Allah’ın (cc) varlıklara “hayat vermesi” ile ilgili emir ve iradesini uygular. Özellikle bahar aylarında görülen dirilişte “Muhyi” isminin tecellisinde israfil (as) vazifelidir.
    israfil (as) Levh-i Mahfuz’a bakarak meleklere vazifelerini söyler
    israfil’in (as) bir diğer vazifesi; önünde bulunun Levh-i Mahfuz’a bakarak meleklere vazifelerini söylemektir. Ayrıca Levh-i Mahfuz’da görevli melekler de onun emri altındadır.
    Beyhakî, israfil’in (as) Levh-i Mahfuzdaki vazifesini “Şuabu’l-iman’ın” da ibn Abbas’ın (ra) şöyle rivayet ettiğini anlatmıştır:
    “Resulullah (asm) bir yerde bulunuyordu; yanında da Cebrail (as) vardı. Birden semanın ufku yarıldı; Cebrail (as) sinmeye ve küçülmeye başlayarak, iyice yere yapıştı. Derken, Hz. Peygamber’in (asm) önünde bir melek belirerek, şöyle dedi:
    —Ey muhafazid, Rabb’in sana selâm ediyor ve seni, melîk, yani hükümdar bir peygamber olmak ile insan bir peygamber olman arasında muhayyer bırakıyor. Cebrail (as) eliyle, Peygamber’e (asm) mütevazılığı işaret ederek:
    “Anladım ki o, bana nasihat ediyor. Bunun üzerine ben de, “kul olan bir peygamber olmayı tercih ederim” dedim. Bunun üzerine melek göğe yükseldi.
    —Ey Cebrail, bu hususta sana sormak istedim, fakat senin, sana bunu sormaktan beni alıkoyan o halini gördüm. Ey Cebrail, O kimdi? Dedim. Cebrail (as) :
    “O israfil idi; Allah (cc) onu yarattığı gün o Allah’ın (cc) huzurunda idi. O, bakışlarını yerden kaldıramaz. Çünkü onunla âlemlerin Rabb’i arasında yetmiş nur bulunmaktadır. O nurların her biri, kendisine yaklaşan her şeyi yakar.
    israfil’in (as) önünde Levh-i Mahfuz bulunmaktadır. Cenâb-ı Allah, gökteki veya yerdeki herhangi bir şey hakkında O’na izin verdiğinde, bu Levh, onun alnının hizasına kadar yükselir. O da Levh’e bakar; eğer bu benimle alakalı bir iş ise, onu bana emreder; Mikail (as) ile ilgili bir şey ise, ona emreder; eğer ölüm meleğinin işi ise, ona emreder” dedi.
    israfil (as), Şaban’ın on beşinci gecesinde bir senede meydana gelecek amellerin yazıldığı sayfayı alıp, uygulamaya koyar
    ibn-i Abbas (ra) der ki: “Cenab-ı Hakk’ın bütün kazaları Şaban’ın nısıf gecesinde (on beşinci gecesinde) memur meleklere teslim edilir.” Bazılarına göre “Beraat” gecesi, emirlerin Levh-i Mahfuz'dan istinsahına (kopyalanmasına) başlanır. Kâtipler bu geceden, gelecek sene aynı geceye kadar olan vakıaları yazar ve bu “Kadir” gecesi bitirilir.
    Rızıklara ait nüsha Mikail’e (as), harplere, zelzelelere, sâikalara, çöküntülere ait nüsha Cebrail’e (as), amellere müteallik nüsha dünya göğünün sahibi ve büyük melek olan israfil'e (as), musibetlere ait nüsha da Azrail'e (as) teslim olunur. (Kütüb-i Sitte)
    israfil (as) Bedir savaşında müminlere yardım etmiştir
    Bedir savaşında Cenab-ı Hak müminlere meleklerden ordularla yardım etmiştir. Bu ordulardan birinin de komutanı israfil (as) idi. Resulullah’ın (asm) solunda idi.
    Hz. Ali’den (ra) Bedir savaşıyla ilgili şu rivayet edilmiştir: “Şiddetli bir rüzgâr esti, böylesini hiç görmemiştim. Sonra şiddetli bir rüzgâr daha esti. -“Ravi der ki: “Zannederim bir üçüncü esintiden daha bahsetmişti.”- Birincisi Cebrail (as) idi. ikincisi Mikâil(as) idi, üçüncüsü de israfil (as) idi. Mikail (as) Resulullah’ın (asm) sağında idi. Orada Ebu Bekir (ra) de vardı. israfil (as) de solunda
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster