/i/Devlet

  1. 1.
    +34 -1
    Birinci dünya savaşından sonra Türklerin elinden önemli stratejik alanları alınmış devlet sistemi tamamen çökertilmiş haldeydi. Savaş sonrası Türkiye’nin ABD güdümüne girmesi öngörülmüş ve öyle de olmuştur. Eski değerlerinden tamamen sıyrılan devlet kendine yabancı bir devlet anlayışına bürünmüş eski vizyonundan geri dönüşü olmayacak şekilde vazgeçmişti. Savaştan önce dış güçler tarafından yönlendirilen devlet savaştan sonra kendiliğinden dış devletlerinin güdümünde kaldı. Bu yüzden genç Türkiye ile diğer devletlerin arasında doğrudan bir anlaşmazlık olmadı. Yani Türkiye tehdit olmaktan çıkmış sayıldı. Tâbi olarak o dönemde sınırlar ciddi şekilde değerlendirilip ona göre çizilmişti. Irak sınırının altını vermeyen ingiliz ve Fransızlar bugün bile başlarına kakacakları stratejik bir hata yapmış Hatay'ı Türkiye’ye bırakmıştı.
    Sınırları ciddi şekilde değerlendirip ileriki projelerine göre sınırları şekillendirdiler. O zamanlarda Kürt halkının aklına girmeye başladılar.
    ···
    1. 1.
      0
      Savaştan sonra güçsüzleşen türkiye batıya biz sizin gibi olmak istiyoruz bizden size zarar gelmez mesajı vermek istedi güdümünde kalmadı asıl amacı başkaydı öyle göründü sadece
      ···
   tümünü göster