/i/Devlet

  1. 1.
    0
    Şeriat cumhuriyete antitez bir yönetim şekli midir?

    Daha önce aslında şu soruyu sormak lazım; şeriat bir yönetim şekli midir? Şeriat kelime anlamı olarak "yol" manasına gelir ancak toplumda şeriat=islam anlayışı mevcut nedense. Doğru kelimeyi kullanacak olursak bahsettiğimiz ifade "islam şeriatı" olmalı. islam şeriatı ise dinin tek kaynağı kur'an'da aranmalı. Peki kur'an bir hukuk-politika kitabı mı? Kur'an biyolojiden astronomiye, sosyolojiden hukuka kadar onlarca bilime atıf barındırır ancak kur'an ne bir hukuk kitabı ne de bir bilim kitabıdır. O, içerisinde insanın her alanda kullanacağı tavsiyeler, emirler ve yasaklar barındıran, kişiyi baştan aşağı inşa eden olağanüstü bir rehberdir.

    Cumhuriyet kurulduğunda ülkede inanılmaz bir yoksulluk ve cahillik vardı. Okuma-yazma oranı %5'ler civarında, sanayi yok, bilim yok, eğitim yok. Korkunç bir yokluk. Ama diğer taraftan "devletin dini islamdır" ibaresi taşıyan bir yasa, "emanetleri/görevleri ehline verin" ayetine karşılık saltanatla yönetilen bir devlet, şirk yuvası haline gelmiş tekke ve zaviyelerin öğrettiği kur'an'dan bağımsız bir din, etkisi, yaptırımı olmayan bir halife ve nice detaylar.

    Sene 2016. Kendine atatürkçü diyen, sol ve cumhuriyet gazetelerinden başka bir bilgi kaynağı olmayan, her modern olanı hakikat kabul eden, hayatında bir kere anlayarak kur'an okumadığı için "şeriat gelirse bize zorla namaz kıldıracakar, başımızı kapatacaklar" gibi içi boş bir anlayışa sahip, okuması sorgulaması olmayan yobaz bir güruh. Diğer taraftan kendine muhafazakar diyen, her geleneksel olanı hakikat kabul eden, akit ve yeni şafak gazetelerinden başka bir bilgi edinme kaynağı olmayan, hayatında bir kere bile anlayarak kur'an okumadığı için "şeriat gelirse herkes namaz kılmak zorunda, başını kapatmak zorunda olacak" gibi yine aynı içi boş bir anlayışa sahip, yine okuması, sorgulaması olmayan bir diğer yobaz güruh.

    Nereye mi varıyorum? Bir yere varmıyorum. Sizi sadece kendinizle yüzleştiriyorum. Bu derece inanılmaz derin bir konuyu sayfalarca yazsam zaten "çok uzun yea" deyip okumayacak olan sana ufak bir tüyo veriyorum. Oku, sorgula, her duyduğuna gördüğüne inanma, önyargılı olma, kendinden olmayana hoşgörüsüz davranma, birilerini ilah edinme, dinini bil, yaratanını bil kendini bil. Unutma; kimse %100 doğru da değil, %100 yanlış da değil. Ve bu insanlık için birşeyler yap, yapalım, allah için. Sürç-i lisan eylediysem affola.

    "Onlar(müminler) sözü dinlerler ve en güzeline uyarlar. Onlar, Allah'ın yol gösterdiği kimselerdir. Onlar akıl sahipleridir" (zümer suresi 18. ayet)
    ···
   tümünü göster