/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    0
    Asırlar boyunca teizmin tezi: Evrenin bir başlangıcı ve dolayısıyla yaratıcısı vardır.
    Asırlar boyunca ateizmin tezi: Evren hep kendiliğinden vardı, yaratıcıya gerek yok.

    Araya bilimin soktuğu çomak: Big Bang; yani evrenin başlangıcı vardır.

    Big Bang'in ilk ve en katı muhalefetçileri, ateistler arasından çıkmıştır, zira asırlık argümanları sarsılmıştır. Hatta "Big Bang" ismi bile ateist astronom Fred Hoyle'un BBC'de "ne yani her şey 'büyük bir patlamayla' mı ortaya çıktı?" minvalinde dalga geçme amaçlı sorduğu bir sorudan gelir.

    Zaman geçer, önce evrenin genişlediği, ardından kozmik fon radyasyonu keşfedilir. Big Bang artık bize gerçeği (şu ana kadar) en iyi şekilde anlatan teori olduğunu tekrar tekrar ispat etmiştir.

    Bu sefer tezler şu hale gelir:

    Teizm: Evrenin başlangıcı ve dolayısıyla yaratıcısı vardır.
    Ateizm: Biz birçok (hatta kimilerine göre sonsuz) olası evrenden birinde yaşıyoruz. Bunların yaratıcısı olup olmadığı meçhul.

    Sonuç itibarıyla subjektif felsefi görüşünü, bilimin önüne koyanlar, hala işi yokuşa sürüyorlar. Bir evrenin başlangıcının olması dahi bizi Allah/Tanrı/Yaratıcı inancına zütürürken, birden çok, hatta sonsuz evrenlerin var olması, kaçınılmaz olarak yine Allah inancına kapı açacaktır.

    Bir başlangıcı olduğunu bildiğimiz evrende, bir Hindu bile ateistten, yani yaratıcının kesinlikle olmadığına "inanan" bir insandan daha rasyoneldir. (He tabi detaya inersek Hindu çok çuvallayacaktır, fakat maça 1-0 galip başlayacaktır)
    ···
   tümünü göster