1. 1.
    +52 -8
    Panpalar çok sık dikkatimi çeken yazım hatasıdır. Sözlük dışından insanları, yapım ekleri kesme işareti ayrılmaz, diye kibar bir dille uyarsam da sizleri sözlük ağzı ile uyarıyorum:
    -Bre AQ Çocukları ilkokuldan üniversite sona kadar Türkçe dersi görüyorsunuz, şu kesme işaretini (') nerede, ne zaman kullanacağınızı öğrenemediniz mi?
    -Yapım eki alan özel isimlerde kesme işareti kullanılmaz.
    Ayrıca, bu tür şeylere kafam basmıyor, diyorsanız, ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun. Bir cümlede bir şeyi ifade ederken nasıl vurguladığınıza bakın.
    Mesela ezbere -de eki ayrı yazılır diye ukalalık yapan bir o.ç. bir önceki cümlemi "Bir cümle de bir şeyi ifa de ederken nasıl vurguladığınıza bakın" şeklinde malca bir söylemde bulunabilir ki (söyleminize dikkat ederseniz burada -ki'nin de ayrı yazıldığını anlayabilirsiniz)
    dediğim gibi ağzınızdan çıkanı kulağınız duyarsa yazım hatalarınızı kolay telafi edebilirsiniz diye düşünüyorum.
    Mesala birine "Denizliliyim" demek söylemi dilimize ters düşebiliyor, bunun yerine Denizli'denim diyebilirsiniz veya bir yerin(genelde ilçe adları bu şekilde olur) adı verilirken zaten yapım eki alarak söylenmişse, örnekte gözüktüğü gibi
    Araklı'danım veya Araklı'yım demek doğrudur. Aynı zamanda resime koymayı unuttuğum, Çay - Eli buradaki "eli" kök halinde olduğu için Çayeli'yim demek yerine Çayeli'denim demek doğrudur, Arak - lı şeklinde söylendiği için buradaki -lı kök değildir o yüzden Araklı'yım demek doğrudur.
    edit2: hala anlamayan o.ç.ları için, Kırklareliliyim diye söylüyorum diyen olmuş.
    burada kelimenin kök + ek +çekim şekline bakılmalıdır.
    Kırk + Lareli+liyim şeklinde söyleniyorsa doğrudur
    Kırk+lar +eli+liyim şeklinde söyleniyorsa yanlıştır. (şehrin adının tam olarak nasıl geldiğini ben de bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim)

    Edit: Bunu bile bilmeyen sığırlar varmış.
    Yapım Eki: isim ve fiilerin sonuna eklendiğinde yeni isim veya fiil türeten eklerdir. tek başlarına anlamları yoktur.

    -lı, -li, -cı, -ci gibi: Örneğin; Samsun(şehir) + lı(bir yerin yörenin insanı olduğunu belli etmek anlamında yapım eki, I harfi ünlü benzeşmesine uğrar) Samsunlu olur. Diğer örnekler, savcı, yanıcı, yakıcı...
    ···
   tümünü göster