/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +7
    Uzun zamandır bu başlığı açmak istiyordum. Bu konudaki son çıkış ile artık açmalıyım dedim. Umarım Cumhurbaşkanımız, uzun adam, kumral devrimci, reis, son osmanlı padişahı, ortadoğu fatihi(huh ben yoruldum bu araya bir kaç ünvan daha siz eklersiniz) recep tayip erdoğan han hazretleri de sözlüğü tesadüfen okuyordur ve bu başlığı görür.

    1) Lozan 100 yıllıktır ve 2023 yılında son bulacaktır.

    Bu konuda iddialar ikiye ayrılıyor. Birinci kesim bunun doğrudan bir madde olduğunu söyleyenler. Bunlara cevap vermek kolay. Lozan antlaşmasını eline veriyoruz al bul diyoruz. Nitekim bulamıyor da. ikinci kesim biraz daha kurnazdır. Bunun gizli madde ile eklendiğini iddia eder. Evet nadiren antlaşmalarda gizli madde olur(barış antlaşmalarında olmaz çoğunlukla) ancak lozan gibi bir antlaşmada gizli madde olması imkansız. Sekiz farklı devletin imzası var bu antlaşmada. Üstüne üstlük SSCB gibi gözlemci devletler de vardı. Böyle bir antlaşmada gizli madde olamaz. Olsa da saklanamaz. Şehir meydanında karını aldatmak gibi bir şey olur bu.

    2) Lozan kazanılmış olan kurtuluş savaşını bitiren antlaşmadır.

    Hayır lozan antlaşması birinci dünya savaşını bizim için bitiren antlaşmadır. Sevr antlaşmasının tarafımızca kabul görmemesi ve anadolu halk direnişinin başarıya ulaşması sonucunda yenik çıktığımız birinci dünya savaşının bedelini en hafif şekilde ödediğimiz antlaşmadır. Kurtuluş savaşı bizi sevr gibi bir antlaşmadan kurtarmıştır. Bunu kısa vadede yapabilen tek devlet de biziz. Lozan hem diplomatik hem de askeri bir zaferdir.

    3) ismet Paşa 12 adayı unuttu

    Şüphesiz lozan konusunda en komik iddia bu. Öncelikle buna inananlara ufak bir sorum olacak. "Siz lozanın nasıl imzalandığını sanıyorsunuz?" yahu sonuca bağlanamayan ilk görüşmeleri geçiyorum. Antlaşmanın imzalandığı ikinci görüşmeler bile 23 nisanda başlayıp 24 temmuzda bitti. 40 küsür sayfalık bir antlaşmadan bahsediyoruz. Burada bir şeyin unutulmuş olması size mantıklı geliyor mu? Evet 12 ada bırakılmak zorunda kalındı. Bunun sebepleri ise çok fazla. (Uşi ile italyanlara belirsiz bir süre için verilmiş olması, 12 adayı istemenin osmanlı mirasını tamamen kabul etmek demek olması vs) ancak sonuç olarak verilmesi gerektiği için verildi. Kimse hadi bu da hediyemiz olsun demedi.

    4) Lozan yüzünden petrol çıkartamıyoruz, bor işleyemiyoruz.

    Öncelikle biz sınırlı coğrafyamızın izin verdiği ölçüde petrol de çıkartıyoruz, bor da işliyoruz. Lozanda da bu konuda bir madde zaten yok. Bor konusu ise bambaşka bir başlık konusu ancak en basitinden şunu söyleyeyim. Bor sandığınızdan çok daha değersiz bir maden. Bor üzerinden hayal kurmaya gerek yok .:D

    5) Lozan bir zafer değildir.

    Bunu iddia eden şahıs hakkında olumsuz bir şey kesinlikle söyleyemem. Kendisi yücelerden yüce pek değerli bir şahsiyet ancak sanıyorum ki onun yüceliğinden gözleri kamaşan danışmanları(haşa kendisinin birilerine danışması bile lütfudur esasen) bu hatayı yaptı. Lozan kaybedilmiş 1. dünya savaşı sonrasında imzalanabilecek en uygun antlaşmadır. Türkiye Cumhuriyeti olabildiğince az taviz vermiş(anlaşılamayan konuları daha sonraya ertelemiş) sevr sonrasu büyük bir diplomatik zafer kazanmıştır.

    Bir madde için kaynak isteyen ya da ekstra sorusu olanlara yardımcı olmaya hazırım. Sevgiler saygılar...
    ···
   tümünü göster