/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +134 -7
    Ünlü şair ve yazarımız Hüseyin Nihal Atsız ‘’Kahramanlık ‘’isimli şiirinde şöyle der;
    ‘’Adsız sansız olsa da, en büyük kahramanlık;
    Göz kırpmadan saldırıp bir daha dönmemektir.’’
    Türklerin tarihindeki gözünü kırpmadan ölüme atılan isimli-isimsiz pek çok kahramandan biridir Mübariz ibrahimov. Sadece Azerbaycan Türklerinin değil dünyadaki bütün Türklerin bilmesi ve unutmaması gereken , haksızlığa, zulüme ve işgâle tek başına baş kaldırmış ve bu uğurda şehit olmuş bir Türk kahramanı,bir anlamda günümüzün Kür Şâd'ıdır. işte 2010 yılında henüz 22 yaşında şehit olan ve hakkında rivayetlerden öte görsel bilgi ve belgelere de sahip olduğumuz Mübariz ibrahimov’un onurlu hikayesi…
    Kafkas dağlarının güney doğusunda yer alan 4392 km2’lik binlerce yıllık Türk Yurdu, Azerbaycan toprağı olan Karabağ’da Ermenilerce 1948-1953 ve 1988′de Türkler’e karşı insanlık dışı katliamlar ve soykırımlar yapılmış, birçok Azerbaycan Türk’ü çoluk-çocuk-kadın-yaşlı demeden vahşice öldürülmüş, birçoğu da sakat bırakılmıştı.
    26 Şubat 1992′de Rus ordusunun desteğiyle 7 bin Azerbaycan Türk’ünün yaşadığı Hocalı’yı basan işgalci Ermeniler şehri yakıp yıkmakla kalmadı, Azerbaycan resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sivili öldürdü, 487 kişiyi ağır yaraladı.
    Bu yaşananlar ve Ermenilerin sürekli daha da artan tacizleri bütün Azerbaycan Türkleri gibi Mübariz ibrahimov’u de etkilemiş, üzmüş ve intikam için yemin etmişti.Bu arsızlığın, küstahlığın ve saldırganlığın bir şekilde hesabının sorulması gerekiyordu.
    Mübariz ibrahimov’un kışlada olmadığı fark edildiğinde aradıkları babası o sabahı şöyle anlatmıştır; “O gün sabah erken saatlerde aradılar beni. Oğlumun evde olup olmadığını sordular. Silah ve cephane alarak birliğinden ayrıldığını bildirdiler. “Ben oğlumu bilirim; sınıra doğru gidin” dedim. Daha sonra mektubunu bulmuşlar... ”
    Şehadetinden sonra Mübariz ibrahimov’a Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev tarafından "Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı" unvanı verilir ve Mübariz ibrahimov Bakü’de bulunan Şehitler Mezarlığı’na defnedilir; Cenaze törenine, katılan on binlerce kişi gözyaşları içinde hep bir ağızdan haykırmaktadır ; Hepimiz Mübaririz.
    ···
   tümünü göster