/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +17 -6


    Kanada



    Kanadalılar ülkedeki eyalet sayısının 10 olmasına rağmen yapraktaki uçların bu eyaletleri temsil ettiği görüşündeler. 5’inci Corc savaş sırasında Fransa ve ingiltere’yi temsil etmesi için Kanada bayrağındaki kırmız ve beyaz renklerini seti. Birinci haçlı seferinde Fransızlar giydikleri savaş kıyafetlerinde kırmızı renkli haçı ingilizler ise beyaz renkli haçı kullandılar.





    Almanya



    Bayrağı oluşturan renklerin tarihi 1813 yıllarında Napolyon'a karşı verilen savaşta Prusya’nın hem para hem de asker yönünden yaşadığı sıkıntılardan dolayı Lützow önderliğinde çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü Freikorps birliği kurulmuştur. Parasızlıktan dolayı çeşitli renklerde olan askerî üniformalar baştan aşağıya siyaha boyanınca sarı düğmelerin altlarındaki bez parçasının kırmızı kalması bugün Almanya bayrağını oluşturan renklerin geçmişi olarak kabul edilir. 7 Haziran 1950'de alınan karar ile renklerin anlamı Beraberlik, Hak ve Özgürlük olarak belirlenmiştir.Alman bayrağı millî bayrak ve resmî bayrak olarak ikiye ayrılmaktadır. 23 Mayıs 1949'da kullanıma giren millî bayrak, ülkenin sivil bayrağıdır. Ortasında kartal motifinin bulunduğu resmî bayrak ise devlete bağlı kurumlarca kullanılmaktadır.





    Amerika Birleşik Devletleri



    Kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşur. Toplamı 13 olan şeritlerin altısı beyaz, yedisi kırmızıdır, ülkenin kuruluş dönemnde Birleşik Krallığa başkaldıran Onüç Koloni'yi simgelerler. Sol üst köşedeki mavi dikdörtgenin içinde ülkenin eyaletlerini simgeleyen 50 adet beyaz yıldız vardır. On üç Koloni ABD'nin kurucu devletleridirler.
    Beyaz: saflık, temizliği; kırmızı kahramanlık,cesareti ; mavi azmi ifade eder.





    Birleşik Krallık



    ilk versiyonu iskoç kralı 6. James'in 1606'da ingiltere kralı olmasıyla ortaya çıkar, bu versiyon iskoç bayrağı (St. Andrew's Cross; mavi üzerine beyaz çapraz haç) ile ingiliz bayrağının (St. George's Cross; beyaz üzerine kırmızı haç) üstüste bindirilmesinden ibarettir, adına da "union flag" denir. Sonralari 1801'de Büyük Britanya ile irlanda birlestiğinde, irlanda bayrağı (St. Patrick's Cross, beyaz uzerine kırmızı çapraz haç) "union flag" e eklenir ve ortaya bugünkü bayrak çıkar, Güney irlanda 1921'de bağımsızlığını kazanmasına rağmen bayrağa müdahale edilmez.





    Rusya Federasyonu



    Panislavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Beyaz tanrıyı, mavi hükümdarı, kırmızı ise halkı sembolize etmektedir.





    Fransa



    Fransız Devrimi'nin resmi sloganı olan Eşitlik, Kardeşlik, Hürriyet sözünün bayrakta temsil edildiği görüşüdür. Mavi renk Hürriyet, beyaz renk Eşitlik ve kırmızı renk Kardeşlik anldıbına gelir.





    Arnavutluk



    Arnavutluk bayrağı yıllar önceye dayanan bir bayrak olmasına karşın ne kadar değişime uğrarsa uğrasın bayrağın zemini her zaman kırmızı olarak kalmış ve ortasında bulunan çift başlı kartal simgesi ise her zaman Arnavutluğun benimsediği simgelerden bir olmuştur. Arnavutluk Bayrağı Anlamı ise 1405-1468 yılları arasında yaşamış olan büyük komutan iskender beye kadar gitmekte ve kartalın kanatlarında ve kuyruğundaki sayılar kadar ülkeyi yönetmiş olduğunu simgesidir. iskender Bey ülkeyi tam 25 yıl yönetmiş ve onu simgeleyen kartalda kırmızı saten üzeride yerini tam anlamı ile almıştır. Çift başlı kartalın hikâyesi çok eskilere dayanmakta ve ülkede yapılan kazı çalışmalarında tarih öncesi çift başlı kartal figürlerine rastlanmaktadır.





    Çin Halk Cumhuriyeti



    Ülkede resmi olarak Kırmızı Bayrak olarak adlandırılan bayrak, kırmızı rengin üzerine bayrağın sol köşesinde bulunan sarı renkli bir büyük ve dört küçük yıldızdan oluşmaktadır. Kırmızı renk komünizmin ve Çin Han Ulusu'nun simgesi olarak kullanılmakta olup, büyük sarı yıldız komünist partinin önderliğini ifade etmektedir. Büyük sarı yıldızın sağ tarafında kavisli bir şekilde bulunan dört küçük yıldız ise ülkede var olan dört sınıfı (Çiftçi, işçi, küçük Burjuva ve Çin savaşı döneminde Japonlara karşı komunizmin yanında olan firmalar) temsil etmektedir.





    Brezilya



    Bayraktaki yeşil fon rengi ülkedeki geniş orman ve topraklarını, ortadaki sarı eşkenar dörtgen; Brezilya’nın büyük altın rezervlerini simgeler.Kürenin ortasından geçen bantta “Ordem e Progresso” yazar. Bunun anlamı huzur ve kalkınmadır.Kürenin içinde bulunan 27 adet beş kollu yıldızlar ise Brezilya’da bulunan 27 federal eyaleti temsil ederler. Ayrıca bu yıldızların dizilişi rastgele değil, astronomik temellere göredir.





    Azerbaycan



    Bayraktaki GÖK MAViSi renk Azerbaycan halkının Türk kökenli olduğunu vurgular, mavi renk Türkçülük düşüncesiyle ilgilidir.Bu bakımdan gök mavisi, sembolik bir anlam taşır. Gök mavisi 13. yüzyılda ilhanlılar döneminin azametini, onların zafer seferlerini yansıtır. -KIRMIZI RENK uygarlığı temsil ederek modern bir toplum kurmak, demokrasiyi geliştirmek, kısacası çağdaşlaşmayı, gelişmeye olan eğilimi belirtir. 18. yüzyılın sonlarında Fransız Devrimi’nden sonra kapitalizmin gelişmesi anlamında Avrupa ülkelerinde büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Aynı dönemde işçi sınıfının kapitalist sisteme karşı mücadelesi başlamıştır. Bu yıllarda kırmızı renk Avrupa'nın simgesine dönüşür. -YEŞiL RENK ise islam uygarlığına, islam dinine aidiyeti belirtir. Azerbaycan bayrağının üç rengi: Türk milli kültürünün, Müslüman uygarlığının ve modern Avrupa demokratik esaslarının simgesidir. -Kırmızı şerit üzerindeki bir hilal ve sekiz köşeli yıldız tasviri de bulunmaktadır. Anlamı ise şöyle yorumlanmaktadır; Hilal bir zamanlar Bizans imparatorluğu'nun başkenti Konstantinopol’un arması olmuştur. Türkler 1453 yılında bu şehri aldıktan sonra bu arma Osmanlı imparatorluğu tarafından islam dininin bir simgesi olarak kabul edilmiş ve bu simge Müslüman olan başka halklara da geçmiştir. Bayrağın üzerindeki hilal Türk halklarının sembolüdür. Sekiz kollu yıldızın anldıbına gelince bu, "Azerbaycan" kelimesinin eski alfabede yazılışıyla ilintilidir. Öyle ki, eski alfabede "Azerbaycan" kelimesi sekiz harfle yazılır. Diğer bir görüşe göre tarihte sekiz kollu yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, islam, Çağdaşlık, Devletçilik, Demokratiklik, Eşitlik, Azerbaycanlılık ve Uygarlık. Azerbaycan bayrağındaki yıldıza dair diğer bir düşünce de Azerbaycan mimarisinde de yaygın olarak kullanılan sekiz kollu yıldızın sekiz Türk halkının simgesi olmasıdır.





    Türkiye Cumhuriyeti



    1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır."

    2893 sayılı Türk Bayrağı Kanununun 7. maddesine göre Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez.

    Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.

    Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.


    Anlamı ise savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur. Bu, bayraktaki kırmızıyı temsil eder. Bunun yüzeyine vuran ay ve yıldız yansıması da bayrağımızdaki ay ve yıldızı temsil eder.


    ···
   tümünü göster