1. 1.
    +20


    Bu, 2.Dünya Savaşında bir hava muharebesi olayıdır.


    Pilotlar


    Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri 379 uncu Bombardıman Grubundan (eskiden hava kuvvetleri orduya bağlıydı) Asteğmen Charlie Brown bir B-17F tipi bombardıman uçağı pilotuydu.



    Luftwaffe'den (Alman Hava Kuvvetleri) Franz Stigler ise Jagdgeschwader 27 (JG 27) filosuna bağlı, o dönemde adına kayıtlı 22 hava zaferi olan ve bir düşman bombardıman uçağı daha düşürdüğünde Şövalye Haçı madalyasını almaya hak kazanacak, Bavaria'lı eski bir havayolu pilotuydu.



    Bremen Görevi


    Mürettebatın görevi Bremen'deki Focke-Wulf 190 uçak fabrikasını imha etmektir. Görev öncesi brifinginde filo, yüzlerce Alman avcısıyla karşılaşabileceklerine dair bilgilendirilmiştir. Bremen, 250 uçaksavar ile korunuyordur. Mürettebat, filo dizilişinin tehlikeli bir bölgesine atanmıştır.


    Bombardıman


    Brown'un B-17'si 27,300 ft ve -60 °C'de 10 dakikalık bombardımanına başladı. ilk bombayı atamadan, uçağın burnundaki pleksiglas cam uçaksavar tarafından parçalanmış, 2 numaralı motoru saf dışı bırakmış, çoktan şaibeli 4 numaralı motora ise hasar vermiştir. Brown aşırı hıza ulaşmayı önlemek için gaz kollarını geriye çekmiştir. Hasar, uçağı oldukça yavaşlatmıştır ve Brown bulunduğu mevkiide savaşa devam edemeyeceğinden dolayı filo formasyonunun arkasına geçmiştir. Böylece saldırıları daha rahat karşlıyabilecektir.



    Avcıların Uçaklarının Saldırısı


    Brown'un zor durumdaki B-17'si şimdi de, bir düzineden fazla düşman avcısı tarafından 10 dakikadan fazla bir süre içinde saldırıya uğramıştır. Düşman avcıları Messerschmitt Bf 109 ve Focke-Wulf Fw 190 ların bir karışımıdır. Uçağın gücünün yarısını oluşturan 3 numaralı motor da dahil olmak üzere (uçak, total gücünün %40 ına sahipti) hasar daha da artmıştır. Ayrıca uçağın iç oksijeni, hidrolik ve elektrik sistemleri de hasar almıştır ve uçak dümeninin yarısını, sol tarafındaki taşıyıcsını ve burun konisini kaybetmiştir. Uçağın silahları, muhtemelen görev öncesi kötü yağlamadan dolayı sıkışmış, savunma için sadece iki arka silah ve üç öne ateş yapabilen silahtan biri kalmıştır (toplam 11 silahtan kalan). Mürettebatın çoğu yaralıdır. Brown da sağ omzundan yaralıdır. Telsiz yok edilmiş ve uçağın dışı ağır hasar almıştır.


    Franz Stigler'ın devreye girişi



    Brown'un ağır hasarlı uçağı, yerde yakıt dolduran ve silahlanan Franz Stigler da dahil Almanlar tarafından tespit edilmiştir. Stigler hemen Messerschmitt Bf 109 G-6 tipi uçağını kaldırmış ve Brown'un uçağını yakalamıştır. Stigler uçağın hasarlı gövdesinden dolayı içerideki yaralı ve etkisiz haldeki mürettebatı görebiliyordu. Brown için bir sürpriz oldu, Stigler ağır hasarlı uçağa ateş açmadı. Stigler Afrika'da görev yaparken ki komutanlarından birinin sözlerini söyledi: "Eğer sizin paraşütteki bir adamı vurduğunuzu görürsem veya duyarsam, sizi kendim vururum."



    Stigler iki kez Brown'u Alman havaalanına indirmeye ya da onun ve mürettebatının tıbbi tedavi olabileceği tarafsız isveç'e yönlendirmeye çalışmıştır. Brown ve mürettebatı Stigler'ın ne demeye çalıştığını ve jest yapmaya çalıştığını anlayamadığı için uçmaya devam etmiştir. Stigler, Alman uçaksavarları ateş açmasın diye Brown'un uçağının sol tarafında uçmaya devam etmiş ve hasarlı B-17 açık denize ulaşana kadar sahil boyunca onlara eşlik etmiştir. Brown o sırada Stigler'ın niyetinden emin olmadığı için arka topçusuna silahı Stigler'a çevirmesini ama ateş etmemesini emretmiştir. Brown, uçağının Alman havasahasından ayrılmasıyla birlikte mesajı almıştır. Stigler, Brown'a selam vererek oradan ayrılmıştır. Brown, Kuzey Denizinde 400 km uçarak uçağını Kraliyet Hava Kuvvetleri Seething üssüne indirmeyi başarmıştır. Görev sonrası brifingde subaylarını bir Alman pilotun onu nasıl bıraktığı konusunda bilgilendirmiştir. Kendisine, düşman pilotlara karşı olumlu bir hava yaratılmaması için bunu kimseye söylememesi söylenmiştir. Alman pilot Stigler ise savaş sırasında düşmanın canını bağışlayanların idam riskiyle karşı karşıya kaldığından, olayı komutanlarına anlatmamıştır.


    Savaş sonrası


    Savaştan sonra Brown West Virgina'daki evine döndü ve koleje gitti. Hava Kuvvetlerine 1949'da geri döndü ve 1965'e kadar hizmet etti. Sonra dışişleri bakanlığı yabancı hizmet görevlisi olarak Laos ve Vietnam'a sayısız seyahat etti. 1972'de emekli oldu ve Miami'ye taşındı ve yatırımcı oldu.


    Stigler 1953'te Kanada'ya taşındı ve başarılı bir işadamı oldu.


    1986 yılında bir savaş pilotları buluşması etkinliğinde emekli albay Brown'un konuşma yapması istendi. Biri ona 2.Dünya Savaşında hatırladığı bir görev olup olmadığını sordu. Brown bir dakika düşündü ve Stigler'ın eşlik edişini ve seldıbını hatırladı. Daha sonra Brown tanımadığı Alman pilotu bulması gerektiğine karar verdi.


    Amerikan ve Batı Alman Hava Kuvvetlerinin kayıtlarını arayarak geçen 4 yıl sonrasında Brown'un elinde çok fazla şey yoktu. Sonra bir savaş pilotu derneği bültenine bir mektup yazdı. Birkaç ay sonra Kanada'da yaşayan Stigler'dan bir mektup aldı. "O bendim" diyordu. Telefonda konuştuklarında Stigler, Brown'un onun Alman pilot olduğuna dair bilmesi gereken her şeyi onaylayarak kendi uçağını tarif etti, eşlik edişini ve selam vermesini anlattı.


    Charlie Brown ve Franz Stigler 1990 ve 2008 yılları arasında yakın arkadaş oldular ve aralarındaki birkaç aylık ölüm tarihlerine kadar öyle kaldılar.





    ÖZET: 20 Aralık 1943 tarihinde, Amerikan Ordusu Hava Kuvvetlerinden (eskiden hava kuvvetleri orduya bağlıydı) Charlie Brown'un B-17 tipi bombardıman uçağı Bremen'i başarıyla bombalamış, ardından Alman avcı uçaklarının ateş etmesiyle ciddi hasar almıştır. Luftwaffe'nin as pilotlarından olan Franz Stigler uçağı düşürmek için bir fırsat yakalamıştır ama insani sebeplerden dolayı mürettabatın, Kimbolton Kraliyet Hava Kuvvetleri üssüne dönmesine izin vermiştir.


    OLAYIN MÜTHiŞ BiR ŞARKISI BiLE VAR




    https://www.youtube.com/watch?v=a0KEShtL8wo
    ···
   tümünü göster