1. 1.
    +10 -1
    Yarım hekim can dan yarım hoca din den eder sözünün tam karşılığıdır. gözü sübyanda olan aç gözlüler ile islama karşı bahane arayanların el ele uydurdukları kuyruklu yalandır. ayrıca peygamberin bütün evlilikleri, o dönemin şartları düşünüldüğünde islamı yaymadaki çekirdek kadın kadroyu kurma niyetiyle yapılmıştır. peygamberin hz ayşe'den çocuğu olmadığı gibi hz ayşe islamın yayılmasında en önde mücadele eden bayan sahabelerdendir. (bkz: ihsan eliaçık)' ın konuyla ilgili makalesinden.

    bakıyorsunuz, adam kendisinden 50 yaş küçük bir kızla evleniyor, gerekçe hazır;
    'peygamberimiz de hz. aişe ile 9 yaşında evlenmişti!'

    bakıyorsunuz, adam iki, üç, dört kadınla evleniyor, gerekçe sağlam: 'allah’ın emri/izni var, kime ne?'

    bakıyorsunuz, adam karısını dövüyor, gerekçe kaya gibi: 'kur’an kadınları dövün diyor!'

    bu işin şu mahallesi bu mahallesi kalmadı. toplum olarak her kesimde bunun benzerlerine rastlayabilirsiniz. bugün bu mahallede yarın öbüründe pıtrak gibi bitiyor. sorun, gerekçe olarak gösterilen eski dini kaynaklarla cesurca yüzleşmede, içeriden bir dini aydınlamada fakat ona da kimse yanaşmıyor.

    eh, bu durumda hariçten gazel okuyan birisine şöyle demek kalıyor: 'kardeşim, sizin dininizde bir sorun var galiba…'

    öyle ya iş sonunda gidip allah, kitap, peygambere dayanıyor. sokaktaki dindar ne yapsın, dinim bu diye biliyor.

    gerçekten öyle mi?

    acaba 9 yaşında kızla evlenmek, çokeşlilik, kadın dövme vs. olaylarının kaynağı, örfü, geleneği filan bıraktık direk allah, kitap, peygamber mi?

    hayır! kesinlikle hayır!

    müslümanlar kitaplarını uzun bir süredir terk ettiklerinden yani duvarlara astıklarından, cenaze ritüeli haline getirdiklerinden, tapınak ayinine çevirdiklerinden, ölülerin arkasına okuyup durduklarından, ezber ve hafızlık yarışına girdiklerinden, en güzel hatlarla yazmakla meşgül olduklarından ve abdestsiz dokunamadıklarından dolayı içinde neler yazdığı ile ilgilenmiyorlar…

    eh, hal böyle olunca, ağlamak vaktidir bu an; çekin ceremesini!

    peygamberimiz hz. aişe ile 18-19 yaşında evlenmiştir. daha sübyan (akil baliğ olmamış çocuk) bir kız ile evlenme diye bir şey asla söz konusu değil. çünkü araplar kızları diri diri toprağa gömen bir toplum olduklarından, yeni doğan kızların yaşlarını tutmazlardı. kız ancak akil baliğ yaşına ulaşınca yani ay hali görmeye başlayınca adamdan sayılır ve yaşı hesaplanmaya başlanırdı. bu durumda hz. aişe evlendiğinde 9 yaşındaydı demek , “akil baliğ olalı 9 yıl olmuştu, 9 yıldır ay hali görüyordu” demektir. o devirde ortalama bir kız 12-13 yaşında ay hali görmeye başladığına göre hz. aişe 18-19 yaşlarında olmuş olur. nitekim başka hesaplar da tamı tdıbına bunu uyuyor. hz. aişe peygamberimizle 9 yıl evli kalmıştı ve peygamberimiz öldüğünde 28 yaşındaydı. buradan da 18-19 yaşında olduğu ortaya çıkar. öte yandan zaten hz. aişe daha önce nişanlıydı, bu nişan bozulup peygamberimizle evlenmişti. yani hz. aişe’nin evliliğinde bir peygambere yakışmayacak, içinde yaşadığı toplum vicdanınca infialle karşılanacak bir durum yoktu. insanlığın öteden beri tanıyıp bildiği (ma’ruf) adetlere göre bir evlilikti. dolayısıyla vatandaşın 14 yaşındaki kızının evlendirilmesine önce karşı çıkıp sonra 'peygamberimizin de hz. aişe ile 9 yaşında evlendiği söylenince ikna oldum' demesi, peygamberimizin neyin gerekçesi haline getirildiğini görmek bakımından korkunç bir durumdur.

    Çamur atmadan evvel araştırın..
    ···
   tümünü göster