/i/İnanç

İnanç
  1. 176.
    +2
    öncelikle teori ve kanun kelimelerinin bilimsel anlamları nelerdir bunları bilmek gerek. teori demek, sadece "ispatlanmamış varsayım" demek değildir. deney ve gözleme dayalı bilimlerde kanun diye bir şey yoktur, sadece teoriler vardır. bu teoriler doğadaki olguların işleyiş mekanizmasını araştırır.

    evrim, doğada gözlemlenebilen bir olgudur. evrim teorisi ise, evrim olgusunun işleyiş mekanizmasını inceler. evrim teorisi yanlışlanabilir, üzerine yeni şeyler eklenebilir ya da tamamen farkli bir teori ortaya konabilir. bilim insanlarının ve evrim teorisinin amacı "doğada evrim var mi" diye araştırmak, onu ispatlayıp kanunlaştırmak değildir ki evrim doğada gözlemlenebilen bir olgudur zaten, tipki yerçekimi gibi. evet "yerçekimi" dedik, "hadi lan ordan yerçekimi kanundur" diyenleri duyar gibiyim, onlara burdan el sallıyorum.

    yerçekimi de tıpkı evrim gibi doğada var olan ve gözlemlenebilen bir olgudur. yani yerçekiminin var olduğunu hepimiz biliriz. yerçekiminin işleyiş mekanizmasını araştıran olaya "yerçekimi kanunu" denmiyor çünkü deney ve gözleme dayalı bilimlerde kanuna yer yok.

    yani kısacası;

    yerçekimi = olgu , yerçekimi teorisi = yerçekimi olgusunun çalışma mekanizmasını açıklamaya çalışan teori.

    evrim = olgu, evrim teorisi = evrim olgusunun çalışma mekanizmasını açıklamaya çalışan teori.

    anlayacağınız "evrim teorisi" hiçbir zaman "evrim kanunu" olmayacak.
    ···
   tümünü göster