/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    -1
    sadece bir iki tanesini sectim arkadaslar, daha fazla var onlarida siz arastirin


    Aziz Sancar



    1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill'de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde Sarah Graham Kenan Profesörü olarak görev yapmaktadır. ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk ABD'li Türk olarak tanınır. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.





    Cahit Arf



    Cahit Arf, cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazandırmıştır.
    Cahit Arf, matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak görmüştür. Öğrencilerine sürekli: "Matematiği ezberlemeyin, kendiniz yapın ve anlayın." demiştir.





    Oktay sinanoğlu



    Oktay Sinanoğlu, (d. 25 Şubat 1935, Bari, italya - ö. 19 Nisan 2015, Florida, ABD) Türk kimyacı, moleküler biyofizikçi ve biyokimyacı Türk bilim insanı.
    Türkiye'de akademik çalışmalarıyla olduğu kadar, Türkçe ile ilgili politik görüşleriyle de tanınmaktadır.






    hulusi behçet



    Hulusi Behçet (20 Şubat 1889 - 8 Mart 1948, istanbul), Türk dermatoloji uzmanı ve bilim insanı. 1937 yılında, bir kan damarı enflamasyonu (vaskülit) hastalığı olan ve bugün kendi adıyla anılan Behçet hastalığını tarif eden ilk bilim insanı olmuştur.





    feza gürsey



    Feza Gürsey, (d. 7 Nisan 1921, istanbul – ö. 13 Nisan 1992, New Haven). Türk fizikçi ve matematikçi.
    Ödülleri: 1969 - TÜBiTAK Bilim Ödülü 1977 - S. Glashow ile birlikte J.R. Oppenheimer Ödülü ; R. Griffiths ile Doğa *Bilimlerinde A. Cressey Morrison Ödülü 1979 - Einstein Madalyası 1981 - College de France’da konuk profesör ve College de France Madalyası 1984 - italya Cumhurbaşkanı'nın Commendatore Nişanı 1986 - Roma'da Konuk Profesörlük ödülü 1989 - Türk Amerikan Bilimcileri ve Mühendisleri Derneğinin Seçkin Bilimci Ödülü 1990 - Galatasaray Vakfı Madalyası





    birada Turk kadin bilim insanlarimiza bakalim, sadece bir kac tanesi





    Feryal Özel



    Feryal Özel, (d. 27 Mayıs 1975), Türk astrofizikçi.






    Engin Arık



    Engin Arık (14 Ekim 1948, istanbul - 30 Kasım 2007, Isparta), Türk fizikçi. Tanınmış bir Türk parçacık fizikçisisi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörüdür. Toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği yolundaki görüşleri ile tanınmıştır.


    ···
   tümünü göster