/i/Tespit

  1. 1.
    +3 -3
    Burada gördüğünüz, kimi kaynakta "morina" veya "beyaz balina" olarak da geçen beluga isimli hayvanın ilginç bir fotoğrafı. Belugalar, Arktik'te yaşayan balinalardır. Yüksek perdeden attıkları çığlıklar nedeniyle "deniz kanaryası" olarak da bilinirler.

    Belugaların aynı zamanda birçok denizci efsanesinin de başrolünde olduğu düşünülmektedir. Denizkızları da bunlardan birisidir. Deniz memelileri karasal memelilerden evrimleştiği için ve bu evrimsel süreçte birçoklarının arka bacakları körelerek yok olduğu için, her biri su içerisinde hareket için değişik evrimsel adaptasyonlar geçirmişlerdir. Dahası, Belugalar'da sırt yüzgeci de bulunmamaktadır; bu da ek evrimsel değişimleri gerektirmiştir. işte bu nedenle belugalarda karın bölgesinde oldukça güçlü yağ birikintileri evrimleşmiştir. Karın kasları tarafından yönlendirilen, kasılan ve gevşeyen bu yağ birikintileri, su içerisindeki hareketin yönlendirilmesinde görev almaktadır.

    Ancak bu kasılmalar eğer alttan bakılacak olursa, adeta iki bacağın kuyruğa bağlandığı bir görüntü oluşturmaktadır - ki bu, fotoğrafta görülmektedir. Hatta canlıların geri kalanı da, tuhaf bir insan vücudunu andırabilmektedir. işte denizkızı safsata ve efsanelerinin bu tür canlıların net olarak görülememesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Örneğin daha önceden, yine denizkızı efsanelerine kaynaklık edebilecek olm isimli hayvandan da bahsetmiştir.
    ···
   tümünü göster