/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +5 -1
    harbiden he.bence sonlara doğru sözde yunanı almanyadan kurtarmak için edirne üzerinden selanike doğru yola çıkar selaniki falan alır geri vermezdi. veya nazi almanyasından tank falan alır savaşa katılmazdı zaten hitlerde itiraz etmezdi çünkü atatürkü büyük ölçüde örnek almıştır sanmıyorum ona karşı savaşacağını
    ···
    1. 1.
      +3
      Bence girebilirdi sonuçta Atatürk'ün bir sözü var doğruluğu yüksek olabilir "Ömrüm vefa ederse; Musul, Kerkük ve Adaları geri alacağım. Selanik de dahil Batı Trakya'yı Türkiye hudutlarına katacağım." diye bence o fırsatta Gazi Musul ve Kerkük'ü almaya kalkışmaz çünkü o dönemde orayı ingilizler yönettiği için savaş sonrası sıkıntılar çıkabilir diye.Ama Hitlere rest çektiği doğrudur bu Yahudi profesörler yüzünden. Hitler o profesörlerin geri verilmesini istedikten sonra Gazi şunu demiştir "Bir onbaşı beni cinayetlerine alet edemez".Dolayısıyla Gazinin Nazi Almanyasıyla müttefikliği söz konusu değildir hatta ismete savaşa girmek zorunda olursak ingilizlerin yanında olmamızı söylediği deniyor. Bence Gazinin ingilizlerden savaşa girme karşılığında Batı Trakyayı, Selanik'i ve Adaları talep ederdi diye düşünüyorum.
      ···
    2. 2.
      +1
      aynen öyle tahminlerle tarih için kesin bir şey söylenemez.
      ···
    3. 3.
      +1
      Bende müttefiklerin yanında gireceğini düşünüyorum, çünkü Atatürk e göre özgür düşüncenin olmadığı yerde medeniyet olmazdı.

      Bu arada yazın güzel olmuş Bozkurt uda okumanı tavsiye ederim, bir kaç bilgi hatası olsada genel anlamda güzel kitap.
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster