/i/Oyunlar

Hayat bir oyundan ibaret değil midir ?
  1. 1.
    +7 -1
    evet yeğenler yaz tatilinde boş boş oturuyor canınız mı sıkılıyor ? şimdi söyleyeceğim strateji oyunları sayesinde hem zekanızı geliştirecek,hem de askeri,siyasi ve ekonomik beceriler kazanarak ülke yönetimi hakkında fikir sahibi olacaksınız.


    Europa Universalis 4



    Paradox Interactive'in en baba strateji oyunlarındandır.1444 yılından başlayan senaryosunda (1444-1700 küsür yılları arasında rastgele bir başlangıç seçebiliyorsunuz) seçtiğiniz yılın geçerli sisteminden başlayıp alternatif tarihi siz yazıyorsunuz.Osmanlı,Karamanoğulları,Candaroğulları,Ramazanoğulları,Memlükler vb. gibi birçok Türk Devletini de oynayabildiğiniz bu oyunda stratejik zekanızın sınırlarını zorlayacak,müthiş bir zevk alacaksınız.Yalnız uyarayım oyun ilk başlarda sizi çok zorlayacak,en kolay modu bile zor gelecektir. Birkaç saat sonra oyunun mantığını yavaş yavaş çözünce iş rayına oturacak,müthiş bir oyun olduğunun farkına varacaksınız.





    Hearts of Iron 4



    Yine Paradox Interactive'in yayınlamış olduğu bu oyun 2. Dünya Savaşı'nı konu almakta.2 çeşit senaryosu bulunan bu oyunda isterseniz 1936'dan,isterseniz de 1939'dan başlayabiliyorsunuz ve 2. Dünya Savaşı'nın alternatif tarihini yazıyorsunuz.O dönemdeki tüm devletler vb. bulunmakta.Yani Türkiye de var.Ancak tarafsız başlangıç yapıyor.National Focus'larla isterseniz Sosyalist kanada,isterseniz faşist kanada,isterseniz de demokrat kanada yaklaşabilirsiniz.Şu ana kadar çoğunlukla faşist kanattan tercihimi yaptım çünkü bana göre en eğlenceli kısım o.Ne kadar çok düşman o kadar eğlence. Ayrıca ülkelerin yönetim şekilleri değiştiğinde ülkelerin isimleri de değişmekte.Örneğin Türkiye ile oynarken tarafsız kaldığınız zamanlarda isminiz Türkiye kalıyor.isminiz faşist yönetimi benimsediğinizde Neo-Ottoman Empire yani Yeni Osmanlı imparatorluğu olurken,sosyalist yönetimi benimsediğinizde Turkish Socialist Republic,yani Türk Sosyalist Devleti adını alıyor.Uyarayım,bu oyunun en kolay modu bile aşırı zor,oynadığınız ilk saatler beyniniz yanacak,bu ne ulan diyip oyunu kapatacaksınız.Ancak biraz sonra tekrar oyunu açacak,bağımlısı olacaksınız.Öğrenmeniz açısından Youtube üzerinden video izleyebilirsiniz.





    Company of Heroes 2



    Sega'nın yayınlamış olduğu bu muhteşem oyun 2. Dünya Savaşı'nı konu almakta ancak bu sefer gerçek tarihe biraz daha yakın.Hatta gerçek tarih bile denilebilir.Ana hikayesini Sovyetler olarak oynadığınız bu oyunda DLC'ler sayesinde Amerika olarak da oynayabilmektesiniz.Bu oyunda ekonomik,siyasi vb. işleri yürütmüyorsunuz.Sadece ordunun başındaki bir komutansınız.Sadece savaşıyorsunuz.Ancak tabiki bu da kolay değil.Bazı durumlarda soğuk hava şartlarında askerlerinizi direndirmek,bazen yoğun ateş altında hayatta bırakabilmek,bazen de tanklara karşı savaşmak durumunda kalacaksınız.Oyun çok da zor olmasa da zorladığı birkaç bölüm bulunuyor.Yavaş yavaş kendine alıştırıyor ve çok zevkli hal alıyor.





    Total War : Attila



    Tekrar Sega'nın yayınladığı bir oyun.Kavimler Göçü'nü konu alan bu oyunda siyasi,askeri ve ekonomik her türlü işi siz yönetiyorsunuz.Doğu ve Batı Roma imparatorluğu,Barbar Kavimler,Sasaniler,ve oyunun hikayesinin temel devleti olan Hunlar (başrol bile sayılabilir,oyunun isminden anlayacağınız üzere) başta olmak üzere birçok devlet arasından seçim yapıp oyuna başlayabilirsiniz.Oyun çok zor olmamakla birlikte çok da kolay değil.Yeni başlayanlara 2 tavsiyem olacak.1.'si,atlı birliklerinizi mızraklı birimlere karşı hücum ettirmeyin,yapabiliyorsanız yanlarından veya arkalarından saldırın.ilk saldırı anında önde koşan atlılar mızraklara saplanacağı için ağır kayıplarla muharebeye başlayabilirsiniz.ikincisi ise generalinizi her zaman güvende tutun.Açık bölgelere veya düşman ordusunun yakınına zütürmeyin,savunmasız bırakmayın.Generaliniz öldüğünde ordunuz moral olarak ağır bir çöküşe uğrayacak,en ufak sıkıntıda rahatlıkla bozgun alacak duruma gelecektir.





    Empire : Total War



    Tekrar ve tekrar Sega :D Osmanlı olarak da oynayabildiğiniz bu oyunda ülkenin siyasi,ekonomik ve askeri her şeyi sizin ellerinizde.Oyunda monarşi,meşrutiyet ve cumhuriyet gibi yönetim şekilleri bulunmakta.Oyuna yeni başlayanlara öneri olarak Total War : Attila'daki önerileri sunabilirim.Nasıl olsa aynı oyun serisi,sadece grafikleri ve geçtiği dönem farklı.





    Sid Meier's Civilization V



    2K Games'in yayıncılığını yaptığı bu oyunda DLC'lerle beraber genişleyen oynanabilir devletlerden birini alıp siyasi,askeri,ekonomik her şeyi yine biz yönetiyoruz.Oyunun kolay modu aşırı kolay,zor modu zor,aşırı zor modu aşırı zor.Birçok zorluk seviyesi bulunmakta,aradığınız seviyeyi kesinlikle bulacaksınız.Bu yüzden zorluk çekmeyeceksiniz.Oyunun öğrenmesi de basit olduğundan dolayı zorluk çekeceğinizi zannetmiyorum.




    Evet yeğenler matkap abinizden önerilerinizi aldınız.Varsa listeye eklemek istedikleriniz aşağıya oyunu biraz tanıtarak yazarsanız ekleyebilirim.Unuttuğum oyun varsa affola.

    edit : imla
    ···
   tümünü göster