/i/Tespit

  1. 1.
    +1 -6
    Ulan dıbına çaktığım şapka giymedi diye iskilipli atıf hocayı asan kim
    ···
    1. 1.
      +1
      (A)Din adamı kimliğinin yanı sıra iskilipli Atıf Hoca artık aktif siyasetle de oldukça fazla içli dışlı olmaya başlamıştı. iskilipli bu devirden itibaren artık sıradan bir din adamı değil, siyasetin içinde olan bir insandı. ilk vukuatı da siyasetle bu kadar içli-dışlı olmasından kaynaklanır. Meşihat–ı islamiye dairesinde çalışan asistanların özlük hakları konusunda oldukça fazla ilgilenmeye başlayınca, devrin şeyhülislamı (bilmeyenler için devrin dini konularda en yüksek derecede bilgi ve yetkiye sahip olan kimsesi) tarafından mesleği yerine vaktinin çoğunu siyasete ayırması nedeniyle Bodrum’a sürgün edilir. Fakat iskilipli Atıf Hoca Bodrum’da kendini bir türlü rahat hissedemeyince Kırımlı ibrahim Tali’nin pasaportunu kullanarak soluğu önce Kırım’da, ardından Varşova’da alır.

      Ortamın yumuşaması üzerine, Meşrutiyet’in ilanından hemen önce iskilipli Atıf Hoca yeniden yurda döner ve kaldığı yerden siyasetle uğraşmaya devam eder. Bu sefer karşımıza Meclis-i Mebusan seçimlerinde Çorum adayı olarak çıkar. Hesap edilmeyen ise o dönemki siyasi güç dengesinin iyiden iyiye ittihatçılar lehine dönmesidir. 31 Mart Olayları, adının Mahmud Şevket Paşa suikastine karışması derken iskilipli Atıf Hoca uzunca bir süre Sinop’ta tutuklu kalır. Daha sonra sürgün yaşamı sırasıyla Çorum, Boğazlıyan ve Sungurlu’da devam eder.

      Görüleceği üzere iskilipli Atıf Hoca bazılarının kurguladığı gibi sıradan bir din adamı değil, aynı zamanda bir partinin milletvekili adayı olacak kadar siyasetin içinde aktif olarak bulunan ve başı bundan dolayı çoğu zaman derde giren bir insandır.
      ···
    2. 2.
      0
      26 Eylül 1919 tarihinde ikdam gazetesinde yayınlanan bildiriden kısa bir bölüm, iskiliplinin kurucuları arasında olduğu cemiyetin Milli Mücadele’ye ve Kurtuluş Savaşı’na bakış açısını ortaya koymaya yeter:Nitekim bu defa da Anadolu’da Mustafa Kemâl ve Kuvâ-yı Milliyye maskaraları Yunan askerlerinin önünden nâmerdâne bir surette kaçarken; kendinize ne hakla, ne yüzle, ne utanmazlıkla Kuvâ-i Milliye ndıbını veriyorsunuz? … Utanmaz hâinler, artık yetişir, yakamızı bırakın: Cenâb-ı Hakk’ın gazap ve lâneti sizin üzerine olsun! ; Şimdi sulh imzalandı Kuvâ-yı Milliyye belâsının tevlit ettiği mecburiyetle gâlip devletlere karşı yeniden taahhüt altına girdik. Devletler şimdi bize: “Eğer Anadolu’da Kuvâ-yı Milliyye isyanını devam ettirir ve bastıramazsanız istanbul’u da elinizden alacağız” diyorlar. Kuvâ-yı Milliyye eşkiyası ise istanbul’u da elimizden çıkarmak ve memlekete son hizmet şeklinde son ihanetlerini de yapmak için çalışıyorlar.
      ···
    3. 3.
      0
      iskilipli Atıf Hoca Neden Asıldı? Şapka Devrimi yapıldığında yurdun bazı yerlerinde ayaklanmalar çıkar Ayaklananların tipik propaganda malzemesi ise dinin elden gittiğidir. Bunun üzerine gezici istiklal Mahkemeleri kurulur. iskilipli Atıf Hoca da 7 Aralık 1925’te tutuklanır.
      ···
    4. 4.
      0
      Yine de asılmış yani yok idam gelirse nasıl modern olucaz diye kıvranmayın bizzat Atatürk kendi idamı kullanmış
      ···
    5. 5.
      0
      K*rt lütfen
      ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster