/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +86 -10
    https://cdn3.vox-cdn.com/...s/4309229/kepler_186f.jpg

    ABD ’deki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde çalışan bilim insanları, yaşamı destekleyen özelliklere sahip olan 3 ya da

    4 yeni gezegen keşfetti.
    ingiliz The Telegraph’in haberine göre Samanyolu galaksisinde bulunan yeni gezegenlerde ‘büyük ihtimalle su olduğu’ ve bunlardan 2’sinin Dünya ’ya benzer ve ‘yaşama elverişli’ bir yapısı olduğu açıklandı.

    Samanyolu Galaksisi’nde bulunan bu yeni gezegenler, merkezlerindeki Güneş benzeri bir yıldızın etrafında dönüyor. Söz konusu yıldıza ne çok yakın ne de çok uzak olan bu gezegenlerin, yaşanabilir özelliğe sahip gezegenler için kullanılan “Goldilocks Bölgesi”nde yer aldığı açıklandı. Bu da gezegenlerin makul sıcaklıklarda olduğunu, gezegendeki suyun buharlaşmış ya da donmuş halde değil, sıvı halde bulunacağı anldıbına geliyor.
    Dünyevi varlıkların yaşayabileceği gezegenler araştırılırken, en çok üzerinde durulan şey suyun varlığı. Bu yüzden bilim insanları, suyun bulunduğu gezegenlerde yaşamın da bulunabileceğini düşünüyor ve bu tip gezegenleri bulmaya odaklanıyorlar.

    2 TANESi DÜNYA’YA BENZiYOR
    Yeni bulunan gezegenlerden Dünya’ya en çok benzeyen ve muhtemelen suya sahip 2 tanesine Kepler-438b ve Kepler-442b isimleri verildi. Bu iki gezegen, Güneş’ten daha küçük ve biraz daha soğuk olan, ‘kızıl cüce’ yıldızlarının yörüngesinde dönüyorlar.
    Kepler-438b’nin çapı, Dünya’dan yüzde 12 daha büyük. Bilim insanları bu gezegenin yüzde 70 olasılıkla Dünya’dan daha kayalık olduğunu hesapladı. Kepler-442b ise Dünya’dan yaklaşık 3’te 1 oranında daha büyük. Bu gezegenin kayalık olması olasılığı ise yüzde 60 olarak hesaplandı. Gezegenler, yakınlarındaki Güneş benzeri yıldızdan, Dünya’nın Güneş’ten aldığına yakın miktarda ısı aldığını da belirtti.

    YAŞANABiLiR GEZEGEN SAYISI 8’E ÇIKTI
    Söz konusu gezegenlerle, Dünya'nın iki katından daha büyük olmayan ve yaşam için elverişli kuşakta yer alan toplam keşfedilen gezegen sayısının sekiz ya da dokuz olduğu kaydedildi.
    NASA ayrıca, gezegen avcısı teleskobunun, Güneş Sistemi dışındaki 1000'inci gezegeni keşfettiğini doğruladı. Teleskopla görülen gezegenlerden büyük bölümü ise Dünya'ya benzemiyor.
    ···
   tümünü göster