1. 1.
    0
    Evet sevgili üniversiteye yeni geçmiş ve geçecek olan kardeşlerim; üniversite hayatının zütüne parmak atmış üniversite bitirmiş bir kardeşiniz, abiniz olarak size bir takım öğüt ve tavsiyeler vermek boynumun borcu.

    1- Üniversitenin ilk günü okula gidin. Çünkü kimse biribirini tanımadığı için ilk gün tanışma olacaktır bunu kaçırıp yalnız kalmayın.

    2- Saçma sapan cool takılacağım havalarına girip de milletten soyutlamayın kendinizi. 4 sene boyunca arkadaşlarınıza her türlü konuda ihtiyacınız olacak. üstelik o 4 sene asla yalnız geçmez.

    3- Üniversitenin ilk senesi lise5 gibidir. liseliliği üzerinden atamamış liselilerle doludur. Sakin olun bunun geçmesini bekleyin. kendinizi frenleyin.

    4- Derslerde saçma sapan espriler yapmayın. hocalara laf koymaya çalışmayın rezil rüsva olursunuz. üstelik adınız çıkar.

    5- Fakültedeki hatta kampüsteki tüm kızları instagramdan oradan buradan takip etmeyin. azcık yavaş olun. cool olacaksınız bu konuda olun.

    6- Karı kız konularında sakin olun. Türkiyedeki üniversitelerde o hayal ettiğiniz "Amerikan pastası" tadı olmayacak. Tabiki kızlar üniversitede ilişkilere daha çok açıklar ama öyle "üniversitede kızlar teklif ediyormuş" efsanesi de yok.

    7- Karı kız kaldırmak için saçma sapan kulüplerde vakit ve para harcamayın. bir taka yaramıyor.

    8- Mümkünse ailenizin olmadığı şehirde okuyun. Bu tavsiyem özellikle ana kuzularına. Kendilerini açmak istiyorlarsa ailelerinden uzakta okusunlar.

    9- Vize ve finaller yaklaştığında her şeyi bir kenara bırakıp oturup adam gibi çalışın. Unutmayın üniversite yan gelip yatma yeri değildir. Yeri geldiğinde eğlenin gezin tozun ama derslerinizi de ihmal etmeyin.

    10- Özgüveniniz olsun. istediğiniz soruyu hocalara sorun. Hoşlandığınız kızla gidip konuşun. Korkmayın lisedeki gibi kimse sizi hor görüp, sizinle dalga geçmez.

    11- Lisede yapamadığınız ve iş hayatında hiç yapamayacağınız şeyleri yapmaya çalışın. Arkadaşlarınızla tatile çıkın, hiç gitmediğiniz yerleri gezin hatta yurtdışına çıkın. Ciddiyim. Emin olun "şu üniversite bitsin de hepsini yapacağım" dediğiniz şeylerin hiçbirini iş hayatında yapamıyorsunuz. Yıllık 15 gün tatille de yapamazsınız zaten.

    12- Okulun 3. senesinden itibaren bölümünüzle ilgili kariyer planları yapın. Gidin bölümünüzün gerektirdiği bir işle ilgili çalışın. Bedava maaş almadan da olsa çalışın. Çünkü mezun olduğunuzda şirketler sizin diplomanıza değil tecrübelerinize ve birikimlerinize bakıyor.

    13- Kız konusuna çok değindik tekrar değineceğim. Bölümdeki ve sınıftaki tüm kızlara yazmayın. Oltayı atıp da rastgele deyip kız avlamayın. Bu sizi abaza, itici, salak ve yavşak yapar. Kızların hiçbirisini tavlayamayacağınız gibi yavşak diye de adınız çıkar. Normal arkadaşlarınız arkanızdan güler.

    14- Yurtta da kalın. Oranın tadı da bir başkadır. Tabi okul yurdu ya da çağdaş yurtlar olsun. Öyle zorla sabah namazına kaldırılan cemaat yurtlarında kalıp da hayatınızı gibtirmeyin.

    15- Batağı mutlaka öğrenin. Üniversite hayatının vazgeçilmezidir. Tadı bambaşkadır. Eğlencelidir.

    16- Üniversitenin ilk yılı çok büyük ihtimalle 10-15 kişilik büyük gruplar halinde dolaşacaksınız. Bu üst dönemler tarafından tam bir taşak konusu ama bu hep böyledir. Daha sonraları bu gruplar 5e 3e ve 2ye kadar düşer. Kendinize bir grupta yer bulun yoksa yalnız kalırsınız.

    17- Paranızı idareli kullanmayı öğrenin. Hele ki şehir dışında okuyorsanız. Har vurup harman savurmayın.

    18- gibecek kız değil de doğru olanı yapıp evlenilecek kızı arayın bence. Ciddiyim beyler çünkü üniversite en çok sosyalleştiğiniz yer. Hayatınız boyunca bu kadar bekar kızın olduğu hiçbir yerde bulunamayacaksınız. iş hayatı bu konuda tam bir fiyasko. Doğru kızı arayın ve hayatta yalnız kalmayın.

    19- Arkadaşlıklara çok güvenmeyin. Çoğu çıkar ilişkisidir. 1-2 kişi hariç çoğuyla okul bittikten sonra görüşmezsiniz bile.

    20- Beyler yaşayabildiğiniz kadar şey yaşayın. Tam anlamıyla dağıtın ama dozunu da kaçırmayın. Üniversite hayatınız aslında çocukluğunuzun son evresidir. Yapabildiğiniz kadar çok şey yapmaya çalışın. Kapalı bir üniversite hayatı yaşamayın. Geriye baktığınızda keşkeleriniz olmasın.

    Benim şimdilik aklıma gelenler bunlar. Sormak istediğiniz bir şey varsa buyurun sorun memnuniyetle cevaplarım. Umarım hepinizin dilediği istediği umduğu gibi bir üniversite hayatı olur. Ben geriye baktığım zaman çok özlüyorum o hayatı. Sorumsuz, güzel yıllardı...
    ···
   tümünü göster