/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
  1. 1.
    +130 -7
    Zaman nedir?

    En kolay soru gibi görünür ama zaman hakkında sorulacak en zor sorudur aslında. Zamanın ne olduğunu gerçek manada açıklayan bir cevap olsaydı eğer diğer tüm soruların cevabı içerisinde olurdu. Vikipediye göre zaman:
    'Ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem, uzaysal boyutu olmayan bir süreklilik.'

    Zamanda yolculuk mümkün mü?

    Özel Görelilik ve Genel Görelilik Kuramlarına göre zaman ve mekan bükülebilir. Bu durum akıllara zamanda yolculuğun mümkün olup olmadığı sorusunu getiriyor.
    Görelilik kuramlarına göre birisi için zamanın daha yavaş akmasını sağlayarak onun bir nevi geleceğe yolculuk yapmasını sağlayabiliriz.
    Ancak geçmişe gitmek imkansız gibi gözüküyor. Bunun sebebi paradokslar. Bunun en bilindik örneği Dede paradoksudur. Ben farklı bir paradoks örnek vermek istiyorum. Eğer beş dakika öncesine gidip kendinizi öldürürseniz, zamanda yolculuk yapıp beş dakika öncesine gidemezsiniz. Bu durumda kendinizi öldürmemiş olursunuz ve zaman yolculuk yaparak kendinizi öldürebilirsiniz. Bu şekilde sonsuz bir döngüye giren belirsizliklerden dolayı geçmişe gitmek imkansız gibi görünüyor.

    Paradokslar geçmişe gitmemize Engel mi?

    Bu konu hakkında günümüzde kesin bir cevap veremeyiz. Bazı bilim insanlarına göre kesinlikle engel ve geçmişe gitmek mümkün değil ama bazı bilim adamları ortaya bazı teoriler atmış durumdalar. Bunlardan birisi Paralel Evren teorisi. Geçmişe gittiğimizde aslında paralel evrenlerden birisine yolculuk yapmış oluruz dolayısıyla kendimizi, dedemizi veya herhangi birini öldürdüğümüzde bu durum bizi etkilememektedir. Bir diğer teori ise zamanın görselde'ki gibi büküldüğünü iddia eder.




    Yani geçmişe yaptığımız yolculuk kendine farklı bir yol çizer ve bizim geçmişimizi etkilemez.

    Genel Görelilik Kuramı nedir?
    Bu kurama göre uzay-zamanın bir dokusu vardır.




    Kütlesi daha fazla olan cisimler için zaman daha yavaş akmaktadır. Örneğin ayda daha hızlı yaşlanırsınız. Bunun sebebi dünyanın kütlesinin ayın kütlesinden daha fazla olmasındandır.




    Kara deliklerin kütleleri inanılmaz yüksek olmasından dolayı çevrelerinde zaman durma noktasına gelir. Eğer bir kara deliğe düşerseniz ve bir arkadaşınız buna tanık olursa, siz ne olduğunu anlamadan yok olursunuz, ancak arkadaşınız kara deliğin sizi tam olarak yuttuğuna şahit olacak kadar uzun yaşamayacaktır.
    Genel görelilik kurdıbına göre Kara delikler bir şekilde irtibat bağlantı halindedir bir ucundan giren bir cisim farklı bir zamanda ve farklı bir mekanda kara deliğin diğer ucundan çıkar.

    Özel Görelilik Kuramı(izafiyet Teorisi) Nedir?

    Özel Görelilik Kurdıbına göre biz hareket halindeyken zaman normalden daha yavaş akar ancak bu o kadar küçük bir farktır ki bunu anlayamayız ancak ışık hızına yakın bir hızda hareket edersek zaman bizim için aşırı derecede yavaşlar. Bunun için ikizler örneği verilir.20 yaşında ikizler vardır. ikiz kardeşlerden birisi ışık hızına yakın bir hızda hareket eden bir uzay aracı ile 10 yıl geçirdikten sonra dünyaya döneceğini söyler. Döndüğünde astronotumuz 30 yaşında iken onu bekleyen ikizi 50 yaşında olabilir.
    ispatı için : (bkz: özel görelilik ışık ve zaman)

    Zamanın akış hızı nedir?

    Genel Görelilik Kuramında veya izafiyet Teorisinde zamanın nasıl yavaşladığından bahsettik. Buna rağmen Kara deliğin içine düşen adam veya ışık hızında hareket eden adam için zaman normal akıyordu. Zaman beynimizin algıladığı hızda akıyor diye bir tespit yapsam yanılmış olmam herhalde. Zamanda duraksamalar meydana geliyorsa eğer bunu anlayamayız? Belki zaman algıladığımızdan çok daha yavaş veya çok daha hızlıdır.

    Zaman var mıdır?

    Tüm bu soruların ardından akılda oluşan asıl soru bu, Zaman algılayabildiğimiz kadarsa eğer, herkes için geçerli bir zaman dilimi yoksa ve evrenin farklı yerlerinde zaman farklı işleyebiliyorsa, herkes için geçerli bir zamandan bahsedemiyorsak zaman gerçekten var mıdır? Bu soruya cevap vermek gerçekten çok zor biraz zamana ihtiyacım var *
    ···
   tümünü göster