1. 251.
    +2
    izlemek için geç kaldığım film. halbuki bu tarz "ghetto" tarzı filmlere oldum olası hastayımdır. film, kısaca biz istiklal'de eğlenirken; hemen yanıbaşımızdaki arka sokaklarda nasıl bir yaşantı olduğunu gözler önüne seriyor. aslen metin kaçan'ın aynı addaki romanından uyarlanmış. kitabı da okumuş biri olarak söyleyebilirim ki, filmin kitaba göre az da olsa ekgibleri varsa da; bu ekgiblikler sadece filmi izleyen biri için tabii ki de sorun olmayacaktır. ağır roman'ı, kitabını gözardı ederek sadece film olarak ele alsak bile türk sinemasının başyapıtlarından biri olmaya adaydır; hatta olmuştur.

    --spoiler--
    filmin konusuna dönelim. tarlabaşı'nın kozmopolit ve renkli; bir o kadar da zor ve tehlikeli yaşamı, filmde "kolera sokağı" adı altında çok güzel işlenmiş. filmde yaşanan olaylar, başroldeki karakterimiz "salih"in (okan bayülgen) etrafında toplanmış. (okan bayülgen burada asla göremeyeceğiniz kadar kaliteli bir oyunculuk sergilemiştir). mahallenin yeni kabadayısı olmaya çalışan salih'in karşısında ise "reis" lakaplı başka bir "yeni" kabadayı vardır. "reis" tüm mahalleyi harca bağlamıştır ve mahallelinin saygısını kazanmaya çalışmaktadır ancak yaptığı her harekette karşısında salih'i bulur.
    salih'in babası "berber ali" mahallede saygın bir isimdir. salih'in annesi ve bir de abisi vardır ancak bunlar filmde çok karşımıza çıkmayacak.
    salih'in en yakın arkadaşı orhan eşcinseldir. salih bunu öğrendiğinde az da olsa orhan'a darılır ancak filmin sonuna kadar birbirlerini koruyup kollamaya devam ederler.
    bir karakter de berber ali'nin apartmanına yeni taşınan şarkıcı tina'dır. salih, tina'ya ilk görüşte aşık olmuştur. aralarında ilişki filmle beraber ilerleyecektir.
    kolera sokağı'nda sayamayacağım kadar çok karakter var ve hepsinin kişiliği birbirinden farklı. bu arada arap sado'yu da unutmamak gerekir. kendisi salih'e kabadayılığı öğretecek olan kişidir.
    filmde teknik hatalar bulunsa da oyunculuklar genel olarak güzel olduğundan dolayı gayet etkileyici bir filmdir.
    --spoiler--

    filmi yeni izleyecek arkadaşlara tavsiyelerim:
    +bazı sahneler insana rahatsızlık verebiliyor. hassas olan kişilerin özellikle yalnızken ve geceleri izlememelerini tavsiye ederim
    +arkadaşlar filmde yaşanan olaylar %99 tarlabaşı ve diğer türkiye ghetto'larında yaşanan olaylaydır. bazı olayları yadırgayabilirsiniz ama bunların günümüzde de tarlabaşı'nda yaşandığını düşünerek izleyin. (örneğin, kerhane sahnesi, at sahnesi, eşcinsel ilişki, işkence sahneleri... )
    +ve son olarak filmi daha iyi anlayabilmeniz için özellikle ghetto'daki kozmopolit yaşamı ve filmdeki dönemin (70'ler ve 80'ler arası) siyasi ve sosyal özelliklerini iyi biliyor olmalısınız. filmdeki bazı incelikleri anlayabilmeniz için bu noktalar önemlidir. (çingeneler, uyuşturucu, kabadayılık kültürü, siyasi olarak ise ghetto'lardaki sol oluşumlar, ülkücü komandolar sahnesi, polis'in "reis"le anlaşmaları... )
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster