/i/Futbol

it's the futbol that's the futbol
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +40 -10
    ÜST EDiT: Beyler trende girmişiz şukularınız için teşekkürler.

    Şimdi itiraz edip Messi, Ronaldo Maradona ve Pele diyenler çıkabilir. Ama şöyle bir kıyas yapalım:

    Messi vs. Ronaldinho:
    Ronaldinho Messiden iyidir. Çünkü Ronaldinho'nun futbol yetenekleri Messi'ninkine benzer şekilde süper hızlı olmaya dayanmaz. Messi boyu ve dolayısıyla adımları kısa olduğu için suratiyle hızlıca adam eksiltir. Ronaldinho Messi kadar suratli olmasa da özellikle hava ve yerden top kontrolü yönünden Messi'ye kıyasla daha yetenekli olmakla birlikte adam eksiltirken hızından çok ayak hareketleri ön plana çıkar.

    Cristiano Ronaldo vs Ronaldinho:
    Ronaldo üstün fiziginden kaynakli güçlü şutlarıyla ve doğal yeteneğiyle dikkat çeken usta bir futbolcu olsa da onu bu noktaya getiren medyatik bir gücün varlığını görmek gerek. Yani Ronaldo kesinlikle yetenekli ama biraz abartılı. Yine de değerlendirme yapacak olursak Ronaldo'nun futbolu daha çok gol ve hücum odaklı ve daha bencilce. Ronaldinho ise Messi'nin genç olduğu zamanlardaki performansından hatırlayacağımız üzere tam bir oyun kurucu ve Ronaldo'ya kıyasla daha iyi bir takım oyuncusu. Attığı kilit paslar ve açtığı ortalar onu Ronaldo'dan biraz daha üstün yapan özellikleri olarak göze çarpıyor. Kısaca Ronaldinho Ronaldo'dan daha iyi bir takım oyuncusu.

    Maradona vs Ronaldinho:
    Aslında bakıldığında benzer oyuncular olsalar da Maradona daha çok orta sahanın merkezinde hücuma yönelik oynayan bir furbolcuydu. Ronaldinho ise bir kanat oyuncusu. Maradona'nın Messi'den farkı hırçın ve sert oyunuydu. Ronaldinho'dan farkı da yine burda: Ronaldinho biraz daha sakin ayrıca oturaklı bir futbolu benimsemiş. işin açıkçası Maradona'nın izleyebildigim çok fazla maçı yok dolayısıyla yorum yapması zor ama genel özellikler bakımından ikinci ayağını Ronaldinho kadar iyi kullanamadigini, şutlarının özellikle uzaktan şutlarının biraz daha etkisiz kaldığını soylebiliriz. Kısa boyundan dolayı Ronaldinho kadar iyi hava kontrolü olmasa da bunu 1980'lerdeki bira bozuk olan zemine vermek gerek. Maradona için yaşımdan ötürü yetişemedigim ve maçlarını izleyemediğim için haksızlık olur kaygısıyla fazla yorum yapamıyorum yorumu olan abiler aşağıya entry girebilirler...

    Pele vs Ronaldinho:
    Kime, nerde sorarsanız sorun size Pele'nin attığı gol sayısı hasebiyle -ki biraz hak vermek gerek- tüm zamanlarin en iyi futbolcusu olduğunu söyleyecektir. Şimdi işin şu kısmı var ki Pele 60'larda ve 70'lerde o zamanki futbol koşullarında oynamıştı. Yetenekli ve suratli bir futbolcuydu, hızı sayesinde adeta kaleye ışınlaniyor, karşı karşıya pozisyonlarda gol kaçırmıyordu. O zamanlar defans futbolu kimse kazanmaya oynamadığı için doğal olarak yoktu, herkes gol atmanın ve işin eğlencesini çıkarmanın peşindeydi. genelde sahada defanstan sorumlu iki oyuncu olurdu, top geldiğinde onlar topa müdahale ederdi onun dışında yine hucumdaydılar, geri kalan 8 kişi maçın başından sonuna kanatlarda ve merkezde gol atma ve top sürme peşinde olurdu. Günümüz oyun sistemiyle: 2-3-5 denebilecek bir oyun sistemi yaygındı. Burda Pele'nin bu kadar gol atmasını sadece sisteme bağlamak yanlış, kesinlikle yetenekli bir oyuncuydu. Ama gelin görün ki Ronaldinho bir santrafor değil, bir orta saha oyuncusu ve defansların adeta içinden geçerken, Pele önünde duran boş sahada son hız koşuyordu. Pele'nin de oldukça iyi adam eksilttigi pozisyonları internette bulabilirsiniz, ama bu özelliği, Ronaldinho'dan iyi değil. Pele tam bir golcüdur, açıkçası gelmiş geçmiş en ideal santrafordur ama özellikle oyun kurmada Ronaldinho kadar yetenekli değildir.

    edit1: Zidane vs. Ronaldinho:
    Zidane, Fransızlarin gelmiş geçmiş en iyi futbolcusudur. Çalım atarken kullandığı ayaklarının estetik hareketleriyle, üstün hücum kabiliyetleriyle ve iyi defansiyla 90'larin sonu ve 2000'lerin başında oldukça dikkati çekmiştir. Zidane'ın oynadığı futbol, mevkisi gereği oyun kurmaya dayalıydı. Skorer bir oyuncu değildi ancak yaptığı asistler verdiği paslarla oldukça dikkat çekiyordu. Ronaldinho'dan eksiği süratidir. Çünkü oynadığı mevki bunu gerektirmiyordu. Zidane bir kanat oyuncusu değildi o yüzden bu yönünü eleştirmek yanlış olur. Zidane'ın top kontrolü ve adam eksiltme yetenekleri Ronaldinho kadar iyi olsa da izlemesi Ronaldinho kadar göze zevk vermez. Ronaldinho Zidane'a göre daha estetiktir.

    edit2: Alex vs. Ronaldinho:
    Öncelikle söyleyen kardeşime kesinlikle saygı duyuyorum. Alex, bir efsanedir ve oldukça yetenekli bir forvet arkası oyuncusudur. Nitekim bir forvet olmamasına rağmen gol krallığına erişmiş ayrıca sol ayağını da sağ ayağını da eşit kullanmış, Türkiye'de muhteşem işlere imza atmıştır. Futbolculuğuna gelecek olursak Alex dediğim gibi bir forvet arkası oyuncusuydu. Görevi takımı çekip çevirmek, gerekirse gol yükünü üstlenmek, gerekirse gelip stopere yardım etmekti. Alex Ronaldinho'ya göre adam eksiltme açısından biraz daha zayıftı ayrıca Ronaldinho kadar da suratli değildi. ikinci ayağını Ronaldinho'dan iyi kullanıyordu uzaktan şutları en az Ronaldinho'nunkiler kadar etkili ve isabetliydi. Ancak aynı şeyi tekrar etmem belki sizi sıkıyor olabilir ama Ronaldinho'nun oyun anlayışı özellikle gençliğinde serbest stil futbolla olan mesguliyetinden dolayı estetiğe dayalıydı. Ronaldinho Alex'e göre daha hızlı ve adam eksiltmesi estetik, biraz daha yaratıcı (tek yaratıcı Allah'tır, ben burda "creative" sözcüğünün karşılığı olarak kullanıyorum) bir futbolcuydu.

    edit3: Sabri Reis vs Ronaldinho:
    Sabri bir Galatasaray efsanesidir. Bir sağ bek oyuncusu olmasına rağmen muhteşem bir sürati vardır. Hatta Sabri'nin en iyi depar performansının Ronaldo ve Bale'ınkinden iyi olduğunu biliyoruz. Sabri, her ne kadar bir sağ bek olsa da kaynağını bilmediğim bir olaydan ötürü herkesin hafızasına kazma olarak kazınmış oysa ki o bir santrafor değil. Görevi maç içinde sağdan ya da soldan depar atarak orta açmak ve asist yapmaktır. Ronaldinho ile kıyas yapacak olursak en dikkat çekici olan şey adam eksiltme performansı ve şutlarının etkinliği olur sanıyorum. Ronaldinho bir hücum ve pas etkinliği aracilikli oyun kurucuyken, Sabri ise kendine atılan pasları ortalamakla ve diğer bir adama aktarmakla vazifelidir. Kısacası Ronaldinho hücumcudur, Sabri ise defansa daha yönelik bir bektir.

    edit4: Ronaldo ve CRUYFF için kiyaslamayi yarın yazacağım panpalar bugün geç oldu bekleyin yarın yazcam rez alın.

    edit5: Hagi yi isteyen panpa Hagi'yi de yarın kiyaslicam.

    edit6: Beyler ozur dilerim ınternetim bitmişti şu an bu arkadaştan ödünç kullanıyorum yeni başlık gireceğim sabredin geliyor hakkınızı helal edin.

    Aklınıza gelen başka futbolcular varsa yoruma yazın, kıyaslayayım beyler.
    ···
   tümünü göster