/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +10 -2
    Bilimle evrimi ayırmışsın demekki evrim bilime girmiyor xd
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      Pampa evrim başlı başına bir dal gibi, yoksa bilim evrimi de kapsıyor tabi ki
      ···
      1. 1.
        +1 -1
        Evrim romandan başka bişey değil yaşanmış veya yaşanması muhtemel olan olaylar bütünü. Yaşanmış olması imkansız çünkü yazarı olayların tamdıbının zamanında yoktu yani yaşanması muhtemel olup yazarın hayal gücü ve yaratıcılığı doğrultusunda yazılmış olaylar bütünü.
        ···
      2. 2.
        +1
        Panpa bilim geçmişi anlayabilecek güçte, günümüzde bulunan binlerce ara tür fosili bulunmakta ve bunların hepsi birbiriyle akraba uzaktan veya yakından, evrim artık teoriden çıktı ve kanıtlandı diyebiliriz
        ···
      3. 3.
        +1
        Aynen panpa zaten dinazorlar tavukların atası. Evrimi çok konuşmıcam çünkü sen başlıkta bilimsel yönden değil de işin ahlaki manevi yönünden girmişsin. Şimdi sana şunu sorucam eğer bir ahiret yoksa örneğin hitler cenneti gördü bir bakıma istediği herşeyi yaptı kimseye sormadan haklarını önemsemeden bu kadar kötü şey yapan adam intihar etti ve kurtuldu mu yani ? Hadi güncelden örnek vereyim biraz troll bir örnek olacak ama dan bilzerian mesela adam ortadoğudaki afrikadaki kanın üstünden kazandığı parayla sefa sürüyor. Bu da mı cezasız kalacak ? Senin argümanındaki tecavüzcü din adamları diyelim bu dünyada ceza almadı ve geberdi yanlarına mı kalacak ben de bunu kabullenemiyorum. Bu arada cevaplıcaksan 3.2 den yanıtla bildirim gelmiyo. Teşekkürler.
        ···
      4. diğerleri 1
    2. 2.
      +1
      Panpa evet ahlaki yönünden girdim konuya çünkü benim inandığım insanların öldükten sonra yokolacağı, yani ölümden önce neysek öldükten sonra da öyle olacağız, büyük bir boşluk. Bu yüzden herkes cezasını dünyada çekmeli. Bu konu benim de kafamı çok kurcalıyor aslında çünkü kötülük işleyen insanlar cezasız kalacak evet ölümden sonra. Belki de dünyanın en adil şeyi en güçlünün de en zayıfın da en zalimin de bir gün mutlaka öleceğidir.
      ···
      1. 1.
        +1
        Kötü insanların ölüm haklarının adil olmadığından bahsetmiştim. Şimdi de örneğin bir inan düşün ki çok şanssız engelli doğmuş, çok fazla yakını yok, annesi falan ölmüş diyelim. Bu insanın diğer insanlarla eşit şartlarda yaşadığı söylenebilir mi yani kısacası bu adil mi ? Bak sen şimdi şunu savunabilirsin; herşey adaletli olmak zorunda değil. Ama ben içinde sonsuz tane sistem düzen barındıran bu evrene kadar bilebildiğimiz bu organizasyonda sonsuz bir adaletin olması gerektiğine de inanıyorum. Hayatın bütünüyle sadece doğmak yaşamak ve ölmek kadar basit olmadığına inanıyorum.
        ···
    3. 3.
      +1
      Sorun da orada ya panpa, eğer gerçekten bir yaratıcı olsaydı hayat, evren çok daha düzenli ve adil olabilirdi. Hani derler ya evrende müthiş bir ahenk var diye, yok işte o ahenk. Bu kadar büyük bir evrende görebildiğimiz sadece samanyolu galaksisinde bir minnacık gezegende hayat var sadece ve bu hayat ta diken üstünde. Ateist olmak güzel birşey değil aslında bende isterdim bir yaratıcının olmasını ve ölümün yokoluş olmamasını, kötülerin cezalandırılmasını, hayatın ve ahiretin adil olmasını ama insan bir kere birşeylerin farkına varınca bir daha eskisi gibi olamıyor.

      Belki inanmak zor olabilir ama gerçek bu.
      ···
      1. 1.
        +1
        işte burda zamanla yanıtlarım bunu hani diyosun ya adaletli olabilirdi diye belki de zaten adil fakat biz yani zamana sıkışmış insanlık daha adaletin sağlandığı zamanda değiliz. Sadece dünyada hayat var diyosun belki de dünyada hayat olabilmesi için o kadar galaksinin sistemin.. o düzende olması gerekiyor. Evren büyük diyorsun neden küçücük bir gezegendeki yine küçücük insanlar için bu kadar büyük bir evreni yaratsın diyebilirsin fakat sonsuz bir tanrı için bu evreni yaratmak ne kadar zor olabilir ki zaten ? Sen de söylüyosun ateist olmak güzel birşey değil diye. Bilimle inancın fikrimce çok alakası yok zaten örneğin batıdaki nice bilim adamı hristiyandır. Bir de ben atalarımın emaneti olan bir olguyu bu kadar kolay inkar edemem. Farabi mimar sinan harezmi ibni sina.. bu adamlar bizim düşündüklerimizi düşünmediler mi ? Yani şöyle ki kardeşim bence senin birşeylerin farkına varmaktan bahsettiğin şeyler; güncel olaylar ve bunların amaçları çok farklı olan medya tarafından sana sunulmasıyla sende bıraktığı etkiler. Yanılıyor olabilirim açarsan sevinirim ve anlamaya çalışırım düşüncelerini.
        ···
    4. 4.
      +1
      Öncelikle yaklaşım tarzın çok güzel panpa. Bilim insanlarının yaklaşık 10 kişisinden 6'sı ateist, agnostik vs. görüşlere sahip (nerede olduğunu hatırlamıyorum ama bir dergide okumuştum). Evrenin büyüklüğüne şöyle bir bakış açısıyla da bakabilirsin, bu kadar büyük bir evrende hayatın sadece küçücük bir noktada filizlenmesi tesadüftür. Belki de hayat evren çok fazla büyük olduğu için (gerçi büyüklük boyuta göre değişir, en azından bize büyük) evrenin bir noktasında can buldu. 4.5 milyar yıl bir canlının oluşması ve evrimleşmesi için yeterli bir süre. Olaylara ve evrene yüzeysel bakmaktan çok derine inmek gerek. Bir tarafta sadece mitlerden oluşan dinler var, öbür tarafta kanıtlara dayanan bilimsel gerçekler var. Görüşlerini güzel bir dille anlattığın ve beni ciddiye aldığın için ayriyetten teşekkürler panpam.
      ···
      1. 1.
        +1
        Aynı şey senin için de geçerli ayrı düştüğü yerde hakarete başvuran çok insanla yanıtlaştım. Sen şimdi bizim şuan yaşamamızın tesadüf olduğuna inandığın için evrenin büyüklüğüne aldanıp tesadüfen olabilir diye bakıyorsun olaya ben de diyorum ki bizim yaşayabilmemiz için evrenin büyüklüğü tam da bu olmalıydı diyorum benim dediğimin olma olasığılığı ile senin dediğinin olma olasılığı bence aynı bak bu yüzden diyorum ki ben tanrının var olup olmadığını bilmesem de inanıyorum çünkü bahsetmiştim önceki entrylerimde manevi sebepler. 4,5 milyar dünyanın yaşı sanırım insanın ölçeğine göre bu. Yine evrenin yaşı 13,6 milyar diye hatırlıyorum. Şimdi insan şu anki tarih teknolojisiyle bilimsel birikimiyle eğer 13,6 milyar yıl öncesinde ne olduğunu kestirmeye çalışırsa; izledinmi bilmiyorum, lucy filmindeki gibi uçuk bir bilim kurgu senaryosu yazmaktan ileriye gidemez zaten o filmde de tanrı yoktur diyebilmek için lucy i tanrı yaptılar bir farkı kalmadı bence :D şu konuda hak veriyorum sana mitler vardır fakat bunların kaynağı nedir ? Kuranda 24000 peygamber gönderildi diyor. Sence bu peygamberlerin getirdiği mesajlar insanların da yaratıcılığıyla birlikte bu mitlere dönüşmüş olamaz mı ? Örneğin ayın yarılması bana göre de çok mantıklı değil ama inandığım kitapta bu ve bunun gibi hiçbir mucizeyle ilgili tek birşey yok zaten. Bir düşüncemi daha söyliyim; agnostiklik bence tanrı inancına ters değildir zaten. Bir insan tanrının olduğunu bilmiyorum ama olduğuna inanıyorum diyebilir.
        ···
    5. 5.
      +1
      Eklemezsem olmaz, atalarımdan emanet demişsin panpa, sene 2016, 21. yüzyıldayız, özgürlük çağındayız ama hala ateist olduğumuzu açıkça söyleyemiyoruz, o dönemin bilim adamlarını o döneme göre düşünmek gerek, belki farkındaydılar birşeylerin ama korktular, ortam müsait değildi vs. islam coğrafyasının gelişmemesinin tek sebebi aşırı dinciliktir, ha Avrupa da dini bütün diyeceksin ama rönesans döneminden önce Avrupa bir hiçti ve matbaanın icadı dinlere olan saygıyı azalttı, günümüz Avrupası ortada.
      ···
      1. 1.
        +1
        islam coğrafyasının gelişmemesinin nedeninin aşırı dincilik olması konusunda haklısın. Ama bu kurandan veya islamdan kaynaklı olan bişey değildi. siyasi nedenlerden güç sahibi olanların dini kullanarak kendi çıkarlarını düşünüp fetva veya hadis üretmeleriydi. Bunu yapan oluşumlar mezheplerdi. Oysaki benim bahsettiğim müslüman bilim insanlarının bir mezebe dahil olduklarını ve bunların insan yapması olduğunun farkında olduklarını ben de düşünüyorum. Bir de dünya üzerindeki dinlerde ana fikir çoğunda aynı budizm islam hristiyanlık musevilik vs. Hepsi ahlakı iyiliği dürüstlüğü vs. konu alır ve bence ve benim inancıma göre bunların kaynağı tektir fakat son din yani islamın dışındakilerin kuran gibi bir kılavuzu kalmamıştır. Ayrıca ne kadar bazı yönleriyle gelişmiş olan batı dünyası bence ahlaki yönden o kadar iyi değildir. Örneğin dünyada en çok çocuk ferregrafisi üretilen ülkelerde nüfusunun büyük çoğunluğu dindar olmayan ABD ve Kanada başı çekmektedir. Yani anlatmak istediğim ahlakın inançla alakası yoktur.
        ···
    6. 6.
      +1
      Biz insanlığın zayıflığı aslında dinler. Çünkü sığınacak bir dal arıyoruz hep, inanacak bir yaratıcının varlığı bizi huzura kavuşturuyor, ölmekten korkuyoruz ve aynı zamanda yokolmaktan da. Ne kadar gerceklerle karşılaşsak ta yine yaratıcıya inanmak için elimizden geleni yapıyoruz, yapımızda var sanırım bu.

      Evrenin başlangıcına gidecek olursak, evrenin oluşumu 13,6 milyar yıl yani bu demek oluyor ki 13,6 milyar yıl öncesinden gelen ışık görebileceğimiz ilk ışık hüzmesi, onun ötesini göremeyiz. Bu yüzden ondan önce ne olduğunu tahmin edebilmek zor, gerçekten ne olduğunu bilmek imkansız, bizi belki de dinlere iten de budur. Bazı gerçekleri kendi zayıf zekamızla çözemeyecek olmamız. Agnostikler tanrının varlığı hakkında görüş bildirmezler panpa, olup olmadığını bilmediklerini söylerler, bir nevi garantiye almak işi. Bence sende tabularını kırmalısın ama belki de ben yanılıyorumdur, herşey öldükten sonra kesinleşecek ama o zaman da biz yaşamıyor olacağız dünyada.

      Bakalım neler olacak ölümden sonra :-)

      'evren ve hız hakkında' diye bir başlık açmıştım okumanı öneririm panpa ilgini çekebilir.
      ···
      1. 1.
        +1
        Okurum bir şey daha sorucam sadece. Hayvanlarla alakalı. Şimdi hayvanların zekası var bizim gibi, bazıları bizden uzun süredir de dünyada varlar. Peki neden hiçbiri gelişme gösteremedi ? Ben bunu şöyle açıklıyorum kendime. Yine benim inancıma göre her insan tanrının sonsuz olarak sahip olduğu sıfatların hepsinden birazcık alır. Örneğin merhamet. Bir aslan düşün merhameti var mıdır ? Bir geyiği yavrusunun annesiz kalcağını bildiği halde sırf aç olduğu için öldürüp yer mi ? Yoksa daha yaşlı yavruları büyümüş bir geyik aramaya mı koyulur ? Cevabı biliyoruz. Bu aslanda olmayan zaten olması da gerekmeyen merhamet her insanda azıcık da olsa vardır. işte merhamet gibi tanrının sıfatlarından birisi de yaratıcılık. insanlar da bu sayede gelişebiliyolar benim fikrimce. Fakat tanrının her sıfatı insanda yüzde yüz olarak olmadığından hata yapabiliyor. Bu da irade oluyor. Bunları artırmaya ne kadar gayret gösterirsek o kadar iyi bir insan oluruz bence. Bak sen sorgulayarak yaratma sıfatı baya kullanıyorsun. Fikir üretiyorsun. Bu yüzden yobaz bir münafıktan daha öndesin benim gözümde diyemem çünkü yine benim inancım diyorki tanrı ile kul arasında kimse olamaz diyor yani bana düşmez. Neyse güzel bir tartışmaydı umarım kendine bazı soruları sormanı sağlar bu tartışma. iyi geceler dicem sabah oldu aq :D
        ···
    7. 7.
      +1
      Ahlaksızlık konusunda birşey diyemem fakat ben entryimde Norveç ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerinden bahsetmiştim ama sen Amerika ve Kanada'yı örnek vermişsin panpam. Ahlak kuralları da görecelidir, evrensel ahlak kuralları da var elbet ama bir yörede ahlaki olan birşey diğer bir yörede yanlış olabilir. Amerika ne olduğu belli olmayan güçlerin yönetildiği bir ülke, kapitalizmin de tüketici üzerindeki etkisiyle über ahlaksızca şeyler çıkabiliyor ama bu sadece dinsizlerin veyahut inanmayanların üzerine atılmamalı, her ne kadar ateist nüfus Amerika'da artsa da dindar kesim hala çoğunlukta.
      ···
    8. 8.
      +1
      Canlılar sadece hayatta kalabilmek ve canlılık faaliyetlerini sürdürebilmek için gelişirler, şuan hayatta kalabilen her canlının mutlaka belirgin bir özelliği vardır panpa. Aslan güçlüdür, çıta hızlıdır, insan akıllıdır vs.

      Şahsen yanlış anlama ama yobaz bir münafik olmaktansa kendim gibi biri olmayı fazlasıyla tercih ederim :-)

      Merhamet insanın kötü bir özelliğidir aslında hayatta kalabilme ihtimalini düşürür ama günümüzde tabi önemli bir meziyet.

      Güzel bir tartışma oldu eline sağlık :-)
      ···
    9. 9.
      0
      Evrim bilimin değil felsefenin konusudur
      ···
    10. diğerleri 7
   tümünü göster