/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +349 -14


    kar98k



    Gewehr98'in karabina versiyonu. Aynı mühimmatı kullanıyor ve aynı sürgü sistemine sahip. Tek farkı namlusunun daha kısa olması. Naziler avrupanın dıbına koyarken ellerinde bu silah vardı.





    mosin nagant



    Güvenilir ve maharetli bir tüfek olmasına rağmen savaşın başında iki sovyet erine bir tüfek düştüğü için kar98 karşısında etkisiz kalmıştır.





    lee enfield



    Her iki dünya savaşındada ingiliz milletler topluluğunun standart tüfeğiydi. .303'lük fişeğiyle savaş alanında meşhur olmuştur. Bu gün hala afganlar tarafından kullanılır.






    gewehr 41



    Nazi yapımı yarı otomatik piyade tüfeği. Sovyet svt-40'larına karşı kullanılmıştır. Doğu cephesinde efsane haline gelmiştir.





    gewehr 43



    Gewehr 42'in gaz kaçırma sisteminin yenilenmiş versiyonu. Prk bir fark yok iki tüfek arasında.





    svt-40



    Sovyet yapımı yarı otomatik tüfek. Vietnam savaşına kadar kullanımda kalan klagib rus malı. Ucuz ama güvenilir bir tüfek.






    m1 garand



    Dünyadaki ilk yarı otomatik tüfek. Naziler kar98'le tek atış yaparken amerikalılar bu silahla 8 atış yapabiliyordu. Silahın tek kötü özelliği mermisi bittikten sonra fişekliği otomatik atmasıdır. Çıkan tınn sesinden mermisinin bittiği anlaşılıyordu. Batı cephesinde bu ses bir çok amerikalının canına mal olmuştur. Kore savaşından sonra tsk envanterine de giren tüfek 70'li yılların sonuna kadar kullanımda kalmıştır.





    m1 carbine



    Garand'ın karabina modeli. Attığı mühimmat ise tabanca mermisinden biraz daha güçlü. Hafif olmasına karşı etkili menzilinin düşük olması ve zayıf fişek kullanması sebebiyle çok fazla kullanılmamıştır.





    thompson



    Amerikan malı hafif makineli tüfek. 9x19 tabanca mermisi kullanır. Amerikan ve ingiliz ordusunda manga liderleri için tasarlanan silah bosna savaşına kadar etkin hizmette kalmıştır.
    Edit: bazı arkadaşlar bilgi yanlışlığı var demiş. Thompsonlar normalde .45 acp fişeği kullanır ki bu fişek 9mm'nin amerikada ki karşılığıdır.






    mp40



    alman hafif makinelisi. 32'lik şarjörü ve 9x19'luk fişeğiyle doğu cephesinde popüler olmuştur. Silahın tamamen metalden üretilmesi aşırı ısınma problemine yol açıyordu. Seyyar dipçiğe sahip ilk tüfektir.





    ppş-41



    Ppş-40'ın daha hızlı üretilen modelidir. Aralarında pek bir fark yoktur. isabet ve nişan alma problemleri olsada güvenilirliği, kompaktlığı ve 71'lik tamburasıyla popüler olmuştur.





    sten



    Kolay üretilen, güvenilir ve ucuz bir hafif makinelidir. Yine ingiliz askerleri arasında thompson kadar popi olamamıştır.






    stg-44



    Dünyanın ilk çağdaş piyade tüfeğidir. Piyade tüfeği mermisi kullanan ilk otomatik silahtır. Ancak fazla üretilemediği için alman ordusunda çok yayılamamıştır. Yinede günümüze kadar yapılan her piyade tüfeğinin örnek aldığı silahtır.





    mg-42



    Nam-ı diğer hitlerin testeresi. Çok atış çok düşman öldürür mantığıyla yapılan silah teoride dakikada 1200 atış yapıyodu. Bu da namlusunun sürekli değiştirilmesini zorunlu kılıyordu. 1942'den beri her makineli tüfeğin atış mekanizmasına ilham olmuştur. Bu gün tsk'da kullanılan mg3'ler bu silahın 7.62 kalibreye modifiye edilmişleridir. Silahın orjinali 7.92 kalibre fişek kullanır.





    rpd



    Klagib sovyet mühendisliği. Ucuz, güvenilir ve uzun ömürlü silah mantığına göre yapılmıştır. Ak-47 ve pk tüfeklerinin popülerliği yanında sönük kalsada bu gün hala aktif olarak kullanılan, fazla bilinmeyen bir silahtır.






    m1919 browning



    30 kalibrelik amerikan makineli tüfeği. Hem batı, hemde pasifik cephesinde çok iş yapmıştır.





    panzerschreck



    88mm'lik alman hafif tanksavarı. Bu silahın şerrinden korkan rus tankları alman birliklerine 100 metreden fazla yaklaşmama kararı almıştır.





    bazooka



    Amerikan tanksavarı. Batı cephesinde alman tanklarında çizik bile açamamıştır. Ancak pasifik cephesinde japon tanklarının anasını bellemiştir.






    bar



    30 kalibrelik amerikan tüfeği. Sözde hafif makineli ama 8.5 kg ağırlığı var. Her iki dünya savaşındada kullanılmıştır.





    bren lmg



    ingiliz, çekoslavak ortak yapımı. Benzeri l4'ler hala britanya ordusunda kullanılmaktadır. Stg-44'ün savaş meydanındaki esas rakibiydi.




    Edit: eksileyenler heckler koch çalışanı
    ···
   tümünü göster