/i/Spor

  1. 1.
    +8
    NBA; tarihi boyunca pek çok hikayeyi bünyesinde barındırmış, bize hayatın her kısmından ufak da olsa özetler sunmuştur ve sunmaya da devam etmektedir. NBA tarihine sayılarıyla damga vurmasa da blokları , uzunluğuyla ve adamligiyla damgasını vurmuş bir isimden bahsedeceğiz: MANUTE BOL.(16 Ekim 1962-19 Haziran 2010)
    Sudan’da çobanlık yaparken koyunlara saldıran bir aslanı sadece
    mızrak ile öldürmeyi başarmıştı.
    NBA’de sırasıyla Washington Bullets, Golden State Warriors, Philedelphia 76ers ve Miami Heat formaları giyen Manute, 624 maçta 2.6 sayı 3.3 blok ve 4.2 ribaund istatistiklerine ulaştı. Hâla NBA’deki en iyi blokçular arasında ve blokları, attığı sayıdan fazla olan tek basketbolcudur. Onun bu azmini ise yine Rory Sparrow şöyle anlatıyor:’’Ben Chicago Bulls’ta oynuyordum ve Michael Jordan’ın ona ne yapacağıyla ilgili dalga geçiyordum. Güldü ve ‘Neden Michael Jordan’dan korkacakmışım? Ben aslan öldürmüş adamım. Michael’ın sayı yapmasını engelleyeceğim’ dedi. Dediği gibi de Jordan’ı durdurmayı başardı.’’
    Azmi, boyu ve blokları dışında Manute altın gibi bir kalbe sahipti.Özellikle kazandığı paraya çok önem verdiği görülen Manute, parkede yaptıklarıyla herkesi şaşırtmıştı. Ancak onun bu öneminin altında yatan başka bir gerçek vardı. Çocukluğunda Sudan’da çok zor şartlarda yaşayan Manute, kazandığı paranın büyük çoğunluğunu halkının yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve ülkesindeki iç savaşların bitmesi için harcamaktaydı.
    Amerika’da yaşadığı 25 sene boyunca tek amacı Sudan’ın eğitim ve özgürlüğüne kavuşması oldu ve bu doğrultuda Sudan Sunrise adlı grup ile Sudan’ın güneyinde 41 okulun inşası için çalıştı. Açlık ve hastalığa karşı mücadelede gönüllü bayraktarlık görevi üstlendi.
    1993 yılında Leigh Montville imzalı Manute:The Center Of The Worlds (Manute:iki Dünyanın Merkezi) isimli kitapta Manute’nin yaşdıbına dair derin izleri görmek mümkündür. Bu altın kalpli adam, ülkesi Güney Sudan’ın bağımsızlık referandumunu göremeden 2010yılında karaciğer yetmezliğinden dolayı aramızdan ayrılmıştır. Basketbola , Sudan’a ve insanlığa renk kattığın için teşekkürler, aslan avcısı…
    ···
   tümünü göster