/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +2 -1
    Hitler neden Türkiyeye saldırmadı?

    uzun zaman boyunca ikinci dünya savaşı ve dahi özellikle nazi almanyası incelemiş biri olarak bu soruya cevap vermek istiyorum.

    öncelikle önümüze sunulan fikirlerden başlayalım konuşmaya,

    1- adolf atatürkü seviyordu, aralarında bir saygı çerçevesi vardı.

    hem doğru hem yanlış. evet adolf hitler atatürke saygı duyardı çünkü türkiye sevr anlaşmasını en baştan kabul etmemişti zaten ve bu hitleri etkilemişti. kendi yaptığı çıkışta türkiyenin bunu başarabilmiş olmasını görmüş olması da büyük bir etken. bu kısım doğru olarak alınabilir.

    ama,

    hitler çok saygı duyduğu mussoliniyi partizanlara yem edecek kadar (finansal destek ile) stratejist bir insandı. ona göre faydasız bir dostun zararlı bir düşmandan hiçbir farkı olmazdı ve gerektiği zaman pek ala türkiyeyi de işgal edebilirdi. ayrıca savaş takvimi üzerinde sözkonusu işgal ile ilgili olası bir tarih vermek gerekecek olursak bu tarih atatürkün vefatından sonrasına denk gelecekti ki bu da saygı tezini çürütmeye yeter bir donedir hali hazırda.

    2- adolf türk milletinden çekindi.

    kesinlikle yanlış. adolf kendi çıkarımlarında bulunduğu mein kampf üzerinde yahudilerin, devletleri bağımlı hale getirecek kadar tehlikeli bir teşkilat yeteneği olduğu üzerinde görüş bildirmiş ve dahi bu tehlikeden ötürü de yokedilmeleri gerektiğini savunmuştur. yani hitler güçlü bir halktan korkmak bir yana o güçlü halkı veya milleti yoketme yoluna gidecek kadar gözü kara bir lider. bundan dolayı bu tez de tamamen yanlıştır.

    3-rusyayı topraklarına katsaydı türkiye topun ağzında olur muydu?

    olması muhtemel bir durum. fakat ilk aşamada olmazdı. çünkü hitler doğu sınırlarını güvene aldıktan sonra batıya dönecek ve ingiltere üzerine yoğunlaşacaktı. zaten bombardımanlardan harabeye dönmüş bir londra ve bıkkın ingiliz halkını ele geçirmek hitler için çok zor olmayacaktı. ama bu ihtimal her zaman canlı kalacaktı çünkü hitler ortadoğuya inecek ve topraklarının ikmal yolları ortasında bir türkiye olacaktı. polonya olayından da biliyoruz ki hitler böyle bir durumdan nefret ediyor. sırf bu nefreti yüzünden afrika kıtasına çıkmakta dahi hep çok gönülsüz davranıyor.

    peki neden savaşmadı?

    o dönem türkiye tarafsızlık adı altında çok büyük bir oyun oynuyordu. ismet paşanın bir yanı korkaklık bir yanı ise zeka içeren bu oyunu sonucunda türkiye kendini bir dönem güvene almıştır. savaşın iki tarafı ile de gizli anlaşma yapma riskini alan türkiye, eğer savaş almanların lehine ilerleseydi almanların istanbulda bir koordinasyon karargahı kurmasını sağlayacak ve onlara tam bir toprak geçiş hakkı verecekti. böylece hitler bakü bölgesi ve bölge petrollerine iki taraftan ulaşacak savaşı da ciddi ölçüde kısaltma şansı elde edecekti. ayrıca türkiyeye yapacağı silah yardımıyla o sevmediği afrika tarafında türkiyenin genişlemesine izin verecek ve osmanlı ideasına yaklaşmasını sağlayacaktı. almanlar da türkler de bu anlaşmadan son derecede mutlu olmuşlardı. bu anlaşma ile ilgili belge niteliği taşıyabilecek bir fotoğraf var eğer bulursam buraya eklerim. diğer bir yandan ingilizler ile de bir anlaşma yaptık fakat hem konumuz olmadığı için hem de zaten sonradan bu anlaşma yürürlüğe girdiği için çok bahsetmiyorum açıkçası. ama türkiye yaptığı bu diplomatik hamle ile alman tehlikesini bir fırsata çevirmiştir. osmanlının son zamanlarında alman sempatizanlığı ile tanıdığımız paşalarımız yine almanyanın kazanacağından emin olduğu için bu anlaşmayı yapmışlardır, ama bu sefer ülkeyi savaşa sokmayarak halkı büyük bir felaketten korumuş ve üstelik anlaşma sonucunda kazanç elde edebilecek bir noktaya getirmiştir.

    ama tabii ki mussolini örneğinin yanı sıra sovyet örneğinden de (almanya rusya arasında yapılmış bir barış - destek paktı bulunuyordu) yola çıkarak hitlerin orta vadede türkiye ile savaşmayacağının garantisini kimse veremezdi.
    ···
   tümünü göster