/i/Bilim

"hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilimin ve fennin dışında mürşit aramak gaflettir, dalalettir, cehalettir".
M.K ATATÜRK
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +352 -24
    zaman, senelerdir ilgilendiğim uğruna kitaplar okuyup araştırmalar yaptığım olgu.

    peki nedir zaman? neden zamanın ne olduğunu atlayıp direk geleceğe ve geçmişe odaklanıyoruz? zamana bir kalıp bulmadan sadece zaman diyerek geçiştirmek ne kadar doğru?

    size bana göre zamanın ne olduğunu anlatacağım.








    zaman bana göre birbiri ardına işlenen kareciklerden oluşuyor benim fikrime göre zaman dokunulamaz, görülemez ama algılanabilir.

    buna en çok benzeyen nedir? durun bekleyin söyleyeyim

    ""ses""
    ses de dalgalardan oluşur ve siz onu algılarsınız fakat dokunamazsınız ve göremezsiniz

    peki zaman algılarla alakalı ise biz zamanı nasıl algılıyoruz? madem kulaklarımız sesi algılayabiliyor zamanı algılayan organımız hangisi?

    BEYiN
    evet beyniniz zamanınızı ardı ardına hızlıca gelen karecikler ile işliyor olabilir ve sizin yaşadığınız bu zaman beyninizde işleniyor olabilir çünkü şöyle bir gerçek var ki her şey yaşandı ve bitti geçmiş ve gelecek tamamen hazır bir kutuda zaman farklı yerlerde farklı algılanabiliyor mesela uzayın farklı bölgelerinde bir saatte dünya saatiyle 100 yıl geçebiliyor yani kutuda gelen ve bing bang den beridir hazır olan geçmiş ve gelecek sadece işleniyor hepsi bu algılar ile işleniyor.

    çünkü kadere inanmayanlara acı bir gerçeği söyleyeceğim big bang oluş itibari ile başlangıç ve bitiş belli oldu bütün olasılıklar yaşandı ve bitti

    ve bazı bilim adamlarının savunduğuna göre beyin bu algıyı yönetebiliyor
    evet yanlış duymadınız mesela bir arabanın size çarptığı anda sizin zaman algınız diğer insanlara göre çok çok çok çok yavaşlıyor bunun sebebi hareketlerinizi yönetebilmeniz ve ölmemeniz için bu hesabı beyin yapıyor.

    aynı şekilde ölüm anında da bitmek bilmeyen bir yol bekliyor hepimizi çünkü ölüm anında zaman algısı çöküyor
    tıpkı çıkamadığınız bitmeyen o rüyalar gibi

    tezime göre ve bilim adamlarının bazılarının savunduğuna göre üzgün olduğunuzda kötü zamanlarda istemediğiniz durumlarda (ders gibi) çok korktuğunuz zamanlarda zaman algısı yavaşlıyor ve kendi kendinize "zaman neden geçmiyor" diyorsunuz

    ve yine tezime ve bilim adamlarının bazılarının savunduğuna göre mutlu olduğunuzda çok güzel bir an yaşadığınızda neşelendiğinizde ve heyecanlandığınızda zaman algınız normalden çok daha hızlı oluyor bu da insanda "zamanın nasıl geçtiğini anlayamadım" sorusunu meydana getiriyor

    peki benim buradan bütün insanlara bir sorum var
    beyin bu algıyı yöneterek kendi kendine hesaplar kitaplar yapabiliyor

    peki biz bu algıyı yönetebilir miyiz? bu algının sınırları nelerdir? bu algıyı olabildiğine esnetebilir miyiz? peki bu algıyı yönetebildiğimiz zaman neler yapabiliriz?
    ···
   tümünü göster