/i/İş Güç

İŞLER GÜÇLER
  1. 1.
    -1
    abd'nin bir suru iyi veya kotu yani vardir ama en iyi yani kesinlikle sudur:

    amerika belki de dunyada bir insanin para kaygisi olmadan istedigi meslegi yapabilecegi az sayida ulkeden biridir. kucukken herkesin belli basli hayalleri vardir, kimi itfaiyeci olmak ister, kimi gemi kaptani olmak ister, kimi sanatci olmak ister, kimi heykeltras olmak ister, kimi otobus soforu olmak ister. sonra buyuyunce anlasilir ki belli basli meslekler disinda (muhendislik, doktorluk) cogu meslek ya para kazandirmaz, ya o kariyere giris yapmak zordur. mesela dunyanin cogu ulkesinde 30 yasindan sonra pilot veya hostes olmaya karar veren birinin yapabilecegi seyler sinirlidir. iste amerika bu konuda cok iyi oldugu icin bu kadar cok gocmen ceken bir ulkedir. oyle ki refah seviyesi surekli ovulen kuzey avrupa ulkelerinden bile gocmen cekmeye devam eder.

    abd'de bir insan hangi meslege sahip olmak isterse istesin, mutlaka bir acik kapi vardir cunku ulkede onemli olan hangi meslegi yaparsaniz yapin, mesleginizde iyi olmanizdir. genelde abd'de universitelerin muhendislik fakulteleri hindistanli ve cinlilerle doludur cunku amerikalilar cocuklarina "aman muhendislik oku da ac kalma" baskisi yapmazlar. cocuk da neden hoslaniyorsa gider onu okur ve hayata bir sekilde atilir. 

    universite okurken 3-4 farkli derste sinif arkadasim olan 60 yasinda bir amca vardi. eleman intel'de muhendis olarak calisiyordu ve maddi olarak gayet rahatti. adami gorunce turk mantigiyla "adami deli mi gibti de dunyanin onde gelen sirketlerinden birinde calisan ve epeyce iyi para kazanan bir adam 60 yasinda universiteye geri donup pgiboloji okumaya karar vermis" diye dusunuyordum. sonra dayanamayip elemana sordugumda "su ana kadar kazandigim para bana omur boyu yeter, bundan sonra zevk aldigim bir is yapmak istiyorum" demisti. 

    abd'de herhangi bir kariyere baslamak veya belli bir yastaysaniz kariyer degistirmek diger ulkelere gore daha kolay oldugu icin amerika dunyanin geri kalanindan farklidir. ornegin bir cok ulkede ucak hostesi olabilmek icin yas siniri varken amerika'da sirketlerin yasinizi sormasi bile yasaktir. hicbir is ilaninda "x yasinin altinda" ifadesi goremezsiniz (mankenler icin istisnalar olabilir). veya hicbir is ilaninda "bayan eleman" veya "erkek eleman" arandigi soylenmez cunku yasaktir ve cok buyuk tazminatlarla sonuclanabilir. 

    aynisi akademide de gecerli. hangi bolumu okuyorsaniz okuyun bolum degistirmek veya bir bolumden baska bir bolume gecmek bir form doldurma kolayliginda. kimse de "sen ilk 2 sene muhendislik okurken neden 3. senende pgibolojiye gecis yaptin?" diye sormaz. hatta cogu universitede ilk 2 yil bolum secme zorunlulugu dahi yoktur ve cesitli dersler alarak hangi bolumu okumak istediginize karar verirsiniz. 

    bence amerikanin en guzel yani budur.
    ···
   tümünü göster