/i/Haberler

İnciden al haberi
http://www.sozcu.com.tr/2...-para-iliskileri-1176677/
  1. 1.
    +1 -1
    “ZiMMETiNE PARA GEÇiRMEYEN TEK LiDER”

    Konu dürüstlüğe geldi.
    Yine bir gizli ingiliz belgesine göz atmak gerekiyor.
    10 yıl önce kaybettiğimiz Prof. Salahi R. Sonyel, ingiliz belgeleri üzerinde çok çalışmış tarihçilerimizden biriydi.
    “Gizli Belgelerde Mustafa Kemal, Vahdettin ve Kurtuluş Savaşı” adlı kitabında; ingilizlerin gizli yazışmalarında Mustafa Kemal’in parayla olan ilişkisi konusuna nasıl değindiklerini gözler önüne serdi.
    Tarih: 29 Ocak 1921.
    istanbul’da ingiliz Askeri Karargahı, Mustafa Kemal’le ilgili olarak ingiltere Savaş Bakanlığı’na şu gizli bilgiyi gönderdi:
    “(Atatürk) Gelibolu’da Liman von Sanders’in buyruklarına kasten itaat etmemişti. Bunun sonucu olarak Enver Paşa’yla arası açılmış ve görevinden istifa etmişti…
    Onun, Enver ve Alman komutanla çekişmeleri, şimdiki Padişahı (o sırada Prens Vahdettin), Avusturya-Macaristan imparatoru Karl’ın taç giyme törenine katılmak üzere Viyana’ya seyahat ederken Mustafa Kemal’i de yaveri olarak yanına almaya inandırmıştı. Vahdettin’in amacı, Kemal’i, Enver’le ittihat ve Terakki Cemiyeti arasında denge kurmada kullanmaktı… Mustafa Kemal bugün belki de varlıklı (zengin) olmakla birlikte; onun dürüst olmayan davranışlarda bulunmuş olduğunu sanmaya neden yoktur. ittihatçı önderler arasında hiçbir zaman kendi adına para geçirmemiş tek kişidir.
    Akıcı bir konuşma üslubuna sahip, becerikli bir politikacıdır…
    Dolayısıyla, bir yandan Kızıllar (Ruslar) tarafından ona kur yapılırken; öteki yandan Avrupa’ya meydan okuyan kendi ülkesinin ümitsiz yazgısının önderliğini yapabilecek yetenektedir.”
    ingilizler, içinde kimi yanlışlıklar da bulunan bu tespitleri 1921 yılında yazdı.
    Peki…
    Atatürk öldükten sonra, yani 1938 yılında hakkında gizli raporlarında ne yazdılar?
    Şöyle…

    Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2...-para-iliskileri-1176677/
    ···
   tümünü göster