/i/Haberler

İnciden al haberi
  1. 1.
    +4
    üst not: bu çok önemli bir olay beyler şu an yabancı basın bununla çalkalanıyo dünya üzerinde 80 ülkedeki 100'den fazla medya kuruluşundan yaklaşık 400 gazeteci ile ortak çalışılarak yapılmış bir araştırmanın sonucunda ucu Putin'e kadar uzanan 11.5 milyon belgeye (2.6 terabay) ulaşılmış ve bu belgeler ifşa edilmiş. Türkiye'de de bulunan bu şirketler Mayıs ayında açıklanacakmış. Vakit ayırıp okuyun ekşi'den bi yazar konuyla ilgili veriler toplayıp derlemiş ben de sizlerle paylaşmak istedim. yani aşağıdaki bilgiler ALINTININ ALINTISIDIR. Böyle önemli konular bu sözlükte yankı bulmadıkça burası amele yuvası olmaya devam edecek.

    Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, Panama merkezli bir hukuk firması olan ve müşterilerine offshore hizmeti de dahil olmak üzere birçok konuda hizmet veren Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu kayıtlara ulaştı.

    offshore nedir, korkulacak bir sey degil, siradan insanlarin da sirket kurmasi mumkun, online sirketler falan icin bicilmis kaftan. o yuzden cok sevdiginiz apple microsoft falan hicbir yere vergi odemez ya da cook az oder, kimse agzini bile acamaz. offshore un asil kullanicilari bunlardir.

    ısin bir de 4 buyuk denetim firmasinin kara para aklama konusundaki uzmanligi boyutu var. ısim verelim pricewaterhouse coopers (pwc), ernst & young (ey), deloitte, and kpmg.

    ıngiliz akademisyen prem sıkka ya gore bu 4 buyuk denetim firmasinin vergi kacirma ve kara para aklama konusunda inanilmaz bir uzmanligi var. uzmanligin da otesinde, dunyada tekler. uyusturucu parasi, narcosta izlediginiz gibi bu paralar araziye gomulmuyor artik, yaratici denetmenler sayesinde en buyuk bankalar ve en buyuk denetmenlik firmalari tarafindan gupe gunduz herkesin gozu onunde aklaniyor.

    bu buyuk denetmenlik firmalarin kara para aklama da kullandigi yontemlerden biri offshore adalarda bircok sirket kurup paranin izini kaybettirene kadar sayisiz transferler yapmak.

    yukaridakini ayri tutarak once gri kisma sonra da kara kisma egilelim.

    gri kisim;

    siyasi lincten kurtulmak icin servetini offshore a tasiyanlar (mesela cem uzan zamaninda birseyler kaciramamis olsa bugun dexer yuzunden ac biilac ortada kalirdi, ayni sekilde putin in gazabindan kurtulmaya calisan bir takim is adamlari (butun oligarklari dahil etmiyorum).

    cok zengin bir insan bosanmak zorunda kaldiginda, servetin tamami kariya gitmesin diye, servetin buyuk kismini buralara aktarir, tazminat olarak gorunurde ne kaldiysa onun uzerinden tazminat oder.

    ıflas vermeyi planlayan isadamlari, niyetlendikten birkac yil once baslarsa, mallarinin cok buyuk bir kismini offshore a kacirabilir, iflas ini verdiginde sirketin alacaklilari, babayi alir.

    buraya kadar isin gri yuzuydu.
    ···
   tümünü göster