/i/İnanç

İnanç
  1. 51.
    +1
    Allah'ın neden yoktan birşeyleri varettiği cevaplanamaz bir soru. Ama kulluk olayına gelirsek eğer bunu zaten insanlar olarak biz istedik.
    Biraz daha açayım;
    insanlar olarak bazende neden Allah kötülüğü içimize koydu diyoruz. Allah içimize kötülüğü koymadı. Allah bize özgür iradeyi verdi.
    Haşr Suresi 21. ayette;
    biz bu kur an ı bir dağın üzerine indirseydik kesinlikle sen onu allah korkusundan başını eğmiş çatlamış görürdün işte biz o misalleri düşünsünler diye insanlara veriyoruz der

    Yani koskoca dağ bile onun korkusundan başını eğiyorsa insanlara verilen özgür iradeyi düşün.
    Burada insanlar genellikle "Allah kibirlidir" zırvasına çıkıyorlar. Burada insana verilen özgür iradeden bahsediliyor. Surenin tamdıbını okursan sende bu sonuca varacaksın.
    insanlar üstün varlıklardır. Özgür iradeleri bunun kanıtıdır. Bazende "ben böyle değil Allah'ın sözünden çıkmayacak şekilde, cehennemi görmeyecek şekilde yaratılmak isterdim" diyebiliyoruz fakat biz dünyaya gönderilmeden önce bu zaten bize soruldu. Biz bu sınavı ve özgür iradeyi seçerek meleklerdende üstün varlık olduk. Çünkü Allah'ın (kötü yönde) sözünden çıkamayan bir tek melekler vardır.
    Yani bu senin seçimin yine. Eğer cehenneme gidersen üstün varlık olamayacaksın, ama cennete gidersen Allah'ın yarattığı en üstün varlık sen olacaksın.
    Ve unutmaki herşey sebeplendirilerek yaratıldı. Yani insana bir mantık verildi ve herşey yaratılırken bu mantığa uygun olarak yaratıldı. Misal;
    Sıcakta su buharlaştı, havada bulut oldu, yağmur yağdı.
    Sıcak buhar olması için bir sebeptir, bulutun soğması yoğuşması yağmur için bir sebeptir. Allah bu şekilde yaratmıştır. Zaten herşey bu şekilde olmasa bilim denilen bir şeyde olmazdı. Bu olaylarda sebeplendirilmiştir.
    ···
   tümünü göster