/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +23 -9
    ne çeşit ateistlerle takılıyorsun bilmiyorum aokumayacaksın da biliyorum ama cahilliginden arınıp oku lutfen belki aydınlanırsın sizin gibi bi tak bilmeden insanları suclayan muslumanlardan da hazetmiyoruz. istersen gibjtir git gibine tap beni etkilemedigin ve nefret soylemı yapmadıgın surece.
    öncelikle evrim'e inanıp inanmamak gibi bir şey yoktur. (bir de evrim daha teori taam mı diyen angutlar var, mesaj atıp duruyorlar akıl alır gibi değil. evrim kanundur, bu kanunun evrimin teorisi adını taşıyan bir de teorisi mevcuttur o kadar, kütleçekim kanunun, kütleçekim teorisi gibi) kütleçekime inanmıyorum ama bir züt çekimi var demek gibi bir şey.
    "maymun görünce" denilmesi yanlış çünkü sen zaten bir maymun türüsün. aynada ne hissediyorsan o yani? ha bonobo mesela ya da adi şempanze gibi türleri görünce ne hissediyorsun diye sorarsan ki doğrusu bu, bilmem bence sevimliler. ya cevap ver biz maymundan mı geliyoruz?
    - hayır. sen halihazırda zaten maymunsun. evet. sen bir maymun türüsün. maymunsun .. maymun.. mayyyyyyyyymunnnnnnn.. mayyyyyyyyyyyyy... neyse anladın sanırım.
    + big bang?
    - bilimsel teorilere inanmak gibi bir kavram yoktur. ispatlanırlılığı vardır ya da yoktur. big bang teorisi şu ana kadar bilimsel yöntemlerle ispatlanırlığı olan bir teori. nereden anlıyoruz evrendeki radyasyon dağılımdan. bunu da mikrodalga arkaplan ışımasından. diyoruz ki teorinin matematiksel sunduğu doğruysa dağılım da ona göre olmalı. bir bakıyoruz var.
    bunu yaparken mistik unicornlara bakarak değil eldeki bilimsel verilere göre yani big bang patlamasında tek bir kuvvet olduğunu bildiğimiz kütleçekimi, elektromanyetizm, zayıf ve güçlü nükleer enerjinin izlerini takip ederek yapıyoruz.
    bak mesela aynı yöntemle evrenin 13.7 milyar olan yaşını tespit edebiliyor, evrenimizin düz evren evren olduğunu anlayabiliyoruz.
    + big bang patlamaysa patlamalar kararsız olur ama?
    - aslında bomba'yı düşünürsen böyle hayal etmen normal. dünyadaki fizik kurallarıyla olaya bakınca öyle görünse de bu iş pek öyle değil.
    big bang gibi yoğun enerji patlamalarında daha karmaşık yapılar ortaya çıkar.gaz ve toz bulutu kütlenin uzay zaman düzlemini bükmesiyle birleşerek önce çok daha küçük yapıları sonra da bizim güneş sistemimizi oluşturuyor. bu sihirli değnek gibi birden oluşmuyor. limon kimyon zerro arkadaşımızdan
    kararlılığa ulaşanlar yıldız oluyor, ulaşamayan olmuyor. hepimiz karbonuz.
    + peki ilk canlı nasıl oluştu? yani cansız bir şey nasıl canlı olabilir?
    - ee çamurdan sen oluyorsun ya. ahahah. şaka tabi ki. abiyogenez.
    kabaca kimyasalların girdiği tepkime diyebiliriz.
    + peki kimyasallar doğru tepkimeyi nasıl buldu? kimyasalların aklı mı var?
    - hiçbir kimyasal girdiği tepkimeyi ve oluşturduğu ürünü bilemez, anlayamaz, seçemez, bu konuda kararlar alamaz, vazgeçemez, tercih edemez, vs. kimyasallar, bulundukları ortam içerisinde, bulundukları koşullar dahilinde, evrenimizdeki fizik ve kimya yasaları dahilinde birleşirler, ayrışırlar, yeniden birleşirler ve bu böyle süregelir ve gider.
    dünyamız oluştuğundan ilk yaşam formuna bakarsak arada tam 600 milyon yıl geçmiş.
    bak 600 milyon diyorum. dolayısıyla bu süreçte, defalarca farklı, yanlış, hatalı, ekgib, fazla, vb. moleküller oluşmuştur. bu diğer oluşumların da kimi günümüze kadar gelmiştir, kimi parçalanıp başka moleküllere dönüşmüştür, kimi başka moleküllerin yapısına katılmıştır ve kimi oluşmaya ve bozunmaya devam etmektedir ve benzeri…
    + canlılık ile cansızlık arasındaki fark nedir?
    - kimyasallar bizim de içinde bulunduğumuz canlılık grubunu mümkün kıldığı için bize "doğru" birleşimler olarak geliyor. yani farklı birleşimler, farklı sonuçlar da doğurabilirdi, doğurmuştur ve hala da doğurmaktadır. etrafımızda gördüğümüz cansız katrilyonlarca obje, atomlar ve moleküllerin bize göre “yanlış” dizilimleri sonucu oluşmuştur. bu şekilde söylediğimizde farkı hemen ayırt edebilmeniz lazım: aslında onlar “yanlış” dizilimde değiller. cansızlık içerisindeki bir çeşit dizilim canlılığı oluştururken, bir çeşit dizilim de cansızlığı sürdürmüştür.
    vücudumuzda genetik materyalden sonra en önemli canlılık kaynağı, ya da diğer bir deyişle hayat molekülü proteinlerdir.
    + yani bunlardan dinozorlar oldu.
    - aslında o da yanlış. ökaryotlar, arkeler ve bakteriler oldu. alg'lerden farklı yaşam formlarının ve dinozorun evrimleşmesi tam 300 milyon yıl sürdü.
    kafanda şöyle canlandır. 10 bin yıl önce doğada fino yoktu, şivava hak getire.
    sen 10 bin yılda kurt'tan şivava yaptın. 300 milyon yılda doğa nın neler yapabileceğini hayal et.
    endoplazmik retikulum var ya heh o alg'lerde de var ve sen hala aynı ilkel hücre mekanizmasını kullanıyorsun. muz ile genetik benzerliğin yüzde 53. bu sana tuhaf gelmiyor mu? sanki hepimiz aynı torbadan çıkmış gibiyiz değil mi?
    + bir canlı hop diye nasıl başka canlı oluyor?
    - türleşme diyorsun. ama hop diye olmuyor. mesela şu yazımda balinaların evrimini adım adım yazdım. belki ilgini çeker. buraya uzun uzun yazamayacağım ama kısaca balina aslında su aygırısı ile akrabadır. kara memelisinden evrimleşmiştir falan. #54792832
    + peki maymun? ortak atamız kim?
    - ortak ata diyebileceğimiz primat sınıfıdır. tek ortak ata yoktur. eğer evrimi bir yol değil bir ağacın dalı gibi düşünürsen daha rahat anlarsın.
    anlayacağın dilde anlatalım. süper maymunlar grubu düşün. bu grup iki türe ayrışmış insan mı lan o grubu ve goriller. hah şimdi insan mı lan o grubu da iki türe ayrılmış homo ve pan (şempanzeler). insan ve şempanze farklı tür yani çiftleşemez, geçiş yapamaz. bunlar kendi türleri ile çiftleşir. homo sapiens-homo neandertal gibim.
    (yoğun mesaj üzerine)
    + eğer maymundan geldiysek neden hala maymunlar var?
    - tekrar edelim. sen maymundan gelmedin. senin maymunlar dediğin tarsiyerler, lemur, insanlar ve bilinen daha 260 primatı da içine alan koskoca bir üst sınıf. ve homo olan bizler zaten maymunuz. sen bonobolar neden hala homo olmuyor diyorsun, çünkü milyon yıllar önce evrim dalımız ayrılmış. türleşmişiz. o bonobo sen homosun. tekrar edelim o bonobo sen homosun. nasıl yabani kedi ve aslan aynı sınıftaysa (kedigiller) ve nasıl yabani kedi aslan olmayacaksa öyle. o aslan o yabani kedi. tekrar edelim o aslan o yabani kedi. ama olur da homo türü yani insanlar bu gezegenden bir gün yok olursa yerimizi bir başka maymun türü alır mı? mesela ben onunla ilgili bir evrimsel fantezi yazdım. bu fantezi insan türünün evrimini de içeriyor buyrun bonobo üstüne bir fantezi buyrun.. ya bonobolar insan olursa nasıl olurdu?
    + madem öyle neden sadece biz zeki olduk?
    - bizden kasıt homo sapiens ise yanlış. bizimle ilişki kuran homo neandertel de var. ve büyük çoğunluğumuz ikisinin kırmasıyız. yani sen gerçek homo sapiens değilsin. bu iki homo türü de dahil olmak üzere aslında tam 12 homo türü şempanzeden ayrılarak evrimleşmiş. ama toba faciası gibi pek çok koşulda elenmişler. zaten türümüzün genetik dar boğazı bundan kaynaklanır. peki zeka. zekanın evrimini bu yazımdan okuyabilirsiniz. zeka nasıl evrimleşti?
    + primatsak diğerleri ile nelerimiz ortak?
    - fiziksel benzerlik dışında sosyal davranışlarımız ortaktır. pek çok türün sosyal davranışları ortak atalardan gelir. örneğin yabani eşek arısından evrimleşmiş karınca ve bal arısının koloni ve koloni içi hiyerarşisinin ortak olması gibi. bu yazımda diğer primat türleri ile ortak özelliklerimizi okuyabilirsiniz
    en guzel şekilde açıklanmış hali ile
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      oha insan okucak bunu reis
      ···
    2. 2.
      0
      Dostum hayatımda gördüğüm en boş araştırmacısın
      ···
    3. 3.
      0
      Bi müslüman olarak değil objektif olarak bakiyorum ama bu kadar kusurlu bir paragraf yazamazdin heralde
      ···
    4. 4.
      0
      insan okuycak bunu el insaf amk
      ···
    5. 5.
      0
      okudum rez dinini reklam edip savunan binlere çatır çutur saymak için ezberliycem
      ···
    6. 6.
      0
      Kardesim hepsini okudum ve buna benzer yazilari yüzlerce kez okumustum. Hepiniz ayni şeyi söylüyorsunuz farkinda degilsiniz bir fikir atilmis ortaya , etrafda buldugunuz bütün bilgileri buna dayandiriyorsunuz ve tek cikar yolunuz 600 milyon yil 13.7 milyar yaş. Bu kadar surede her sey oluşmuşmuş. Hic bir kanitiniz yok. Afilli laflarla dizilmis bir siir senin soyledillerin. Hic bir sey kendi kendine olmaz olamaz. Rastlanti yoktur milyarlarca tekrar bile bir tane dogru3 olusturamaz. Ki din bigbangi reddetmiyor.

      Ek olarak yazdiklarin calinti gibi geldi.
      ···
      1. 1.
        0
        benim dediklerime kanıtlar yok mantık dişi gibi şeylerle yaklaşan insanların kendi kanıtlarının da olmaması kadar ironikbirşey yoktur.
        dinler mitolojidir aynı zeus gibi aynı oteki dinler gibi herkes zamanında inanır ve bırakır nitekim ileridede bırakıcaktır.
        ek olarak demek istedigim şey düşünme yetenegi sadece insanlarda yoktur ayrıca bana atıp tutalar lutfen gidip kutal kitaplarını okusunlar ben ateist değlim agnostiğim ateistim diyenler samimi değillerdir daha hiçbirşey tam anlamı ile ispatlanamamışken bu dediklerimden teist tanrılar çıkarımını yapmayin çünkü varsa bile deizm olarak vardır tanısı içerisinteim yada panteist bir yaklaşımım var
        çünkü koskoca tanrının evranin kadim mutlak yaratıcısı herşeye hükmeden bir insanın tutupda muhafazidin eşleri ve ciks hayatından bahsetmesi bana pek mantıklı gelmiyor gelen insanlarada saygım var ama lutfen hakaret etmiyelim insanlar ne isterse onu yaşasınlar.
        ···
    7. 7.
      0
      Kardesim hepsini okudum ve buna benzer yazilari yüzlerce kez okumustum. Hepiniz ayni şeyi söylüyorsunuz farkinda degilsiniz bir fikir atilmis ortaya , etrafda buldugunuz bütün bilgileri buna dayandiriyorsunuz ve tek cikar yolunuz 600 milyon yil 13.7 milyar yaş. Bu kadar surede her sey oluşmuşmuş. Hic bir kanitiniz yok. Afilli laflarla dizilmis bir siir senin soyledillerin. Hic bir sey kendi kendine olmaz olamaz. Rastlanti yoktur milyarlarca tekrar bile bir tane dogru3 olusturamaz. Ki din bigbangi reddetmiyor.

      Ek olarak yazdiklarin calinti gibi geldi.
      ···
    8. 8.
      0
      Kardesim hepsini okudum ve buna benzer yazilari yüzlerce kez okumustum. Hepiniz ayni şeyi söylüyorsunuz farkinda degilsiniz bir fikir atilmis ortaya , etrafda buldugunuz bütün bilgileri buna dayandiriyorsunuz ve tek cikar yolunuz 600 milyon yil 13.7 milyar yaş. Bu kadar surede her sey oluşmuşmuş. Hic bir kanitiniz yok. Afilli laflarla dizilmis bir siir senin soyledillerin. Hic bir sey kendi kendine olmaz olamaz. Rastlanti yoktur milyarlarca tekrar bile bir tane dogru3 olusturamaz. Ki din bigbangi reddetmiyor.

      Ek olarak yazdiklarin calinti gibi geldi.
      ···
    9. 9.
      0
      Kardesim hepsini okudum ve buna benzer yazilari yüzlerce kez okumustum. Hepiniz ayni şeyi söylüyorsunuz farkinda degilsiniz bir fikir atilmis ortaya , etrafda buldugunuz bütün bilgileri buna dayandiriyorsunuz ve tek cikar yolunuz 600 milyon yil 13.7 milyar yaş. Bu kadar surede her sey oluşmuşmuş. Hic bir kanitiniz yok. Afilli laflarla dizilmis bir siir senin soyledillerin. Hic bir sey kendi kendine olmaz olamaz. Rastlanti yoktur milyarlarca tekrar bile bir tane dogru3 olusturamaz. Ki din bigbangi reddetmiyor.

      Ek olarak yazdiklarin calinti gibi geldi.
      ···
    10. 10.
      0
      insan okuyacak bunu amk
      ···
    11. 11.
      0
      din bing bangi evrimi reddetmez maymunla ayni ata bireyden gelmis olabiliriz ama maymundan gelmedik bir tane dahi araform bulunamamasi da ilginctir insan maymun arasi ayriyeten bu etten nasil bilinc ciktigini senin ateizmin aciklamaz ama biz de her ne kadar inanmasanda ruh vardir bir calinti iki zeka diyosun ben sana zeka demiyorum karga da diger hayvanlardan zekidir evrimlesebilir zeka ben sana bilinci soruyorum aciklaman var mi ?
      ···
    12. 12.
      0
      Okudum mükemmel
      ···
    13. 13.
      0
      En başa dön
      Big bang
      - O patlama yı oluşturacak ya da oluşturabilecek güç nasıl oluştu?
      ···
    14. 14.
      0
      Şöyle bir cevap vereceksen
      "Peki senin tanrın nasıl oluştu?" cevabım şu
      - Eğer sonsuz bir güç, sonsuz bir büyüklük vb.. (uzatmıyorum) olacaksa kusursuz olması gerekmezmi

      insan bedeninin altın oranda olması da tesadüf zaten
      Ya da akıl, düşünebilme özelliğimiz in olması

      Neden göremiyorsun?
      - Eğer görebilirsen ortada zor birşey kalmaz herkes kendi yaratıcısını gördüğü için hep kendini izlediğinden haberi olduğunu bilir nefsi ile karşı karşıya gelemez,l. Dinimizce insan bu dünyada sınav a tabii tutulmaktadır. Şöyle düşün oğlun/kızın var sürekli bilgisayar oynuyor ve bu yüzden derslerini aksatıyor, önce bilgisayarı yasaklarsın, eğer yapmaya devam ederse ceza verirsin ama notlarını düzeltirse ona bilgisayar ile oynamasına izin verirsin.
      ···
    15. 15.
      0
      Şöyle bir cevap vereceksen
      "Peki senin tanrın nasıl oluştu?" cevabım şu
      - Eğer sonsuz bir güç, sonsuz bir büyüklük vb.. (uzatmıyorum) olacaksa kusursuz olması gerekmezmi

      insan bedeninin altın oranda olması da tesadüf zaten
      Ya da akıl, düşünebilme özelliğimiz in olması

      Neden göremiyorsun?
      - Eğer görebilirsen ortada zor birşey kalmaz herkes kendi yaratıcısını gördüğü için hep kendini izlediğinden haberi olduğunu bilir nefsi ile karşı karşıya gelemez,l. Dinimizce insan bu dünyada sınav a tabii tutulmaktadır. Şöyle düşün oğlun/kızın var sürekli bilgisayar oynuyor ve bu yüzden derslerini aksatıyor, önce bilgisayarı yasaklarsın, eğer yapmaya devam ederse ceza verirsin ama notlarını düzeltirse ona bilgisayar ile oynamasına izin verirsin.
      ···
    16. 16.
      0
      Tam yerinde cevap olms tebrikler
      ···
    17. 17.
      0
      benim dediklerime kanıtlar yok mantık dişi gibi şeylerle yaklaşan insanların kendi kanıtlarının da olmaması kadar ironikbirşey yoktur.
      dinler mitolojidir aynı zeus gibi aynı oteki dinler gibi herkes zamanında inanır ve bırakır nitekim ileridede bırakıcaktır.
      ek olarak demek istedigim şey düşünme yetenegi sadece insanlarda yoktur ayrıca bana atıp tutalar lutfen gidip kutal kitaplarını okusunlar ben ateist değlim agnostiğim ateistim diyenler samimi değillerdir daha hiçbirşey tam anlamı ile ispatlanamamışken bu dediklerimden teist tanrılar çıkarımını yapmayin çünkü varsa bile deizm olarak vardır tanısı içerisinteim yada panteist bir yaklaşımım var
      çünkü koskoca tanrının evranin kadim mutlak yaratıcısı herşeye hükmeden bir insanın tutupda muhafazidin eşleri ve ciks hayatından bahsetmesi bana pek mantıklı gelmiyor gelen insanlarada saygım var ama lutfen hakaret etmiyelim insanlar ne isterse onu yaşasınlar.
      ···
    18. diğerleri 15
   tümünü göster