/i/Tespit

  1. 1.
    +88 -16
    Merhaba dostlar, aslında uzun zamandır böyle bir başlık açmak istiyordum kısmet bugüneymiş. Öncelikle bir soru ile başlamak istiyorum. Ben bugün sizin mahallenize gelsem ve mahalleliye "bundan böyle bana haraç vereceksiniz, gelebilecek durumda olan erkekler de mevzu olduğunda benim yanımda kavgaya gelecek ben de buna karşılık sizi yan mahalledekilerden koruyacağım" dersem benim adım ne olur. Cevap veriyorum "Mafya" ya da eski ağızla konuşmak gerekirse "Külhanbeyi".

    Peki ben zamanla kazandığım parayla mahalleden kimi evleri, dükkanları alsam ve gene mahalleliyi toplayıp "bundan sonra çocuklarınız gün içinde burada olacak onlara ileride benim için çalışırken kullanacakları bilgileri öğreteceğim, ayrıca benim ne kadar önemli bir insan olduğumu ben olmazsam mahallenin gibi tutacağını anlatacağım" desem ne olur. Biri çıkıp düzgün konuş lan çocuk çocuk var diyemez. Mafyayız sonuçta. icabında ebesini giberiz. Neyse soruya dönelim ne olur. Gene ben mafya olurum ama akıllı bir mafya.

    Peki ben iyice parayı bulup bir gün "Bu mahallede benden habersiz kuş uçmayacak, uçan kuş da konacak dal bulamayacak" dersem. "Mahallede biri birine bir şey sattığında bundan haberim olacak ve satış başına bana para vereceksiniz" dersem, "biri mahalleden çıkacağı zaman bana haber verecek, gideceği mahallenin külhanbeyine de haber verecek ikimiz de sorun yok dersek gidecek yoksa oturacak oturduğu yerde" dersem. Ne olurum? Gene mafya. Sadece akıllı ve kurumsal bir mafya olurum.

    Tabii bunca kural koydum, bu kurallara herkes uyacak diye bir şey yok. Biri uymadığında cezalandırmak gerek. E her kural ihlali yapanı öldüremem değil mi? Sakız çalan çocuğu öldürmek doğru olmaz hem her suç işleyeni öldürürsem mahallede adam kalmaz. Yönetecek insan olmazsa ben ne yaparım?

    Ve evet bu durumda her akıllı mafya gibi ben de kurallara karşılık cezalar belirlerim. Derim ki bana haraç vermeyi reddedersen şu kadar malına el koyacağım ayrıca şu kadar yıl da hücrende oturacaksın (para bol zaten mahalleye güvelikli bir ev tutarız elbet.) Biri daha büyük bir suç mu işledi? Mesela benim bir adamımı mı öldür? Derim gibtim belanı diablo. Vurun muallakyi. bu şekilde kural ihlallerinin hepsine uygun bir ceza veririm. Mahalleliye de derim ki"Benim kurduğum bu güzel düzeni bozmak isteyen yavşaklar var herkese gereken cezası vereceğim korkun benden". Mahalleli zaten tırsak çoğu kurallara uyar uymayanın cezası belli.

    E tabii bunca şey yaptık. Eğitim veren, suçluları bulan, yargılayan, hücre cezası alanın başında bekleyen, satışları takip edip bana söyleyen insanlar olacak. Hepsine ben yetişemem ya. Toplarım mahalleliyi"Hadi gene iyisiniz artık şu görevler için benim yanımda çalışabilirsiniz hepinize maaş da vereceğim" derim. Tabii maaşı cebimden vermem. Topladığım haraçlardan veririm.

    Evet dostlar akıllı bir külhanbeyi-mafya aynen bunları yapar. Evet okurken sizin de kafanızda bir şeyler oluştu tahminimce. Bana kalırsa en büyük mafya teşkilat(lar)ı ne Yakuzadır ne italyan mafyasıdır be güney amerikanın uyuşturucu kartelleridir. En büyük mafyalar devletlerdir.

    Kontrollerinde bölgeden vergi toplar, halkını kendi çıkarları için savaştırır, onlara ne kadar gerekli olduğunu sürekli hatırlatan ve anlatan kurumlar kurar, yasalarına uymayanı cezalandırır, ve bütün bu işleri yapması için gene halktan topladığı parayla halkı çalıştırır. Bizler de bu devletlere aşkla bağlanır, ırmağının akışına ölür, yolunda savaşırız. Önemli olan halk değildir devlettir deriz. Bir mafya uğruna ölürüz yani.

    Diyeceklerim bu kadar.

    Düzenleme: zwansteins panpamın isteği üzerine eklenmiştir.

    "devletler , şirketler ve mafyalar aynı şekilde çalışır ama insanlar zaman ve büyüklük nedeni ile bu benzerliği idrak edemezler."
    ···
   tümünü göster