/i/Devlet

  1. 151.
    +3
    En son orduyu anlatiyorum demi.
    Şimdi bir bakalim. Ordunun iç savaştaki tutumunda Suriye iç savaşini örnek verebiliriz. Hükümetteki Baas partisinin halka sadirmasi üzerine kimi askerler Esad a bağlı kaldi, kimisi de ordudan firar ederek ÖSO(Özgür Suriye Ordusu)nu kurdu.Ama bu güç Esada karşı çok büyük bir etkinlik gösteremedi.

    Şimdi ordunun iç savaştaki tutumu ne olur belli olmaz.Ama 1980 olaylari gibi darbe yapmazlar, zira gerçek bir iç savaşta hükümetin orduya kendisine karşi olan gruplarla savaşma emrini verse bile illa ki o ordudan firar eden askerler olacaktir.
    Iç savaşta hükümete sadik askerler de olabileceği gibi ordudan firar edip hükümete karşi savaşan askerler de olacaktir.
    Ilker başbuğ gibi önemli generaller Ordunun başinda olsaydi iç savaş öncesi hükümete darbe yapilirdi ve savas başlamadan biterdi.Ya da başlasa bile ordu hükümet destekcilerini ezer geçersi.Ama ordunun ciddi anlamda lağvedildiğini düşünürsek ve ordunun en başindaki Generallerin de hükümet sempatizani oldugunu söylersek iç savaşta askerin ciddi anlamda bölünebileceğini söyleyebiliriz ama çoğunluk ordunun hükümet tarafinda olabileceği ihtimali de var.Ama benim de bu konuda net bir şey söyleyebilmem imkansiz. Cunku benim de cok buyuk bir bilgim yok. Belki de ordu direk hükümete karşi da olabilir.Ama kan gövdeyi zütürecek bundan emin olun.
    ···
   tümünü göster