1. 26.
    -1






    Kürtler Kimdir?
    Kürtler coğrafi olarak Toros dağlarından iran Zağros Dağlarına kadar yaşayan,Cumhuriyetten sonra Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu diye değiştirilen ama tarihte Mezopotamya ve Kürdistan diye anılan coğrafyada yaşayan yerli halktır.
    Kürtlerin Kökeni

    ''Kürt' isminin kaynağı tarihsel olarak binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Bazı araştırmacılara göre Kürt teriminin temelinde KUR yatmakta olup Sümer Kökenlidir.Sümer dilinde Kur dağ demektir.Ti eki aidiyeti ifade eder.Böylelikle KURTi Dağın Halkı anldıbına gelmektedir.Kürdistan coğrafyası dağlık bir bölgedir. O çağlarda insanlara coğrafyalarıyla veya yaşam tarzlarıyla bağlantılı isimler verilirdi. Kürtlerinde bu dağlık coğrafyada yaşamasından ötürü bu ismi aldıkları söylenmektedir.Sümer dilindeki Kurti ismi,Greeklerde 20500 yıl önce Kardukya daha sonraları ise Kurdienne(Kürt Memleketi) diye geçmiştir.

    The Name Kurd And its Philological Connections adlı yazısında G.R Driver, listesini yazıtlardan ortaya koyduğu Kurti,Karda,Karduk,Gord,Kord,Cardakes,Cyrtii gibi sonekleri farklı dilleri göre değişse de hepsi ortak Krd Krt ögesi içerdiği bu isimlerin aynı kökten geldikleri ve etnik olarak ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

    Dr. Asad Khailany’nin yaptığı araştırmalarda

    Tarihi kaynaklarda Medeniyetlerin Kürt ismini telafuz şekilleri;

    Sümerler - Karda, Kurti ve Guti,
    Babiller - Garda ve Karda,
    Asuriler - Qurti ve Guti,
    Grekler - Kardukh ve Gordukh,
    Ermeniler - Kortukh ve Gortai-kh,
    Persler - Gurd veya Kurd,
    Süryaniler - Kardu ve Kurdaye,
    ibraniler ve Keldaniler - Kurdaye,

    Aramaik ve Nesturiler - Kadu,
    Erken islamik dönemlerin Arap yazarları Kurd (çoğul

    Akrad),Avrupalılar ise M.S. 7. yüzyıldan itibaren Kurd

    demişlerdir.

    Türkçe dilinede Kürt olarak geçmiştir.
    ···
   tümünü göster