/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    0
    -faşizm: fazlaca milliyetçi manasına gelir, temsilcileri mussolini ve hitler. kısaca benden olmayan ölsündür. faşizm bi ideolojidir.
    -kapitalizm: üretim araçlarının(dükkan, fabrika aklına ne gelirse) bireylere ait olduğu serbest piyasa ekonomisinin hüküm sürdüğü bir ekonomi biçimidir, ideoloji değildir bak bu ekonomi biçimidir. herkes istediği gibi para kazanabilir, ticaret yapabilir yükselebilir zengin olabilir. devlet müdahil olmaz ekonomiye. halk döndürür ekonomiyi. para parayı getirdiği için zengin fakir arasındaki uçurum fazlaca artar. çözüm yolları vardır ama yemez.
    komünizm: üretim araçlarının kimseye ait olmadığı aynı zamanda herkese ait olduğu, paranın, rekabetin ve devletin olmadığı bir ekonomik sistem. bu da bir ekonomik sistemdir kapitalizm gibi. rekabet ve kar olmayacağı için insanlar üretim yapmak istemeyeceklerdir haliyle. toplumdaki herkes iyi niyetli ve akıllıysa tutar bu sistem, ne yazık ki biraz ütopik kaçar bu sebeple. bu sistemi bi köyde, kasabada uygulayabilirsin ama bir ülkede uygulamak çok zordur, rusya başaramadı mesela 90'da çöktü komünizm. gerçi başka sebepler de vardı ama anlatırsam konu acayip uzar. küba nasıl başarıyor hayret ediyorum. küçük bir ülke olması, nüfusun az olması ve guevera ve fidel castro gibi liderlere fazlaca güvendikleri ve bağlı oldukları için başarıyorlar heralde. komünizm türkiye'de uygulanamayacak kadar güzel bir sistemdir kısaca.
    marksizm: ünlü düşünür karl marx'ın kapitalizm ve dünya ile ilgili görüşlerini içeren düşünce biçimidir, marksizm de bir ideolojidir.
    liberalizm: yine kapitalizm gibi devletin ekonomiye karışmadığı, serbest piyasa ekonomisinin hüküm sürdüğü ekonomi biçimi, liberalizm kapitalizm'in yumuşatılmış halidir. mülke ve bireye önem verir. komünizm gibi kolektivist yani toplumcu değildir.
    sosyalizm: kapitalizm'den komünizm'e direkt olarak geçilmesinin sağlıklı olmayacağını düşünen marx bu 2 ekonomi biçimi arasına sosyalizm diye yeni bir düşünce daha getirmiştir, sosyalizm'de devlet vardır, diğer kuralları komünizmle aşağı yukarı aynıdır. bu da komünizmin yumuşatılmış hali işte.
    ···
   tümünü göster