/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +1
    Bu başlıkta midenin besinleri sindirmesini sağlayan bezleri ve salgılarını anlatıcam panpalar başlıyorum

    Midenin iç yüzünü örten tek katlı prizmatik epitelle örtülü mukozada mukus salgılayan hücrelerden başka tubuler yapıda bezler bulunur. Mukozanın mukus salgısı ve bezlerin salgıları birleşerek mide özsuyunu oluşturur.

    Mide bezleri gastrik ve plorik bezler olarak iki gruba ayrılır.

    *gastrik bezler : glandula propria denilen bezlerdir. Mükoz hücreler, peptik hücreler ve paryetal hücrelerden oluşur. Midenin fundus gastricum ve corpus gastricum bölümlerinde görülür. gastrik bezlerden salgılanan salgılar:

    -hidroklorik asit (HCL): Pepsinojeni pepsin hâline ve bazı mineralleri emilebilir hâle getirir. Besinlerle gelen mikropları etkisiz hâle getirmek ve proteinlerin sindirimi için asidik ortam oluşturmak gibi görevleri vardır.
    -intringib faktör:B12 vitaminin emilimi için gereklidir. Paryetal hücreler tarafından salgılanır. Ekgibliğinde pernisiyöz anemi görülür.
    -pepsin: Peptik hücreler tarafından pepsinojen şeklinde salgılanır. HCL tarafından pepsine çevrilir. Proteinlerin sindiriminde görev alır.
    -mukus: Sindirim yüzeyini nemli ve kaygan tutar. Mideyi HCL asidin ve enzimlerin zarar verici etkisinden korur.


    *pilorik bezler: Mukozada bulunan bu bezler daha çok midenin pars pylorica ya yakın antrum pyloricum bölümünde bulunur. Plorik bezlerden gastrin hormonu, pepsinojen ve mukus salgılanır. Salgılanan mukus salgısı mide mukozasını asitten koruyucu etki yapar. Gastrin hormonu ise mide sekresyonunu kontrol eder. Ayrıca mide sıvısında bulunan ve sindirimde rolü olan enzimler de vardır:

    -renin: Daha çok bebeklik döneminde salgılanır. Sütün kesilmesini önleyerek süt proteinlerinin sindirimini sağlar.
    -amilaz ve lipaz: Mide ortamında etkileri yoktur. Mide otonom sinir sisteminin etkisiyle çalışır (plexus gastricus).
    Parasempatik sinirler mide hareketlerini, salgısını artırır ve musculus sfinkter pyloriciyu açar. Sempatik sinirleri ise mide hareketleri ve salgısını azaltır. Mide sekresyonu(salgılanımı) sinirsel, hormonal ve intestinal uyarılarla salgılanır.

    seviye düşürülüyor

    AM GÖT MEME AM GÖT MEME
    ···
   tümünü göster